Cada casa, un món

L’estiu mediterrani per a uns nòrdics

Portitxol a El Molinar (Palma). Obra de PMA Studio.

Les cases velles i entre mitgeres del Portitxol solen ser petites. S’anaven transformant i sovint s’intercanviaven espais amb les cases veïnes. Aquesta, reformada per PMA Studio, té 2,5 m de façana al carrer i la planta es fa estreta o s’eixampla de manera irregular.
17/07/2021
4 min

Cal conèixer la transformació del Molinar per ubicar el projecte de reforma integral que va dur a terme PMA Studio, dirigit per l’arquitecte Pablo Madrid, en una de les cases petites i humils d’aquest barri popular de Palma. Amb dues accepcions ben diferents del terme popular, el Molinar un temps va ser assentament de pescadors i artesans, casetes entre mitgeres a la vora del mar o molt properes als successius portets, tots per a llaüts i vaixells modestos. Tot i que en certs carrers, sobretot tirant cap endins, conserva l’aire de poble costaner humil, d’un temps ençà té una altra mena de popularitat que s’ha estès sobretot per la meitat nord d’Europa. El Molinar s’ha convertit no només en una de les zones de Palma més concorregudes per al passeig diari o per a una trobada ociosa als nombrosos bars i restaurants sinó en una de les barriades més demandades per estrangers -especialment suïssos i provinents dels països nòrdics-, que compren les petites cases a un preus que no paren de pujar.

Si aquest és el context, no és exactament el cas del projecte que avui ens ocupa, si més no perquè Portitxol -nom que l’estudi d’arquitectura ha donat a aquesta obra perquè és a prop del port del Portitxol- no està davant la mar, ni hi té mirada, sinó que se situa a una ben discreta segona línia. És més, quan els propietaris -d’origen nòrdic- la van comprar estava en ruïnes, era una de les casetes entre mitgeres més petites i més barates de les que estaven en venda al barri.

Planta irregular

És més, aquesta casa d’una sola planta però amb un segon nivell de valuosos terrats, arrossegava algunes de les característiques més típiques de la manera que es tenia antigament de fer veïnatge. Si els veïns que habitaven la casa mitgera necessitaven uns metres més de dormitori o un dormitori més, se’ls venia, se’ls regalava o se’ls intercanviava per un altre tros. Així, aquesta caseta, que d’interior ara té 94 m2, per a l’arquitecte Pablo Madrid ha comportat haver de superar diversos reptes: el de comptar amb una parcel·la molt estreta, una façana al carrer de només 2,5 m d’ample i una planta molt irregular que s’estreny o s’eixampla segons el tram que separa l’entrada que s’obre al carrer del pati del darrere.

Amb un estil i uns materials que parlen d’atemporalitat i d’una sòbria convivència entre el llenguatge arquitectònic d’interiorisme més mediterrani i la depuració del disseny nòrdic, amb la reforma d’aquest habitatge s’han creat una successió d’espais fàcil, fins i tot es diria que lògica, sense que per això estigui exempta de creativitat. Els 2,5 m de façana s’obren a un espai vestíbul de la mateixa amplitud que, així i tot, treu espai per a l’emmagatzematge. L’enrajolat amb peces hidràuliques suma atractiu a aquest primer contacte amb la casa. Un petit pati interior contribueix a donar llum a aquest vestíbul, així com al dormitori principal, el primer que es troba quan es deixa el rebedor i la casa s’eixampla un poc. Paret per paret, el segon dormitori s’integra en certa mesura i gràcies a una cantonada de vidrieres a la sala cuina, un espai ample per a tots els usos compartits, des de relaxar-se a cuinar, fer unes copes o una conversa amb amics. Com s’integra també el pati del darrere, que suma metres a la zona d’estar.

A l’altra banda de la sala, i aprofitant un altre eixamplament de la planta de l’habitatge, PMA Studio hi situa una pica de pedra natural que és el lavabo dels dos banys que ocupen l’espai veí, cadascun al seu racó.

En parlar del projecte, l’arquitecte Pablo Madrid ens subratllava: “Aquesta era una casa amb molts cantons i molts racons, i vam decidir aprofitar-los”. S’han aprofitat no només per fer els dos banys o per donar una nova amplitud al segon dormitori, sinó sobretot per crear i recrear espais exteriors amb una comunicació quasi total amb els interiors. Així, des del pati de la planta baixa, d’una simplicitat exquisida, als diversos racons que hi ha al terrat de dalt, passant per l’escala metàl·lica, especialment dissenyada perquè deixi entrar la llum, reuneixen allò que els propietaris nòrdics busquen d’un període estival i de vacances. Tenint això en compte, PMA Studio ha creat tot un recorregut al terrat, amb diverses zones d’estar amb els amics, d’altres per prendre el sol i una altra habilitada per fer-hi unes copes i cuinar-hi un poc.

És allò que cerquen els nous propietaris del Molinar: l’estil mediterrani de viure, en una zona que, a no més de 4 km del centre de Palma, els proporciona moments de diversió i de tranquil·litat. En el cas dels d’aquesta caseta, valoren unes temporades vacacionals fàcils i agradables, sense gaire casa ni massa coses. Cases per gaudir-ne i, arribada l’hora de marxar temporalment, fer rodar la clau i no carregar-se de maldecaps.

Grans vidrieres, un recurs cap a l’exterior i l’interior

Obrir tot l’ample de façana era gairebé una obligació per a l’arquitecte Pablo Madrid de PMA Studio si volia introduir la llum natural en la caseta del Portitxol que havia de reformar. Les grans vidrieres amb marc molt senzill de ferro pintat de negre s’obren per, a més, aconseguir la integració total entre l’interior i l’exterior, com un únic espai. També és una vidriera la porta d’entrada de la casa, imprescindible per donar llum al vestíbul, tan estret. Com ho és, de vidre emmarcat en negre, la cantonada del dormitori secundari, una vidriera que li fa guanyar amplitud cap a la sala i també claror, afegida a la que li arriba d’una claraboia.

stats