Info/gràfica
Diumenge 20/04/2023

De Tortosa a l'Escala: 20 llibreries per descobrir el territori

Comencem la setmana més concorreguda de les llibreries amb una selecció d’una vintena d’establiments fora de Barcelona que tenen un fons amb atenció especial a autories, editorials i temàtiques de l’entorn. Aquí teniu una excusa per sortir de la ciutat i descobrir indrets on podeu anar fent boca per Sant Jordi

7 min
19042302CA29.t5cbf18b3.m2400.x8rw2E4Oh

El Gremi de Llibreters calcula que durant la setmana prèvia a Sant Jordi de l’any passat es van vendre 1,7 milions de llibres. No és d’estranyar, doncs, que un llibreter irlandès preguntés a Marià Marín, secretari tècnic del Gremi, com s’ho feien els seus companys d’ofici per sobreviure durant una jornada tan intensa. “És la festa més maca del món i mataríem per Sant Jordi”, recorda que va respondre Marín. 

Tanmateix, la passió pels llibres i la cultura que tenen els llibreters i que impregna els carrers cada 23 d’abril a casa nostra no és exclusiva de la diada que s’acosta. A Catalunya tenim una de les xarxes de llibreries més denses d’Europa, malgrat que hi hagi territoris sense aquests establiments, i segons Marín “podem presumir” de la seva diversitat. “Cada llibreria és diferent. Som botiga i som cultura alhora”, explica el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, que afegeix que els ingredients clau per a l’èxit d’aquests equipaments culturals de proximitat són la professionalitat i tenir un bon fons de catàleg. “El llibre el fa un editor, el pots trobar en diferents llocs i val el mateix. La tria i cura del fons és el que defineix una personalitat d’una altra”, comenta. 

Segons el Mapa de Llibreries d’Espanya 2022, a Catalunya hi ha 453 establiments que es dediquen a la venda de llibres, una xifra que Marín matisa: “A escala empresarial, d’agremiades n’hi ha poc més de tres-centes”. La majoria es concentren a Barcelona ciutat, on n’hi ha un centenar. La resta es reparteixen sobretot a la costa, des de Tortosa fins a l’Empordà, i als prelitorals. A banda de les ciutats més poblades. Entre els desafiaments amb els quals es troba l’ofici de llibreter, Marín posa èmfasi en la digitalització i la formació. “Estan canviant els hàbits. Formar-se, informar-se i comprar cada vegada es fa més de manera digital. És un factor extern que ens afecta i això s’ha multiplicat molt. Per tant, tenim el gran repte de fidelitzar el públic i estar en els nous canals”. 

Llibreries de proximitat

I és per aquest motiu, quan cada vegada es compra més per internet, que toca reivindicar un ofici basat en el tracte personal i en l’activisme cultural. Us oferim una selecció de vint llibreries arrelades al territori (i allunyades de l’extraordinària i extensa oferta barcelonina) amb un llibreter o llibretera amb molt de criteri al capdavant. La selecció ha estat elaborada amb l’assessorament de l’escriptor i traductor Jaume Subirana i Ortín i inclou establiments de Catalunya, el País Valencià, les Balears i Andorra.

