Cada casa, un món

La casa bioclimàtica que esdevé paisatge

Casa Llp a Molins de Rei. Obra d'Alventosa Morell Arquitectes

CASA LLP Alventosa Morell Arquitectes  Molins de Rei La casa bioclimàtica  que esdevé paisatge
22/05/2021
3 min

Vista des del carrer, la casa LLP és paisatge, torna el terreny al terreny que ocupa. La seva coberta vegetal no només compleix una funció climàtica, sinó que pren un valor paisatgístic. És un cub, una caixa de fusta que se situa amb naturalitat entre els arbres del propi solar i sobretot de cara als de la serra de Collserola, a la immensitat de la qual s’obre. És una sola casa amb dos habitatges iguals -d’uns 90 m cadascun-, simètrics, els que volien duen germanes per conviure sense perdre autonomia.

Van ser elles les que es van dirigir a Alventosa Morell Arquitectes, un estudi amb seus a Barcelona i a Lleida format per Josep Maria Alventosa Cuadrat, Marc Alventosa Zaidin i Xavier Morell Jané, experts en arquitectura bioclimàtica, que és precisament la que volien les futures usuàries de la casa que es construiria en una parcel·la del municipi de Molins de Rei. I van ser ells, els arquitectes, els que, tenint en compte la pendent elevada del terreny i amb el desig de no modificar-lo gairebé gens, van projectar un cub que, com a construcció lleugera de fusta, només s’aguanta damunt dos murs de contenció i alhora pren grans vols.

Els guiaven un seguit de premisses que avui són els grans valors que té aquesta casa. La integració paisatgística va ser una prioritat a l’hora de concebre el projecte, però també ho va ser la tria de materials ecològics i saludables, que, a més, contribueixen a la convivència plena amb la natura. No menys important era respondre amb la màxima eficiència a un pressupost força limitat: eficiència en la construcció, perquè la caixa de fusta que és aquesta casa té totes les peces prefabricades per construir-se en sec, cosa que permet un muntatge molt ràpid. I eficiència també des del punt de vista energètic: la façana ventilada de fusta; la mirada al sud, que s’obre totalment a les terrasses gràcies a les grans corredisses de vidre, que, en relació a les obertures de la resta de la casa afavoreixen una ventilació natural creuada; la creació d’un lluernari lineal per a les estances orientades a nord i que capta el sol de l’hivern; la protecció solar de les finestres o, entre d’altres, la mateixa coberta vegetal de gran resistència tèrmica, tot plegat contribueix a fer de la LLP una casa passiva amb un consum calculat de 10 Kwh/m any, tot un estalvi per a uns resultats de gran confort, sense necessitat de calefacció ni d’aire condicionat.

Formes simples, espais oberts

Seguint el desig de les dues germanes i també per simplificar al màxim el projecte -la qual cosa és una forma d’eficiència-, els Alventosa Morell van dissenyar dos habitatges iguals, fets d’espais oberts i diàfans que, amb les seves grans obertures de vidre, emmarquen la serra de Collserola i multipliquen la sensació d’amplitud.

En els 90 m que té cadascun dels habitatges que conformen la casa LLP, cada germana disposa d’una sala d’estar menjador que, parcialment oberta a la cuina, defineix l’espai principal, el que connecta al sud amb la terrassa volant i que també s’obre lateralment a un espai exterior més intimista. Dos dormitoris -un a sud i l’altre a nord- i un bany central són la resta d’estances, que es distribueixen en una planta rectangular dividida en dos habitatges perfectament simètrics.

L’elevació que arriba a tenir la casa sobre el terreny ofereix una doble volada: vista des de fora, la casa LLP vola, sembla llançar-se al paisatge. Des de dins, les persones que l’habiten o la visiten tenen la sensació de levitar sobre el paisatge. És més, viure envoltats de fusta, trepitjar fusta i que també sigui la fusta la que et faci de sostre potencia encara més la impressió no només de conviure amb la natura sinó de ser-ne part. La construcció amb fusta, cal recordar-ho, té unes emissions negatives. Igualment hi ha una doble integració en aquest projecte dels Alventosa Morell, una integració en dos sentits: no només la casa s’integra en el paisatge, sinó que és una presència integrada a l’interior de cadascuna de les llars. Potser aquesta interrelació és l’única manera en què de la integració es pot dir que és completa.

Confort tèrmic de cap a cap d’any

Quan hi entren a l’estiu, els amics de les propietàries demanen si l’aire condicionat està engegat. No n’hi ha, només un ventilador que ocasionalment posen en marxa. A l’hivern, una llar de foc a cadascun dels dos apartaments serveix més de companyia que d’escalfor, excepte en els dies més freds de l’any. La casa LLP, com a arquitectura bioclimàtica, està pensada -materials, coberta verda, ventilació creuada, un lluernari lineal, etc.- per gaudir d’un confort tèrmic molt notable tot l’any. Experts com són els Alventosa Morell en construccions eficients basades en estudis climàtics i anàlisis tèrmiques que proporcionen estalvis energètics superiors al 70%, a la casa LLP s’han reduït els costos econòmics alhora que se n’ha augmentat el confort.


stats