Cinema
Diumenge 23/02/2022

Jennifer Lopez pot salvar la comèdia romàntica?

Després de navegar per les aigües traïdores de la popularitat, la superestrella aposta per 'Cásate conmigo', una pel·lícula que s’assembla molt a la seva vida personal

Nicole Sperling / The New York Times
7 min
Amb la pel·lícula Estafadoras de Wall Street, a l’esquerra d’aquestes línies, Jennifer Lopez va obtenir la segona nominació als Globus d’Or i una nominació al Premi SAG. Amb Cásate conmigo, a sota i a la pàgina anterior, la intèrpret recupera la seva faceta com a protagonista d’una comèdia romàntica.

Per descomptat que la xemeneia està encesa a casa de Jennifer Lopez. Fa un dia plujós i la seva finca d’estil espanyol a Bel-Air, a la ciutat de Los Angeles, està decorada com era d’esperar: garlandes de pi escampades al voltant de la xemeneia, roses taronges a la tauleta de centre i un arbre retallat professionalment a la sala.

És com estar dins la pàgina d’un catàleg d’una revista de decoració, inclosa la nostra celebrity, vestida amb la versió d’alta costura del que seria l’uniforme per treballar a casa: un jersei beix gruixut, pantalons per córrer de color crema i unes botes Timberland brillants. Porta els cabells recollits en un monyo i un toc de maquillatge li ressalta la pell, molt ben hidratada. Les enormes anelles de diamants que porta a les orelles són l’únic senyal real que som davant d’una de les dones més famoses del planeta.

Això porta a preguntar-nos si alguna cosa passa per casualitat a la vida de Jennifer Lopez. És una pregunta per reflexionar, especialment després que la seva parella, Ben Affleck, aparegui per fer-li un petó i conversin entre xiuxiuejos a prop d’una etiqueta amb les paraules Família Affleck Lopez.

Després de tot, es tracta d’una dona que ha navegat amb èxit per les aigües traïdores de la fama durant gairebé tres dècades, suportant una vegada rere una altra relacions i ruptures públiques, reinventant la seva carrera de ballarina a cantant, i després d’actriu a productora. Amb 52 anys, una etapa en la qual les estrelles femenines solen trobar-se al purgatori sexista i antienvelliment de Hollywood, Lopez sembla ser més rellevant que mai.

L’any en què tot es va fer realitat

La seva nova pel·lícula, l’enginyosa comèdia romàntica Cásate conmigo, l’estrena de la qual s’ha endarrerit molt per la pandèmia, ja ha arribat als cinemes. Lopez interpreta una superestrella semblant a JLo que intenta portar una vida amorosa enmig de les trampes de la fama (et sona?). Interpretarà una altra núvia a Shotgun wedding, que s’estrenarà aquest estiu, abans de canviar de rol en un paper d’assassina mortal a la pròxima pel·lícula de Netflix The mother.

Amb 'Cásate conmigo' la intèrpret recupera la seva faceta com a protagonista d’una comèdia romàntica.

En algun moment, també estrenarà un documental en el qual parlarà de l’any en què va fer 50 anys i tots els seus mons es van unir: el reconeixement legítim per la seva actuació a Estafadoras de Wall Street (va obtenir la seva segona nominació als Globus d’Or i una nominació al Premi SAG), la gira internacional de concerts del 2019 i l’espectacle a la mitja part de la Super Bowl. L’any “en què tot allò pel que havia treballat al cinema, la música i la moda es va fer realitat”, diu.

Cásate conmigo, en la qual Lopez va començar a treballar fa anys amb Elaine Goldsmith-Thomas, la seva exagent convertida en sòcia productora, és en certa manera una explicació de com és viure sota la influència de Lopez, quelcom que ella anomena “una vida molt específica”. També és un acte d’equilibri, una aposta per reviure un gènere que ha estat donat per mort, tant per les productores com per les estrelles de les comèdies romàntiques del passat.

