Diumenge Ara Tu 07/10/2012

L'inconformisme natural de William Burroughs i la generació 'beat'

Manu Yáñez Murillo
2 min

A On the road [A la carretera] Viggo Mortensen interpreta el paper d'Old Bull Lee, el personatge que Jack Kerouak va escriure inspirant-se en William Burroughs, el peculiar patriarca dels joves de la generació beat . Al film, com a la novel·la, trobem un Burroughs establert a Nova Orleans, addicte a la morfina i decidit a il·luminar el camí de llibertat i excessos emprès per Kerouak i Neal Cassidy.

Un camí que Mortensen entén com l'expressió d'un inconformisme natural: "Cada generació, independentment del grau de repressió a què es veu sotmesa, sent en algun moment la necessitat de rebel·lar-se contra l'statu quo".

Pel que fa a la seva relació personal amb la novel·la de Kerouak, Mortensen admet que quan la va llegir amb 17 anys es va sentir identificat amb "els seus aspectes més superficials: la idea de la carretera com un oasi de llibertat, el desig de conèixer els escenaris del relat, provar les drogues, practicar sexe...".

Ara, més de 35 anys desprès, a l'actor li interessa el llegat artístic d'aquella generació: "Conec la trajectòria d'aquests autors i penso que l'obra de Burroughs ha demostrat ser més intemporal que la de Kerouak. Burroughs no va deixar mai de ser un outsider , un artista d'avantguarda, un home lliure a qui no li preocupava gaire què pensava la gent d'ell".

Per preparar el paper, Mortensen va escoltar gravacions de Burroughs: "La meva contribució més important al personatge ha estat intentar imitar la musicalitat de la seva veu. El llibre de Kerouac funciona en gran mesura com una peça musical".

I pel que fa a la seva recent afició a interpretar personatges històrics -abans de Burroughs va ser el Sigmund Freud d' Un mètode perillós -, l'actor explica que no deixa de rebre ofertes similars: "Ara la gent es pensa que puc encarnar qualsevol figura històrica. Estic rebent un munt de guions molt dolents en què m'ofereixen interpretar generals o presidents.

I alguns són personatges als quals no m'assemblo gens! De vegades el cinema sembla dominat per fórmules: quan una cosa funciona, tothom la vol repetir".

stats