Vall d’Aran

6

perpinyà

Pallars

Sobirà

5

Alta

Ribagorça

Cerdanya

Alt Empordà

Alt Urgell

Ripollès

9

Garrotxa

Pallars Jussà

1

7

Pla de

l’Estany

Berguedà

10

Baix

Empordà

Osona

Solsonès

Gironès

8

Noguera

19

Selva

Bages

Moianès

Segarra

Vallès

Oriental

Pla

d’Urgell

20

Vallès

Occidental

Anoia

Urgell

15

Segrià

Maresme

Garrigues

Conca de

Barberà

Alt Penedès

16

Barcelonès

Alt

Camp

17

Baix

Llobregat

Baix

Penedès

Garraf

Priorat

Baix

Camp

Terra Alta

Tarragonès

Ribera

d’Ebre

18

Baix Ebre

2

Montsià

12

menorca

13

Mallorca

valència

11

4

14

3

alacant

eivissa

Vall d’Aran

6

perpinyà

Pallars

Sobirà

Alta

Ribagorça

5

Cerdanya

Ripollès

Alt Empordà

Alt Urgell

9

Garrotxa

1

Pallars Jussà

7

Pla de

l’Estany

10

Berguedà

Baix

Empordà

Osona

Solsonès

Gironès

8

Noguera

19

Selva

Bages

Moianès

Segarra

Vallès

Oriental

Pla

d’Urgell

20

Vallès

Occidental

Urgell

Anoia

Segrià

15

Maresme

Garrigues

Conca de

Barberà

Alt

Camp

Alt

Penedès

16

Barcelonès

17

Baix

Llobregat

Priorat

Baix

Penedès

Garraf

Baix

Camp

Terra Alta

Tarragonès

Ribera

d’Ebre

18

Baix Ebre

2

Montsià

12

menorca

13

Mallorca

valència

11

4

14

3

alacant

eivissa

6

5

9

7

1

10

8

19

20

15

16

17

18

2

12

13

4

3

11

14

6

5

9

7

10

1

8

19

20

15

16

17

18

2

12

13

11

14

4

3

1.
La Lluerna

Ripoll

Des del 2022

la lluerna

La Lluerna és l'única botiga que només ven llibres de tot el Ripollès i forma part d'una cooperativa d'habitatge i producció. Els fundadors són en Ricard, l’Ana, la Núria, la Rita, l’Edgar i la Marta, els sis socis de la Cooperativa Mas La Sala de Sant Pau de Segúries.

La llibreria La Lluerna està ubicada dins del cafè i espais de trobada de la Qperativa, a la Plaça Gran de Ripoll.
2.
Viladrich

Tortosa

Des del 1760

Viladrich pc

Amb canvis de nom, ubicació i propietaris, la llibreria Viladrich funciona des de l’any 1760. El 2006 es va inaugurar La 2 de Viladrich. 

La 2 de Viladrich de Tortosa.

El Gremi d’Editors de Catalunya va concedir el 2020 el Premi Atlàntida a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters, que són La 2 de Viladrich, la Llibreria Geli de Girona (que va tancar l'any passat) i la Llibreria Fabre de Barcelona.

3.
Detroit llibres

Alcoi

Des del 2017

Detroit pc

Amb Pau Grau i Mira i el seu equip al capdavant, és un referent entre les llibreries valencianes per la seva tasca de projecció de la cultura i la difusió de les lletres locals. L’any 2019 la Generalitat Valenciana va reconèixer la seva feina amb el Premi a la Llibreria més Innovadora. 

L'interior de la llibreria valenciana Detroit llibres.
4.
Fan Set

València

Des del 2016

Fan set pc

Eva Gisbert i Núria Cadenes van agafar el relleu de la històrica llibreria Tres i Quatre, situada dins l’Octubre CCC. Un espai cultural essencial a la ciutat de València. 

La llibreria Fan Set.
5.
La Trenca

Andorra la Vella

Des del 2022

La trenca pc

Aquesta nova llibreria, amb Haydée Vila i Toni Gibert com a cares visibles, ha obert a la plaça Rebés de la capital andorrana recentment. Hereta l’esperit de la històrica Puça i aposta pel producte de proximitat i del Pirineu. 

La façana de la llibreria La Trenca.
6.
Llibreria Catalana

Perpinyà

Des del 1986

llibreria catalana pc

Joana Serra és la llibretera actual de la llibreria més antiga de Perpinyà, amb un fons arrelat al territori. El 2020 va guanyar el 7è premi Martí Gasull i Roig per la seva defensa de la llengua.

Llibreria Catalana de Perpinyà
7.
Llibreria Vitel·la

L’Escala

Des del 2011

vitel·la pc

Amb l’editora i llibretera Gemma Garcia al càrrec, organitzen regularment presentacions de llibres i trobades amb autors, a més d’exposicions d’art periòdiques.

L'editora i llibretera Gemma Garcia a la llibreria Vitel·la.
8.
Nollegiu Mediterrània

Palafrugell

Des del 2023

nollegiu pc

Només fa una setmana que va obrir, però l’equip de la Nollegiu, liderat per Xavier Vidal, ha obert un nou espai a Palafrugell que ocupa l’antic espai de la llibreria Vitel·la del municipi. 

