GASTRONOMIA
Diumenge Ara Tu 08/06/2021

Maduixes essencials

Trinitat Gilbert
2 min
Maduixes essencials

"Som restaurant de km 0: tots els nostres proveïdors són de la zona", expliquen el Darío Pin i la Patrícia Sust, propietaris de la Fonda Marina. El 1928, quan va obrir les portes per primera vegada, l'establiment tenia vuit habitacions als pisos superiors, i un espai de canviadors de bany a la primera planta. Era un hostal d'estiu, amb un cuiner francès que preparava els àpats per a la gent que anava a la platja i en tornava o per als que senzillament passaven per la carretera del Maresme.

El 1993, el Darío va canviar-li la cara a l'antiga casa de menjar. Hi va construir un nou restaurant, amb terrassa i amb un pis superior, que va destinar a habitatge propi. Així, la vida i la feina queden agrupades en un mateix edifici. És per això que afirma: "Encara estimo més tot el que faig i defenso tant el territori". Tant de bo el Maresme no estigués tan oblidat, lamenten.

Tornem a les maduixes. "Són molt polivalents, perquè et permeten molt joc a la cuina". Des d'un guarniment fins a cuinar-les com a ingredients centrals del plat. A més, mossegar una maduixa és fer salut. Dolors Raigon, catedràtica de l'Escola Universitària de la Universitat Politècnica de València (UPV), especialitzada en agricultura ecològica, explica que les maduixes són riques en antioxidants, en vitamina C i en substàncies carotenoides, que es manifesten en el color vermell. Si féssim una abstracció es podria dir que menjar maduixes va bé per pal·liar els efectes de l'estrès. Per què? Perquè les maduixes impediran que s'oxidin les cèl·lules de l'organisme, que és el que passa quan s'alliberen els radicals lliures per culpa de les situacions estressants.

La doctora Raigon també alerta de la campanya internàutica contra les maduixes. "Si entrem a internet, ens trobem amb una campanya orquestrada contra la ingesta de maduixes". Compte!, diu Raigon. El que s'ha difós és que el cultiu tradicional de maduixes fa servir moltes substàncies fitosanitàries, fins al punt que "potser és el que en fa servir més des de la mateixa elaboració del planter fins al cultiu". Són riscos que prenem els consumidors, però que s'eliminen si ingerim maduixes ecològiques, recomana la catedràtica de la UPV.

Per la seva banda, el Darío i la Patrícia comenten que les millors maduixes comencen al mes d'abril. "Als nostres fills els encanten i els hi servim dins d'un iogurt, per exemple". Permeten tantes preparacions! El Darío opta per posar-les per damunt d'un formatge o també d'un foie, i acompanyades de torradetes. Infusionades es poden abocar damunt d'un guisat. I com a postres, amb broquetes i un raig de vinagre de Mòdena fan festa. A la Fonda Marina, els maduixots acompanyen un àpat sencer, des de l'entrant fins a les postres: una amanida de xató, un colomí amb dues coccions i un deliciós pastís de formatge fresc amb crema de llet i galetes maria en què els maduixots s'incorporen després d'haver-los fet coure breument en un almívar d'aigua i sucre. Per llepar-se'n els dits!

stats