Dietari il·lustrat

Creativitat a Avinyó, la sèrie perfecta per aquests vespres de calor i la gran comèdia romàntica dels 80

El que potser t'has perdut i el que segur que no et pots perdre: les propostes culturals i d’oci de l''Ara Diumenge'

3 min
Selena Gomez a 'Solo asesinatos en el edificio'

La setmana que acaba, amb Thaïs Gutiérrez

Apunts sobre què hem vist, sentit, degustat i, en definitiva, viscut en els últims 7 dies.

No he pogut parar de pensar en les increïbles imatges del telescopi James Webb que hem vist aquesta setmana. Unes fotografies de galàxies llunyanes i estrelles morint que semblen mosaics estel·lars i que ens parlen d’universos tan llunyans que el cervell és incapaç d’imaginar-los. La potència de les imatges m’ha fet recordar la mítica sèrie Cosmos de Carl Sagan, que em generava la mateixa barreja de fascinació i incomprensió que generen aquestes noves imatges.

Telescopi James Webb amb la primera foto de l'univers més llunyà

He tornat a veure una de les comèdies romàntiques més intel·ligents i divertides dels 80, Quan en Harry va trobar la Sally. De debò, qualsevol excusa és bona per tornar a gaudir dels diàlegs enginyosos, mordassos i intel·ligentíssims dels protagonistes d’aquest film amb guió d’una de les escriptores preferides d’aquesta secció, Nora Ephron.

He reservat el llibre Una chica tan ligera y una chica tan pesada, de Kirim Nam, que acaba de publicar Fulgencio Pimentel. Es tracta d’un preciós àlbum il·lustrat per a totes les edats que ens explica la història de dues noies antagòniques. Tot explicat a través d’unes il·lustracions simples i precioses.

He gaudit molt de les propostes del Cuaderno de actividades para adultos que cada estiu publica Blackie Books. Hi ha mots encreuats, jocs de lògica, sopes de lletres... però la gràcia és que tot és amb picades d’ullet a la cultura pop. A més, han publicat una versió kids per entretenir també els més petits de la casa.

He començat a mirar la segona temporada d’Only murders in the building. És la sèrie perfecta per passar una bona estona aquests vespres de calor. Us farà riure i estar entretinguts, i compta amb tres protagonistes de luxe: Steve Martin, Martin Short i Selena Gómez.

Algunes de les il·lustracions de Laura Pérez Granel per a 'Solo asesinatos en el edificio'

La setmana que comença, amb Jordi Garrigós

Algunes de les coses que esperem no perdre’ns els pròxims 7 dies.

Assistiré a algun dels tallers, jams i altres activitats que es faran al Festival de Creativitat Musical d’Avinyó, que se celebra entre el 18 i el 22 de juliol. Després de vint anys, el cicle consolida la deslocalització de les activitats i la comunicació i interacció entre els programes i els espais. Noms com Magalí Sare, Momi Maiga, Michael Kanan, Marco Mezquida i Ngomez Nokass són alguns dels participants d’un line-up de luxe, amb artistes de renom nacionals i internacionals.

El pianista Marco Mezquida

Buscaré en quina població actua la companyia de circ Be Flat. Els belgues fan una gira per 8 municipis de Catalunya, de nord a sud, passant per Girona o Sant Hipòlit de Voltregà i acabant a Amposta el 21 de juliol. Fundada a Gant per Ward Mortier i Thomas Decaesstecker, Be Flat centra els seus espectacles en una barreja de circ acrobàtic amb esports urbans i d’altres disciplines. Presenten Bubble you : circ, música i joc.

Acabaré l’excel·lent tercera temporada de The Boys (Amazon Prime). D’acord que en aquesta secció en parlem cada dos per tres, però és que la nova tongada d’episodis ha superat tots els rècords de mal gust i incredulitat possibles. ¿Això és una mala notícia? De cap manera.

Cantaré cançons galàctiques al concert Malalts del cel, l’últim disc de Jaume Sisa, que serà interpretat per noms de diverses generacions com Maria Arnal, Marina Rossell, David Carabén, Joan Garriga o Guillem Gisbert, entre molts d’altres. Una producció única que es podrà veure el dimecres 20 de juliol al Teatre Grec de Barcelona i una celebració de l’univers musical del mestre galàctic. Amics, admiradors i deutors de Sisa donaran noves visions de les seves cançons més recents.

Tornaré a llegir el Bandini bo, l’Arturo. El personatge immortal creat per John Fante al quartet de novel·les entre Camino de Los Ángeles i Sueños de Bunker Hill ressuscita inesperadament gràcies a la publicació en castellà d’Hambre, els divuits relats rescatats del geni Fante, un dels grans novel·listes nord-americans del segle XX. Quina sort tornar al Bandini irònic, absurd i pedant, l’alter ego de l’autor. Publica, com sempre, Anagrama.

'Hambre', de John Fante
stats