Info/gràfica

Emojis, més que dibuixos 😊

En tan sols dues dècades aquests pictogrames de cares grogues han passat a formar part de l’alfabet universal, gairebé al mateix nivell que les paraules, indispensables i insubstituïbles per als més de 5.000 milions de persones que utilitzen cada dia telèfons mòbils i xarxes socials. Segurament l’abús d’aquests pictogrames debilita alguns idiomes però, de vegades, aporten sentiment i paraules que tothom entén.

Emojis, més que dibuixos
i 📊 Eduard Forroll / 📝 Marta Rodríguez
02/02/2021
4 min

Què és un emoji?

Ras i curt, és una paraula japonesa que es podria traduir com a ‘imatge de la lletra’. Són pictogrames que pretenen vehicular sentiments o idees a través de missatges escrits, sobretot digitals, que requereixen un llenguatge més senzill per imprimir rapidesa. Per a la tristesa, una cara amb llàgrimes als ulls 😢; per a l’amor, un cor ❤️...

e = imatge 絵 / moji = lletra, caràcter 文字

El 2015 el diccionari d’Oxford va nomenar paraula de l’any 'U+1F602', el codi de la 'cara amb llàgrimes d’alegria' 😂, una manera de reconèixer l’esclat i la impregnació d’aquesta simbologia en la cultura popular del segle XXI.

L’origen :)

Els protoemojis són les emoticones, la combinació de signes de puntuació per mostrar sentiments, que van néixer el 1982 entre la comunitat acadèmica de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (EUA) per, precisament, remarcar si el missatge escrit en una freda pantalla s’havia de llegir com a broma, o no, per evitar malentesos... :) :(

Però fins i tot en un fenomen tan recent com els emojis hi ha certa confusió sobre quin n’és l’origen. Ha fet fortuna la hipòtesi que el situa l’any 1999, en el plistocè de la telefonia mòbil. Shigetake Kurita, dissenyador per a la companyia de mòbils japonesa NTT DoCoMo, va crear els primers emojis, que eren molt senzills, amb una mida de només 12 x 12 píxels. No obstant això, el 1997 SoftBank, una altra telefònica, n’havia fet uns en blanc i negre d’ús intern per a un dispositiu mòbil que va ser un fracàs de vendes.

Unicode, el llenguatge universal

A finals dels anys 80 sorgeix un nou sistema estàndard internacional que serveix per a la codificació de caràcters en suports informàtics. Inclou tota mena d’idiomes actualment en ús o no, així com símbols matemàtics, lingüístics i també els emojis. Això s’aconsegueix vinculant qualsevol caràcter existent a l’Unicode a un codi curt que, independentment de la plataforma o el programari que es faci servir, es podrà desxifrar.

U+1F605 😅 U+1F44C 👌 U+1F437 🐷

El Consorci Unicode, format per les grans plataformes tecnològiques, s’encarrega d’assignar els codis i d’aprovar els nous emojis que cada any es presenten per ampliar-ne el catàleg. Actualment ja n’hi ha 3.019. Ara bé, gràcies a aquesta universalització, empreses, programes i plataformes han fet la seva pròpia versió de cada emoji. Això explica que una cara somrient a Google, a Samsung o a Apple presentin certes diferències tot i que mantinguin l’estructura, és a dir, el significat.

Creuant fronteres, més enllà dels emojis

Sony es va atrevir el 2017 a produir 'Emoji, la película', un invent amb què els usuaris de Filmafinnity no han tingut pietat i l’han valorat amb un 3,5 sobre 10. El món emoji compta fins i tot amb un llibre, l’'Emojidick', la traducció del mític 'Moby Dick', una versió poc reeixida. I també en el camp pictòric, la nord-americana Carla Gannis va fer el 2014 la versió emoji d’'El jardí de les delícies' del Bosch. I això és només la punta de l’iceberg...

A finals del 2017, Apple i una mica més tard Android van posar en marxa el que han anomenat 'animojis' i 'supermojis', respectivament, uns dibuixos que es mouen al ritme de les cares dels usuaris, gràcies al reconeixement facial. Són els emojis personalitzats.

Polisèmia i semàntica emoji

La vitalitat del llenguatge emoji s’aprecia, per exemple, en com s’està utilitzant la simbologia per a un doble significat. De vegades per qüestions morals, com passa entre els anglosaxons amb un préssec, que pot substituir la paraula cul, o amb una albergínia, que pot voler dir penis. A Espanya, la prohibició de publicar enquestes d’intenció de vot al final de la campanya electoral se salva camuflant els partits polítics amb fruites emoji.

Hi ha altres símbols, com el de les 'mans juntes' 🙏, que es fan servir tant per demanar perdó com per pregar o desitjar sort. Una explicació es basa en les diferències culturals, d’idioma i dels imaginaris col·lectius, com demostren estudis de l’ús dels emojis en diferents ambients, llengües i territoris del món.

17 de juliol, el dia de l’emoji

En els calendaris laics, cada dia té assignada una causa perduda, una lluita per guanyar, i des del 2014 el 17 de juliol és el Dia de l’Emoji. La data es va escollir perquè és el dia que apareix en un dels primers emojis que representen el calendari iCal d'Apple. Es tracta d’una celebració informal fruit de la imaginació del mil·lennial australià Jeremy Burge, creador de l’Emojipedia, que recull totes les varietats existents dels emojis. Aquest dia, empreses, personalitats i internautes fan un ús encara més extensiu de l’habitual d’aquests dibuixos. Només al Messenger de Facebook se n'envien cada dia més de 5.000.000.000.

📊 Eduard Forroll / 📝 Marta Rodríguez

stats