Per a Goldsmith-Thomas, la decisió de Lopez de passar d’Estafadoras de Wall Street, que va augmentar la seva reputació com a actriu seriosa, a Cásate conmigo, que s’alinea més amb el seu anterior èxit com a actriu internacional de comèdies romàntiques (Va passar a Manhattan, Plans de boda ), té molt sentit. “Ens va encantar fer Estafadoras de Wall Street, però això no significa que sigui l’únic que hem de fer”, comenta. “Tenia l’oportunitat d’obrir el teló i fer una pel·lícula sobre el que és viure i estimar en una bombolla de vidre, que els teus errors siguin amplificats i crucificats en totes les plataformes i que, malgrat tot, trobis el teu camí. Si a això hi afegim la capacitat de produir i interpretar la banda sonora del viatge, seríem estúpids si no la féssim”.

A Cásate conmigo, Lopez interpreta Kat Valdez, una estrella mundial del pop que pretén casar-se amb el seu nòvio, també una sensació mundial (interpretat pel cantautor colombià Maluma), davant de milions d’admiradors en un acte televisat. Moments abans del gran “sí, vull”, Valdez descobreix que ell l’ha estat enganyant, cancel·la la cerimònia mentre és a l’escenari i opta per casar-se amb un desconegut del públic (Owen Wilson) que sosté un cartell que diu “Casa’t amb mi”. És com una barreja d’El guardespatlles i Notting Hill, amb banda sonora de Lopez.

La pel·lícula és una fantasia pop i un cop d’ull a una vida que pocs tenen la sort de portar. Qualsevol fan obsessiu de Lopez segurament l’examinarà de prop a la recerca de pistes sobre la mateixa psique de l’actriu, específicament sobre la solitud d’estar a dalt de tot, on tot pot ser com una gàbia. I no s’equivocaran.

Lopez va recordar el rodatge d’una escena en la qual el seu personatge torna a casa després que la cerimònia de casament televisada se’n vagi en orris, esgotada i encara amb el vestit de núvia. Encén el programa de Jimmy Fallon, només per veure com la insulta durant el seu monòleg nocturn, i comença a plorar. És un indici de vulnerabilitat que Lopez no acostuma a mostrar i que a l’actriu li va costar un temps assolir. “Quan t’has cremat unes quantes vegades, te n’adones i dius: «He de tenir cura». Si les coses són massa profundes i les treus a la llum, algú pot trepitjar el teu cor”, assegura, i afegeix una paraulota.

La directora de la pel·lícula, Kat Coiro, admira la recerca de la perfecció de Lopez. “Hi ha una coreografia fins i tot quan actua”, explica. Per tal que l’escena funcionés, Coiro li va demanar que la repetís diverses vegades per trencar la cuirassa. El resultat és real, o tan real com Lopez es permet. “Vaig haver de recordar-me a mi mateixa que aquesta pel·lícula era un lloc segur per deixar sortir els sentiments”, diu Lopez, asseguda davant la xemeneia amb garlandes. “S’estaven burlant de mi i això em dol. El meu instint era actuar com si no fos així”.

Lopez porta dècades intentant trobar aquell equilibri entre el que el públic vol d’ella i el que ella està disposada a donar-los. Encara li agrada fer trobades amb els fans després dels concerts. Coiro, per part seva, està sorpresa del temps que està disposada a dedicar-los.“És tan omnipresent que a vegades no se li dona el crèdit que mereix”, assegura la directora. “Crec que hi ha alguna cosa d’això en aquesta pel·lícula”, destaca. Quan Kat Valdez “parla de no haver guanyat mai cap premi, penso que és un moment fidel a la realitat”, continua Coiro. “Ella té trajectòria. Té fanàtics com ningú, i per culpa d’aquest alt perfil a vegades no se la considera de certa manera”, destaca.

