Ni un dia a casa
Diumenge 19/03/2021

Un racó de felicitat

2 min
L’Eva a l’interior de la cerveseria La Columna, al barri d’Horta.

L’Eva Díaz va agafar les regnes del restaurant La Columna quan encara era un bar de barri. Ara en fa disset anys i ningú hauria dit que aquest petit local del carrer Pintor Mir d’Horta podia esdevenir en un lloc tan singular i de prestigi. La Columna és una cerveseria atípica. No segueix els paràmetres estètics que tots tenim preconcebuts quan pensem en una cerveseria. És un lloc de culte cerveser, especialitzat en cervesa belga i on la propietària n’és la principal valedora. “Soc una enamorada de l’estètica de la cervesa belga. Em fascina el gust, el disseny, la història...”, ens confessa l’Eva amb la passió de qui s’hi deixa la pell en tot el que fa.

La cuina és molt personal. És una feina compartida amb Miquel Granya, la seva parella. La carta està formada de plats i platets, alguns de fixos i d’altres, segons mercat i temporada. Trobem una cuina capritxosa amb producte fresc.

Per fer honor al local, l’Eva ens recomana tres varietats de la cervesa belga Vedett: l’extra pilsner (excel·lent lager ); l’extra ordinary ipa (amb notes de fruita) i l’extra white (aroma fresc i subtil de cítrics). La carta del menjar no és gaire extensa, però està prou compensada: vegetals, hummus, ous, carns i peixos.

Nosaltres comencem amb un plat fora de carta: remenat d’alls tendres. Ens explica l’Eva que aquest plat surt del seu passeig diari pel mercat, on cada matí troba alguna joia per als seus clients. Seguim amb una bomba de bacallà nascuda en temps de confinament, acompanyada d’uns ous sencers amb xoriço i una broqueta de llagostins. En aquesta cerveseria només tenen una referència de vi blanc, rosat i negre. Nosaltres, tot i que som conscients del sacrilegi que representa demanar vi en un restaurant eminentment cerveser ens decantem pel Distercio (14 €), un rioja de criança de Florentino Martínez. Per ser l’única opció, està molt ben trobada.

També compartim els segons. És l’hora de tastar la “barreta energètica soriana”. Així és com anomenen al famós i inconfusible torrezno. Cruixent, gustós, inoblidable. El segueix unmontadito de filet de vedella que es desfà a la boca, i acabem el tast amb un steack tàrtar molt ben elaborat. El resultat del menjar i el servei ens deixa contents, molt bona nota amb la sensació propera de ser a casa d’uns amics.

A La Columna no hi serveixen copes, per tant, aquest cop la conversa amb l’Eva la fem amb un xarrup de limoncello que substitueix el gintònic tradicional. La pandèmia i les seves restriccions els ha permès retrobar-se amb la seva essència. “Ara soc molt feliç! Amb sis o vuit clients en cada àpat ens veiem capaços de donar el millor de nosaltres. Això em facilita provar coses noves, demostrar el nostre talent a la cuina i donar el servei de qualitat que es mereix cadascun dels nostres clients. No enyoro gens tenir el local a vessar i cua al carrer”. D’aquesta manera, l’Eva reflexiona sobre com una desgràcia general li ha concedit el temps per meditar sobre quin camí calia prendre.

La seva família és el banc de proves gastronòmic, i les seves filles, el seu suport. L’Eva busca i troba el temps per recompensar-les. I com que tot això la fa feliç, els clients en sortim beneficiats. La felicitat compartida és això.

La columna

Carrer Pintor Mir, 13-15 (Barcelona) 652 85 19 97

Carta: plats i platets

Must:Montadito de filet de vedella

Vi: una única referència

Servei: atent i proper

Local: acollidor amb taules prou separades

Preu final per persona: 20 euros

stats