Info/gràfica
Diumenge 09/10/2021

Biodiversitat, distribució de la vida a la Terra

El nostre planeta alberga una increïble diversitat d'organismes. Quantes espècies hi ha? Quantes en coneixem? On es troben? Quin volum ocupen? Això ens dona dades tan sorprenents com que el regne animal representa només el 0,4% del total de la matèria viva del món. Els humans només som el 0,01% de la matèria viva, i els organismes més abundants a la Terra són invisibles a ull nu.

3 min
Quadre

Plantes/ És el grup més gran de biomassa de la Terra. Està format bàsicament per arbres, que són terrestres. Només un 0,2% de les plantes es troben a l’hàbitat marí (les algues).

Bacteris/ És el segon grup de biomassa més nombrós. La majoria de les espècies són sota terra.

Fongs/ Comprenen des d’organismes unicel·lulars fins a estructures complexes com el bolets. Tenen una distribució global i poden viure en hàbitats extrems pel que fa a temperatura, salinitat o radiació.

Arqueus/ Són un grup de microorganismes unicel·lulars (com els bacteris), però amb trets metabòlics i ecològics molt peculiars. Els que es troben al plàncton podrien ser un dels grups d'organismes més abundants del planeta.

Protists/ Grup divers d'organismes d'estructures cel·lulars molt simples, que inclou els protozous i les algues. Viuen en qualsevol medi que contingui aigua líquida.

Virus/ Microorganismes simples que només es poden replicar a l'interior de les cèl·lules d'un organisme hoste. Els trobem a qualsevol lloc on hi hagi vida i poden causar malalties en l’organisme infectat. En una gota d'aigua de mar n'hi ha uns 10 milions.

Artròpodes/ Grup d’invertebrats de closca dura i extremitats articulades que inclou els insectes, els aràcnids, els crustacis i els miriàpodes, entre d'altres.

Peixos/ Grup heterogeni que inclou animals aquàtics vertebrats que respiren per brànquies. Se’n coneixen 35.672 espècies.

Bestiar/ Els animals criats per l’home com a aliment representen una part molt important de la biomassa total, gairebé el doble que els éssers humans. Aquest grup (que no inclou l’aqüicultura) multiplica per 10 la biomassa de la resta de mamífers i d’aus silvestres que habiten la Terra.

Cnidaris/ Organismes simples que viuen al medi marí. Inclou espècies com les meduses, els pòlips i els coralls.

Anèl·lids/ Cucs segmentats. Es troben a la majoria d’ambients humits.

Mol·luscs/ Són els invertebrats més nombrosos després dels artròpodes. Inclouen animals com les petxines, els pops o els caragols, i en trobem a la majoria d’hàbitats. Actualment n’hi ha catalogades més de 8.000 espècies, i es calcula que se n’han extingit més de 35.000.

Nematodes/ Cucs cilíndrics normalment de mida microscòpica. Són els animals multicel·lulars més nombrosos de la Terra pel que fa a individus. Els podem trobar a la majoria dels àmbits ecològics.

Espècies identificades, per grups

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura parla de 2,12 milions d’espècies catalogades (2020), entre les quals es calcula que n'hi podria haver un 20% de duplicades, sobretot en les formes de vida més petites i inaccessibles com ara insectes, fongs i bacteris. Una xifra bastant aproximada de les espècies catalogades estaria entre els 1,5 i els 1,7 milions.

On es troba la vida a la terra?

Espècies per descobrir

Un estudi de l’any 2011 del biòleg Camilo Mora calcula que hi pot haver uns 8,7 milions d’espècies a la Terra, de les quals només se n’ha descobert un percentatge molt petit.

Biomassa versus individus

Infografia al paper de l'ARA Diumenge

FONT: Our World in Data, basat en ‘La distribució de la biomassa a la Terra’, de Yinon M. Bar-On, Rob Phillips i Ron Milo (2018).

stats