02/09/2022

Pete Seeger: La brigada grisa contra la Brigada Lincoln

4 min
Pete Seeger

Pete Seeger i el seu amic Woody Guthrie van recórrer els Estats Units recollint tonades populars de totes les nacions i cultures i són considerats els pares del folk-song. Seeger va morir a 94 anys, el gener del 2014, després de rebre tots els homenatges que es mereixia, entre els quals l’imprescindible doble CD i DVD de Bruce Springsteen (2006) dedicat a les seves cançons i amb el títol del seu himne: We shall overcome. The Seeger sessions.

Raimon l’havia conegut l’any 1970, en un viatge als Estats Units forçat per la cacera de bruixes que aquí es va esdevenir arran de la tancada de Montserrat contra les penes de mort als militants bascos del procés de Burgos. Raimon va cantar amb Seeger i de seguida el va fer venir a Catalunya, allotjant- lo a casa seva. El va presentar al pavelló d’esports de Terrassa el 7 de febrer del 1971, una actuació memorable davant de cinc mil persones, amb una emotiva versió en català d’El desembre congelat. El dissabte següent ja li van prohibir actuar a l’Escola d’Enginyers i la convocatòria avortada va acabar a la Diagonal amb una càrrega duríssima de la brigada grisa a cavall, amb catorze detencions. “Em sentia molt culpable! –m’explicava Seeger– Apallissaven la gent, però a mi no em va passar res, em van fer pujar a un cotxe i em van treure d’allà. Veia des de la finestra com pegaven als estudiants i a mi no em passava res”.

Xesco Boix, que l’havia traduït al català amb el Grup de Folk, va fer-me d’intèrpret quan el vaig conèixer, el setembre del 1980: el vam portar a cantar a la Festa de Treball, que aleshores organitzava el PSUC a imatge i semblança de la Fête de l’Humanité. Llargues xerrades amb aquell personatge interessantíssim, ferm defensor d’idees de socialisme i ecologia, tendre en el tracte sempre encuriosit del savi.

“Amèrica –em deia– té tantes menes de música folk com de gent. No són només melodies d’Irlanda, Escòcia, França i Alemanya, sinó també de l’Àfrica i Mèxic i de cent països més”. La multiculturalitat del folk USA era una bestreta de l’actualíssima fusió. Seeger posava en solfa tot allò que escoltava i l’interessava i, a més a més, adaptava lletres als temps que anava conjugant en el present canviant d’una vida llarga. Lletres compromeses amb allò que reivindica aquell país que permet tantes reivindicacions com injustícies genera, dels drets civils dels afroamericans fins al tracte digne dels presoners de Guantanamo en la seva excel·lent Guantanamera.

Pete Seeger és una veu entonada i un acompanyament virtuosístic de banjo. Es va capbussar en la història i les possibilitats de l’instrument a l’Arxiu de Música Folk de la Biblioteca del Congrés. I va escriure un manual, Com tocar el banjo de cinc cordes. Vam aconseguir una aula del conservatori per assajar i allò ja va ser una experiència mística. Sabia molta música... Va començar provant les cançons de la Guerra Civil Espanyola, que havien estat el motiu que el prohibissin i que finalment podria cantar a Barcelona.

A través d’amics seus que havien lluitat contra Franco a les Brigades Internacionals, va aprendre les cançons de combat republicanes. Moltes tenien com a substrat les tonades que García Lorca i Falla havien recuperat. Gràcies a les versions de Seeger, gent de tot arreu va gaudir de preciosos aires tradicionals reciclats en himnes antifeixistes. “Vaig tenir la sort de conèixer personalment gent que havia lluitat a la Brigada Lincoln, alguns dels quals no van tornar mai més a Amèrica. Aquestes cançons van esdevenir molt importants per a mi. Durant molts anys les vaig introduir d’aquesta manera als meus recitals: «Aquestes són les cançons d’una gent que va lluitar contra Hitler i Mussolini abans que hi hagués altra gent que gosés fer-ho». Vaig fer servir aquestes cançons per fer conèixer als meus auditoris dels anys seixanta què passava els anys trenta”.

Aquell assaig va esdevenir una classe magistral de Pete Seeger. Em va indicar com tocar al piano aquelles cançons que connectaven la nostra lluita contra el feixisme amb la lluita dels nostres pares. Les continuo tocant com ell me les va ensenyar i empalmo com ell feia Viva la Quince Brigada amb una versió en andante con moto de La vall del riu Vermell adaptada amb una lletra d’homenatge als brigadistes herois de Jarama Valley.

Songs of the Spanish Civil War es pot comprar per internet en la versió vinil del 1961 i en la remasterització en CD del 2014. I no es perdin les versions respectuoses dels grans temes de Seeger que ha fet Bruce Springsteen, amb l’univers tradicional ben repartit: els violins que ens porten melodies dels pubs de l’Ulster, la gamma pentatònica dels sioux, el contratemps i la síncope del sud esclau, el cop de bordó de verra que arrossega la percussió com si fos un imant country, les veus gòspel, les guitarres ragtime… Ingredients de la immensa terra promesa per a gent de molts països, llengües, ètnies, cultures, dit en da capo.

stats