El dilema de decidir quin llibre regalaràs per Sant Jordi i altres drames setmanals

El que potser t'has perdut i el que segur que no et pots perdre: les propostes culturals i d’oci de l''Ara Diumenge'

3 min
Carolina Iglesias i Victoria Martín, responsables del podcast 'Estirando el chicle'

La setmana que acaba, amb Thaïs Gutiérrez

Apunts sobre què hem vist, sentit, degustat i, en definitiva, viscut en els últims 7 dies.

He rebut el número 7 de la revista 5W, en què, sota el nom La paz herida, diversos periodistes i fotògrafs analitzen conflictes de tot el món (el Sàhara, Colòmbia, Etiòpia, l’Afganistan...). En temps de periodisme accelerat s’agraeixen publicacions com aquesta, de narrativa reposada i ben feta, que requereix temps i dedicació.

He gaudit molt de la primera temporada de Strastruck a HBO Max, la sèrie protagonitzada per la fantàstica Rose Matafeo. És una comèdia romàntica que ara acaba d’estrenar la segona temporada. Una proposta que ens recorda que les sèries lleugeres poden ser molt intel·ligents.

No he pogut de pensar en

...l’últim capítol del podcast Estirando el chicle, en què Carolina Iglesias i Victoria Martín parlen de la mort, el suïcidi, el dol i la gestió de les emocions que comporta la pèrdua amb la còmica Carmen Romero. Aquest podcast -un dels més escoltats per les joves mil·lennials- aconsegueix abordar temes de salut mental que fins ara han sigut tabú de manera honesta i necessària.

He fet parada al forn La Llibreria, al carrer Aribau de Barcelona. Si no el coneixeu, us recomano visitar-lo. El pa de pagès, les barres, els multicereals i els panets són boníssims i conviuen amb una gran prestatgeria plena de llibres. No us perdeu les magdalenes, les coques i el fantàstic cinamon roll.

M'he enamorat de les peces de primavera de la marca catalana Dr. Bloom. A la botiga que tenen a la rambla de Catalunya hi ha una explosió de colors pastel amb tocs fluor i estampats geomètrics per celebrar el bon temps. És roba dissenyada i produïda localment i cada dijous hi arriba alguna peça nova.

La setmana que comença, amb Jordi Garrigós

Algunes de les coses que esperem no perdre’ns els pròxims 7 dies.

Recomanaré quatre llibres perquè la setmana que ve és Sant Jordi. I no un Sant Jordi qualsevol, sinó el primer en normalitat -quasi- total. Tornen les aglomeracions al carrer, els venedors ambulants de roses, les signatures, denses o desèrtiques, i els llibres a granel. I torna el debat intern sobre quin llibre comprar i quin altre regalar. Aquests són els quatre amb què obsequiaré el meu entorn.

Nourega ja fa uns quants mesos que és al mercat, però mereix celebrar-se cada dia. La novel·la de Rafa Lahuerta ens presenta una València perduda, oblidada i silenciada. Una mirada autobiogràfica a la gent del seu barri, el Mercat Central, a través dels ulls d’Albert, un jove que ho va perdent tot fins que no li queda res més que la vida mateixa. Un relat que sap ser entranyable i cru de la ciutat, que pots olorar només llegint aquesta extraordinària obra.

Rafa Lahuerta, autor de 'Noruega'
'Aioua'

Ioua és la primera novel·la de Roser Cabré-Verdiell i un nou exemple del bon olfacte de Les Males Herbes, una de les editorials més engrescadores del panorama literari nacional. Aquest debut va d’escapismes, soledat i incapacitat per expressar-se en un poble recòndit d’Iowa amb menys de cinc-centes habitants. El de Cabré-Verdiell és el llibre que culmina un camí forjat a base d’antologies de relats.

Brillo , com la cançó de Rosalía i J.Balvin, com el brilli brilli de la portada. Blackie Books torna a encertar-la amb la traducció al castellà de l’extraordinari debut de Raven Leilani, una autora del Bronx que factura una novel·la generacional i calidoscòpica sobre la joventut d’avui. Escollit per The New York Times com un dels llibres imprescindibles de l’any passat, Leilani parla amb els codis i llenguatges del seu temps i enlluerna amb una escriptura clarivident i directíssima.

Raven Leilani
Amoroso

La biografia de l’imprescindible músic brasiler João Gilberto. Escrit pel seu íntim amic Zuza Homem de Mello, és una aproximació personalíssima a aquesta figura cabdal de la música carioca del segle XX. Si haguéssiu d’escollir només un disc per passar la resta de la vostra vida, aconsellaria que us quedéssiu amb l’històric àlbum conjunt de Gilberto amb Stan Getz. Pioner de la bossa nova amb noms com Tom Jobim i Vinícius de Moraes, va acabar la seva vida amb greus problemes de salut mental i un inexplicable oblit popular.


stats