Ni un dia a casa
Diumenge 06/03/2021

La família del marisc

3 min
D’esquerra a dreta, la Treni, la Fidelia i la Mari a la sala del restaurant Ginés.

Entrar al Bar Restaurant Ginés és com fer un salt en el temps i traslladar-se de sobte al passat. A la Fidelia li deu agradar pensar que encara viu a principis dels noranta, que té vint-i-vuit anys i tota una vida per descobrir a Barcelona. Potser per això el restaurant ha canviat més aviat poc d’aspecte i de filosofia. Més d’un client del barri probablement deixaria d’anar-hi si es modernitzés el tendal verd de l’entrada amb lletres blanques que anuncia el restaurant, si s’eliminés la barra de bar clàssica amb els licors exposats a la paret o fins i tot si les taules i les cadires fossin de disseny. Tot plegat forma part de l’essència del restaurant que el senyor Ginés i la seva dona van obrir fa seixanta-vuit anys, i que amb el temps van deixar en mans dels seus fills. El negoci ha evolucionat, i ara són les dones les qui el gestionen i la cuina és a base de peix i marisc. La Fidelia, nora del senyor Ginés, n’és la responsable i la cuinera. Poc s’imaginava quan fa més de trenta anys va viatjar de la República Dominicana a Barcelona per buscar-se la vida aquí que acabaria liderant un restaurant i treballant colze a colze amb la seva germana i les seves dues nebodes.

La Treni, una de les cambreres, ens acompanya a la nostra taula mentre ho aprofita per saludar i atendre alguns clients. La majoria la coneixen i gairebé formen part de la família. A Barcelona no és fàcil trobar llocs on menjar peix i marisc a un preu més que acceptable, i el restaurant Ginés n’és un. Una marisqueria de barri, amb un ambient familiar i una olor de planxa que t’acompanya durant tot el dinar i et desperta la gana abans d’obrir la carta. Agraïm que, quan arribem a la taula, a banda d’una forquilla, un ganivet i un tovalló per a cada un, també hi tinguem un quart de barra de pa per cap, que ens farà passar millor la curta espera fins que comenci la desfilada de plats.

Només queda una ració de cargols de punxa, batejats a la carta com a “cargols punxents bullits”, i no volem desaprofitar l’oportunitat de tastar-los com a preludi de la resta d’entrants. Preguntem quin és el plat estrella i la resposta ens sorprèn: “Els calamars a la romana”, diu la Treni. Són realment bons, molt gustosos, cruixents i amb un arrebossat discret. Obrim una ampolla de Gessamí i hi afegim també un plat de pop a la gallega i un de calamarcets a l’andalusa. Discutim sobre els segons veient que a la carta hi ha arrossos interessants com el caldós de llamàntol i a la cassola de marisc, peixos com el turbot salvatge a la graella, les cues de rap a la donostiarra o el llenguado de la costa a la planxa (per menys de deu euros tots), però tenim desig de closca i ens decantem per una graellada de marisc i un llamàntol a la brasa. La matèria primera és de qualitat i per això ens xoca que la Fidelia hi afegeixi all i julivert: “Jo no n’hi posaria perquè el plat que servim ja és molt bo i el julivert li treu gust, però a molts clients els hi encanta i ho portem així. Si algú no en vol, abans ha d’avisar a la cambrera”, explica amb naturalitat.

El Bar Restaurant Ginés és com una gran família. Les normes i tradicions s’aprenen amb el temps, a mesura que hi vas entrant. Nosaltres, de moment, hem fet el primer pas, i ja tenim ganes de tornar-hi per sentir que definitivament formem part d’aquesta família del marisc.

Restaurant Ginés

C/Castillejos, 373 (Barcelona) 934 36 51 28

Cuina: peix i marisc

Must: calamars a la romana

Vi: carta bàsica, poca varietat

Servei: atent, eficient i proper

Local: sala àmplia amb moltes taules

Preu final per persona: 30 euros

stats