“El que vols és tenir una vida normal”

Tot i les barreres, la percepció del públic és una cosa que Lopez encara lluita per entendre. “Només volia cantar, ballar i actuar”, diu Lopez. “Tot això ve acompanyat d’una cosa que has d’aprendre a manejar: tenir aquesta vida pública, aquesta vida artística i després la teva vida privada. El que vols és tenir una vida normal, com qualsevol altra persona”, afegeix per després fer una pausa. “Tot s’analitza sota la lupa”.

Lopez acabava d’explicar-me això quan va aparèixer Affleck. “Hola, amor”, li va dir ella. Tots dos van incendiar internet l’any passat quan van revifar una relació de fa 19 anys, una relació tan extraordinària en el seu moment que va alimentar per si sola la cultura dels tabloides amb les glamuroses, i molt públiques, trobades de la parella. Amb una motxilla penjada a l’espatlla, va interrompre l’entrevista per portar-la a l’altra habitació. Van tornar deu minuts després, per abraçar-se, petonejar-se i xiuxiuejar-se a l’orella “t’estimo”. “Molt bé, amor meu, ens veurem més tard”, va dir ell abans de sortir corrents.

Amb la pel·lícula 'Estafadoras de Wall Street', Jennifer Lopez va obtenir la segona nominació als Globus d’Or i una nominació al Premi SAG

Va ser un moment peculiar. Va ser planejat? Espontani? Les meves peticions per parlar amb Affleck havien estat denegades, però allà estava, el nòvio diligent compartint paraules d’ànim davant la premsa.

Li vaig preguntar a Lopez sobre les converses que tots dos van mantenir abans de revifar la relació que anteriorment havia enfonsat dues pel·lícules i posat en perill les seves respectives carreres. (Una relació perillosa i la posterior Pare solter es van estavellar en la seva estrena, en part a causa de les turbulències de la relació). Havien pensat en com manejar el frenesí mediàtic que acompanyaria aquesta unió? “Jo diria que vam aprendre la lliçó la primera vegada”, assegura amb un sospir.

I quina és aquesta lliçó? “Que ho hem de guardar com una cosa sagrada”, afegeix. “Has de fer el que et faci sentir bé en tot moment. Però al mateix temps, aprens del passat, la segona vegada fas les coses millor. Hi ha una part en la qual, sí, estem junts. Però n’hi ha una altra en què es tracta de no ser tan oberts com quan érem tan joves i estàvem enamorats fa molts anys”, destaca Lopez.

¿I què passa amb tot el que va compartir amb el públic durant els seus quatre anys de relació amb l’exjugador dels Yankees Alex Rodríguez, des de la presència constant a la catifa vermella fins a les fotos íntimes d’Instagram amb els seus respectius fills? Fins i tot van intentar comprar tots dos els Mets de Nova York el 2020, només per perdre davant un postor més alt.

“Quan estàs en alguna cosa, fas el que et sembla correcte. I no em castigo amb un «desitjaria haver fet això de manera diferent» o «Vaig fer massa?»”, diu. “És el que em resultava còmode en aquell moment. Vaig fer el que vaig fer. Ell va fer el que va fer. I estava bé. Això de la relació no tenia res a veure amb ser públic o no ser-ho”.

Una cosa sí que sembla clara: Lopez és una romàntica empedreïda, que malgrat els seus tres matrimonis i altres relacions fallides segueix creient en el destí. És el fil conductor de la seva nova pel·lícula i també sembla ser el fil conductor de la seva vida, un que no té intenció de canviar a curt termini.

“No pots viure la vida i pensar que les coses són només errors: vaig ficar la pota aquí, vaig ficar la pota allà. No, tot són lliçons”, afirma. “És el que pots extreure de la situació el que t’ajudarà a créixer i anar fins al següent nivell per entendre’t, trobar-te i ser capaç d’estar en pau amb la teva vida, en pau amb allò que ets”.

stats