El nou espai de la Nollegiu a Palafrugell.
9.
L’Altell

Banyoles

Des del 1973

l'altell pc

La motivació per la literatura de la llibretera Irene Tortós-Sala va més enllà de la venda de llibres. A L’Altell ofereixen constantment activitats com els Pessics Literaris o la Nit dels Narradors. 

L'interior de la llibreria L'Altell.
10.
La22

Girona

Des del 1978

la22 pc

Guillem Terribas i un grup de socis van fundar el primer local. A poc a poc es va anar ampliant el negoci, amb una botiga de còmics, i l’any 2016 va obrir també l'Espai 22, on es fan exposicions i presentacions. 

Llibreria La22.
11.
Món de llibres

Manacor, Mallorca

Des del 2004

món llibres pc

Les recomanacions del propietari de la llibreria, Fausto Puerto, són sempre un encert. Ha aconseguit crear de zero una de les llibreries més rellevants de Mallorca, i fora de Palma. 

L'interior de la llibreria Món de llibres.
12.
vaDllibres 

Ciutadella, Menorca

Des del 2019

vadllibres pc

La guionista Dolors Boatella i el músic Cris Juanico han creat un espai de llibres i de cultura ple de títols sorprenents i activitats per a tots els gustos.

La llibreria vaDllibres de Menorca.
13.
Drac Màgic

Palma, Mallorca

Des del 2011

drac magic pc

Laia Alegret, Rubén Hernández i el seu equip cuiden tant el fons com la forma de la llibreria, que compta amb una interessant tria de narrativa d’editorials independents i assaig de pensament crític. 

La llibreria Drac màgic.
14.
Rata Corner

Palma, Mallorca

Des del 2016

rata corner pc

Miquel Ferrer i Edy Pons són els responsables de la llibreria, a la qual ofereixen una selecció de vinils de pop i rock, amb especial interès pels artistes locals i una secció d’obra gràfica amb originals, serigrafies o prints d’artistes locals i internacionals. 

Un racó de la llibreria Rata corner.
15.
L’Espolsada 

Les Franqueses

Des del 2007

l'espolsada pc

Fe Fernández és l’ànima d’aquesta petita llibreria de les Franqueses, amb una programació molt diversa en col·laboració amb autors, editorials i altres agents del sector cultural. 

La llibreria L'Espolsada.
16.
Cal Llibreter

Sant Just Desvern

Des del 2016

calllibreter pc

Silvana Vogt i Arnau Cònsul estan al capdavant d’aquesta llibreria, de visita obligada per als amants dels llibres i els actes literaris al Baix Llobregat. 

Una de les llibreries de Cal llibreter.
17.
Llibreria Roca

Valls

Des del 1944

llibreria roca pc

Júlia Secall és l’ànima d’aquest establiment, que ja ha superat els 75 anys de vida. Va ser el 1944 quan els seus avis van decidir apostar per aquest negoci.

L'interior de la llibreria Roca a Valls.
18.
La Capona

Tarragona

Des del 1997

la capona pc

Arran de la jubilació dels fundadors i impulsors del negoci l’any passat, la Cooperativa Combinats, amb Oriol Picas al capdavant, ha agafat el relleu d’aquesta llibreria i centre cultural emblemàtic de la ciutat. 

L'exterior de la llibreria La Capona.
19.
Foster & Wallace

Vic

Des del 2018

fosterndwallace pc

Toni Ferron va obrir al centre de Vic aquesta llibreria amb personalitat que es mou entre l’entreteniment i els coneixements. Un espai petit amb un fons seleccionat amb molt de criteri. 

La façana de la llibreria Foster & Wallace.
20.
La Sabateria

Lleida

Des del 2018

la sabateria pc

Estefania Rañé va obrir les portes de La Sabateria fa cinc anys per promoure el valor del quilòmetre zero. Un espai obert a l’art i la cultura on, a més, es fan moltes activitats. 

Aquesta petita llibreria de Lleida va ser escollida pel portal Little Bookstores com una de les més boniques del món.

Un racó de la llibreria La Sabateria.
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia. Selecció assessorada per Jaume Subirana i Ortín, escriptor, traductor i professor universitari
stats