Knockout
Diumenge 03/04/2021

La comunitat del sofà

3 min
La comunitat del sofà

Les històries més entretingudes de la classe mitjana-alta novaiorquesa sempre han tingut alguna cosa a mig camí entre la pel·lícula coral i la comèdia romàntica protagonitzada per personatges atrac- tius que caminen amb sabates cares per pisos ben decorats i oficines selectes. Aquesta setmana, però, un descuit tecnològic força comú ha confirmat el tòpic que la realitat supera la ficció fins a tal punt que una anècdota s’ha convertit en portada del Wall Street Journal i en reportatge del New Yorker. Tot va començar amb un correu electrònic de disculpa enviat per Aaron Rose, el director executiu de la gran botiga de mobles d’alta gamma ABC Carpet & Home, situada al carrer Broadway de Nova York, a prop d’Union Square. Un paradís per als amants de la decoració d’interiors i els accessoris de la llar. Trenta-dos mil metres quadrats d’exposició que reben un milió de clients cada any. Sovint se l’ha batejat com el Disneyland dels adults rics. El correu electrònic anava destinat als clients que van comprar mobles aprofitant els descomptes del Black Friday del desembre, i els comunicava que les comandes que s’havien compromès a lliurar al mes de febrer segurament no arribarien fins al mes de maig. El problema és que el correu, dirigit als dos-cents quatre clients afectats per aquest endarreriment, els va incloure a tots en comptes de deixar-los en còpia oculta. De sobte, totes les víctimes d’aquest desastre estaven connectades entre elles. La desil·lusió, la indignació, el sarcasme i el sentit de l’humor no van trigar a manifestar-se a través d’aquella improvisada xarxa social. La gran majoria van començar a respondre correus al grup de damnificats per ABC Carpet & Home que s’acabava de generar. Primer exigien compensacions econòmiques, pre- guntaven noves dates d’entrega i amenaçaven amb demandes. Però de mica en mica la festa va anar evolucionant. La gran 0 protagonista del grup ha sigut Zoë Weiner, l’editora d’un portal d’internet dedicat al benestar, la salut i la bellesa, que s’havia comprat un enorme sofà model Vance Blossom entapissat amb vellut fúcsia. Davant d’uns companys de misèries tan selectes no va deixar passar l’oportunitat: “M’agradaria aprofitar aquest fil tan boig per dir que soc una dona soltera a Nova York que busca un home jueu amb qui casar-se”. La proposta va animar la resta d’integrants. Una tal Tanesha Smith-Wattley l’encoratjava en la iniciativa. Matt Freeman agraïa l’estona de divertiment i demanava que el convidessin a la boda amb la resta de damnificats, i Moe Phillips lamentava no poder-los convidar a tots a casa perquè, per motius obvis, encara no tenia sofà. Un tal Henry Lee que s’acaba de separar deia que estava content perquè dins del grup de clients s’havia retrobat amb la seva vella amiga Melissa i ja no aniria sol a la boda.

Les discussions sobre com obtenir descomptes van derivar en la recaptació de fons per a una família necessitada amb els diners retornats i el cost dels enviaments gratuïts. Van crear el compte Serendipitious ABCCers a GoFundMe. L’esverament a aquestes altures ja era global. Al final, el director executiu de la botiga va enviar una disculpa per haver desencadenat aquella nova comunitat i va anunciar que ABC Carpet & Home igualava les donacions a GoFundMe, de manera que el compte acumulava més de tres mil dòlars.

De la nova data d’entrega, però, encara no se’n sap res. Això sí: Zoë Weiner ja té dues cites programades per a les properes setmanes, una organitzadora de casaments s’ha posat al seu servei i li han ofert una casa de vacances al nord de l’estat i una habitació d’hotel al Marroc per passar-hi la lluna de mel.

Ja tinc ganes d’anar al cinema per saber el final de la història

 

stats