Ni un dia a casa
Diumenge 17/02/2022

Un menú de celebració a Ca l’Amador

3 min
L’equip del restaurant amb el capgròs del Diego Alías.

Vivim i treballem a Barcelona, però una de les nostres passions és agafar el cotxe i visitar els millors restaurants de Catalunya. Tenim dues hores de carretera al davant per arribar a Josa de Cadí, però les referències i les expectatives de Ca l’Amador fan del trajecte un instant. El culpable de la bona reputació de Ca l’Amador és Diego Alías, que juntament amb els seus pares van obrir aquest restaurant l’any 2000 a la casa dels avis. Després de cursar estudis de cuina, va poder complir el seu somni i establir-se professionalment en una terra que el seu avi, originari d’Almeria, va trepitjar per primera vegada abans de la Guerra Civil. “Ell va venir a treballar quan era molt jove per construir la carretera. Anys més tard, després de la guerra, va pensar que ningú buscaria un rojo com ell a Josa” ens explica el Diego.

A Ca l’Amador la clientela demana majoritàriament el menú degustació. La proposta del Diego ens transporta a una celebració dels anys vuitanta amb els seus aperitius, els canapès, un sorbet al mig del menú i molt menjar. Hi ha una amanida de tomàquets, favetes i guatlles; cabrit de Josa; bacallà fregit; ravioli d’ànec; sopa; la famosa truita de patates amb vieires i maionesa de tòfona; els distingits canelons amb beixamel de ceps, i el pop de muntanya (orella i careta). Les postres, totes fetes a casa.

El celler de Ca l’Amador es mereix una menció a part. Sembla més una botiga que un celler clàssic com els que coneixem dels restaurants convencionals. Les ampolles estan ben ordenades i amb el preu marcat. No hi ha carta, estan exposades per poder-les tocar, mirar i triar. Els preus no estan gents inflats i la selecció és majoritàriament catalana. Ens agrada beure, i per a l’opulent menú destapem una ampolla d’Hisenda Miret del celler Parés Baltà i una de Cirerets del celler Mas Alta. Un Penedès i un Priorat que harmonitzen perfectament amb la proposta de Diego Alías.

Després de dinar, tot i el fred, parlem amb el Diego a la terrassa de Ca l’Amador mentre gaudim d’un destil·lat que serveix per rematar un molt bon dinar. “Soc de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) perquè als anys seixanta hi va haver un despoblament del Pirineu molt important i els meus pares es van desplaçar allà. La meva idea era muntar el restaurant a casa els avis amb els pares fins que ells es jubilessin i després marxar al Cabo de Gata, però entre la bona clientela i l’equip tan bo que tinc, no he marxat”, ens comenta amb un somriure que delata la felicitat per fer una bona proposta i la gran acceptació d’una clientela tant fidel com esporàdica. La gent hi va a passar el dia, Gósol és a tocar, perquè l’entorn és idíl·lic i la cuina destacable. La terrassa de casa els avis facilita fer-hi l’aperitiu i el postdinar en companyia de la bona gent de Ca l’Amador.

El Diego és un cuiner eclèctic. Tant pot fer una esferificació com uns bons canelons, passant per qualsevol altre plat que ens connecti al territori i al producte de temporada. Nosaltres, després d’un bon passeig, tornarem cap a Barcelona, amb la satisfacció d’haver visitat un restaurant que val molt més que un desplaçament de dues hores. Diego Alías enalteix el viatge del seu avi a Josa de Cadí i la feina continuada dels pares. Aneu-hi, l’entorn i la cuina de Ca l’Amador són inigualables.

Ca l’Amador

Carrer Llana, 9. Josa de Cadí (Alt Urgell)

Carta: cuina catalana i menú degustació

Must’: canelons amb beixamel de ceps

Vi: proposta majoritàriament catalana i compensada

Servei: Atent i personal

Local: casa reconvertida

Preu final per persona: menú degustació 52 €

stats