Cada casa, un món
Diumenge 02/06/2022

Habitar les golfes d’una masia del segle XIV

Ca l’Andreu a Tiana. Obra de Puig · Mir, arquitectura i disseny d’espai

3 min
Ca l’Andreu Puig · Mir, arquitectura i disseny d’espai
 Tiana Habitar les golfes d’una masia del segle XIV

Som a les antigues golfes de Ca l’Andreu, una ecomasia situada al municipi de Tiana, molt a prop del parc de la Serralada de Marina. Som en un punt elevat del Maresme des del qual hi ha unes esplèndides vistes del mar. I som en un lloc on, entre la història d’aquesta masia que començà el s. XIV i l’horticultura ecològica que s’hi fa, hi ha molts motius per sentir-se també ben involucrat amb la terra.

Les velles golfes, a la planta alta de la casa, just a sota de la teulada, són el lloc on antigament es guardava la collita del mas, un espai diàfan i fosc que, a més, en les darreres dècades es va compartimentar perquè hi visquessin els masovers. Així, compartimentada i fosca, amb moltes de les seves virtuts amagades, es trobava aquella planta alta de la masia que, a diferència de la planta baixa, dedicada a allotjament ecoturístic, s’havia de reformar per esdevenir l’habitatge privat d’una de les famílies propietàries de Ca l’Andreu.

L’estudi Puig · Mir d’arquitectura i disseny d’espai, dirigit per l’arquitecte Carles Puig i la interiorista Maria Antònia Mir, ja havia reformat fa anys l’ecomasia. A l’assumir la rehabilitació de les golfes recentment, el repte ha estat aconseguir un habitatge amb el confort i el sentit de l’espai contemporanis però que subratlla el caràcter històric de la masia, tan senzilla i noble alhora.

La feina que han fet els de Puig · Mir, de la mà de Construccions L’Agullola, ha estat sobretot de buidatge: tomar els envans que compartimentaven l’espai, deixar els murs antics amb el seu gruix original -molt notable-, crear noves obertures i buidar una part de la casa. En aquest sentit, es va eliminar un vell aljub per crear una gran terrassa que és també l’accés a l’habitatge, i es va foradar una petita part de la teulada per generar un nou pati que dona llum als dormitoris i al vestidor, a més de ser una balconada amb unes vistes espectaculars. Es tractava d’obrir espais, llevar tot el que sobrava i, així, trobar l’essència de la construcció original, en una versió del tot actual.

Amb una intervenció absolutament respectuosa, s’ha aconseguit un gran canvi. Aquelles golfes fosques i fredes avui són una successió d’espais que, gràcies al fet de repensar, refer i posar en relació les obertures, donen a l’interior una llum càlida i sempre tamisada, molt bona per a l’estiu i amb un efecte protector a l’hivern. Una successió d’espais que es distribueixen en una gran sala, una cuina que és també menjador gràcies a una taula francesa llarguíssima, un estudi que pot ser també menjador, tres dormitoris cadascun amb el seu bany i un vestidor. L’obertura de tot plegat flexibilitza els usos tant per al present com per als canvis de la vida en un futur. D’aquesta obertura n’és també responsable el fet que els arquitectes hagin decidit que els mobles d’obra i les parets que en certa mesura separen els banys dels dormitoris mai no arribin al sostre. Així, no només es guanya llum i circulació de l’aire, sinó que, en el cas d’aquest habitatge, no es trenca el traçat de les bigues gruixudes en els sostres inclinats.

A més, aquella planta alta originalment tancada ara facilita als qui l’habiten una consciència d’interior i d’exterior. Un interior protector i obert alhora. Uns exteriors que són una extensió de l’habitatge. La terrassa, amb una pèrgola que es cobrirà de verd, està directament connectada a la cuina. El pati, amb els dormitoris. I a l’altre costat de la cuina, un tercer espai exterior, amb una petita bassa per refrescar-se, és una altra zona per compartir menjar i estones amb els amics.

Ca l'Andreu
La bellesa de la imperfecció

La curvatura del pas -i del pes- del temps en les bigues d’un sostre inclinat, els cruis de la fusta que es fan més visibles pel blanc que la cobreix, les irregularitats de les parets tan i tan gruixudes, petits bonys i forats són considerats un valor per Carles Puig i Maria Antònia Mir, responsables de la reforma d’aquesta masia del segle XIV a Tiana, però també ho són per als seus propietaris. Tots ells consideren que les imperfeccions són un valor, que aporten una bellesa natural, sobretot quan al darrere hi ha una història de més de sis segles. Així, la reforma de la planta alta de Ca l’Andreu ha aconseguit donar una atmosfera plena de textures al que és l’habitatge privat d’una de les famílies propietàries d’aquesta ecomasia. Una naturalitat càlida, imperfecta i, per tant, humana, que cerca allunyar-se de la fredor que pot suposar la transformació total d’unes antigues golfes -i posterior habitatge dels masovers, fosc i compartimentat- en un espai amb tot el confort contemporani.

stats