21/06/2020

La literatura com a revolució

2 min
La literatura  com a revolució

En el primer terç del segle XXI costa d’entendre la importància de l’escriptor militant en altres èpoques. La nostra és poc donada a escoles i moviments. Tanmateix, la figura de l’escriptor militant es remunta ja, en certa manera, a l’humanisme renaixentista, amb una autèntica mentalitat grupal al voltant d’idees compartides. Posteriorment tant romàntics com il·lustrats es van agrupar en defensa dels seus credos filosòfics i artístics. No obstant això, la culminació de l’escriptor militant es dona en el període de les avantguardes històriques. Sobretot en el moviment surrealista. Sobretot en un escriptor: André Breton.

No deixa de ser una paradoxa que el moviment artístic que proclama la llibertat de l’art amb més contundència sigui el que exigeix més disciplina als seus membres. Enmig d’aquesta paradoxa, André Breton, que es veu a si mateix com a cap del moviment, fa de “Papa del surrealisme”. Breton té un enorme talent literari, però la seva vocació és la militància revolucionària. Això el porta a una contradicció contínua, ja que, per una banda, el surrealisme ha de provocar el caos en l’ordre moral burgès a l’alliberar les forces ocultes de l’inconscient, però, per l’altra, ha d’actuar com un partit polític de tipus soviètic. Breton va patir en el seu propi destí personal el perjudici de les seves teories.

A Nadja hi ha pàgines admirables. André Breton, home cultíssim, fa una de les millors antologies de la història: Antologia de l’humor negre, un llibre en el qual explora les profunditats de la ironia. També segueixen sent valuosos els primers experiments de Breton en el camp de l’escriptura automàtica i el seu vincle amb l’emancipació de la ment. No obstant això, el text més definidor d’André Breton és el seu primer Manifest del surrealisme, un escrit gairebé impossible en el qual l’autor ha d’encaixar les peces més diverses: psicoanàlisi, comunisme, anarquia i alliberament formal. A l’artista se li exigeix ser l’avantguarda en el camí de la revolució humana. Poeta, profeta, visionari, anarquista, cap de files d’un partit marcial, extractor del subconscient. Només els somnis arriben tant enllà.

stats