Diumenge MODA

Núvies que fugen dels tòpics

Ja no cal disfressar-se per pronunciar el 'sí, vull'. Coincidint amb la Barcelona Bridal Week, busquem alternatives al blanc i al vestit de princesa tradicional

El disseny de complements per al pentinat de les núvies és un punt fort d'Otaduy | C. CALDERER
Alexandra Serret
05/05/2013
4 min

"No em vull sentir disfressada". Aquest és el desig que expressen moltes de les núvies que van a la botiga de Carolina Otaduy. Aquesta jove donostiarra, de 33 anys, va començar a treballar en el terreny del màrqueting per a grans firmes, com Hermès o Louis Vuitton, però un viatge transcendental a Nova York i un encàrrec d'una amiga "molt canyera" per al dia del seu casament van canviar-li la vida 360 graus. A l'octubre va obrir botiga al carrer Torrent de l'Olla de Barcelona, i la va batejar amb el seu primer cognom (Otaduy.co). Otaduy és un univers especial amb un atelier a la part posterior on un grup de sàvies costureres treballen artesanalment els seus dissenys, fets expressament a mida per a cada núvia.

Carolina Otaduy defineix el seu estil com a "eclèctic". Dissenya des de vestits d'estil vintage fins a models de dues peces (faldilles i tops ). "Això sí, sempre fugint dels volums", subratlla. "Per això treballem amb teixits que tenen molta caiguda, com bambules de seda o tuls". Tant ella com la seva mà dreta, la Carlota, saben captar les necessitats de les núvies actuals que fugen de grans cerimònies i busquen alternatives més informals i no tan protocol·làries.

Un altre dels punts forts d'Otaduy són els accessoris per al pentinat, des de romàntiques corones de flors fins a lligadures en forma de joia. Els preus dels vestits oscil·len entre els 1.100 i els 1.800 euros, i els de les lligadures dels 75 als 150 euros.

Al carrer Goya del mateix districte barceloní, a Gràcia, hi ha Érase una Vez, una botiga taller més que recomanable per a núvies somiadores i romàntiques que fugin del típic vestit de princesa (Eraseunavez.info). La seva dissenyadora es diu Ruth Fernández, tot i que el seu nom artístic és Ruthaurora Maria. "No som tres. Sóc només una: l'Aurora i la Maria són els noms de les meves àvies. L'una era coneguda perquè brodava molt bé i l'altra em feia jerseis i bufandes de punt", precisa.

La Ruth, de 36 anys, assegura que no segueix les tendències. Fa deu anys que dissenya vestits de núvia en què reflecteix el seu món i "obsessions" particulars, com la "debilitat per tot el que té gust d'antic, orgànic, els detalls artesanals..." "Els meus dissenys són naturals, t'acompanyen quan camines, perquè parlen de tu i perquè pesen poquet i no et fan adoptar una postura artificiosa", explica. "Treballo sobretot amb tul i amb puntes antigues o comprades en antiquaris". La franja de preus dels seus vestits és àmplia i oscil·la entre els 500 i els 3.150 euros.

Trencar amb el blanc

Una altra alternativa per a les núvies que gosin trencar amb el blanc tradicional és la que ofereix la dissenyadora Maria Lluïsa Rabell (Marialluisarabell.com). Creativitat i elegància prenen forma en uns dissenys que sorprenen per les precioses faldilles voluminoses de tul en colors com el verd i el rosa. "El color transforma l'univers de la núvia i li aporta lleugeresa i frescor", diu la Maria Lluïsa, i afegeix que la seva proposta es resumeix en una paraula: "alegria". El preu mitjà és de 3.500 euros.

Al Barri Gòtic s'hi amaga una altra botiga curiosa, L'Arca, famosa, entre altres coses, perquè va subministrar gran part del vestuari de l'oscaritzada pel·lícula Titanic (Larcadelavia.com). Situada al carrer Banys Nous, té una espectacular selecció de vestits de núvia vintage , dels anys 20 als 50, restaurats amb molta cura. També confecciona vestits de núvia d'inspiració vintage , fets a mida, amb tècniques artesanals i utilitzant teixits i blondes antigues, i ofereix una altra possibilitat, potser la més nostàlgica i entranyable de totes: adaptar els vestits que van portar mares i àvies el dia del seu casament.

"L'Arca és un negoci familiar que va començar la meva mare fa més de 40 anys. Va ser una de les pioneres en el tema del vintage a Barcelona", afirma la seva dissenyadora, Nina Balmes. La seva germana, Carmen Pairet, s'encarrega dels vels de núvia brodats, una de les especialitats de la botiga. El preu dels vestits oscil·la entre els 600 i els 3.000 euros i el dels vels entre els 300 i els 6.000.

No gaire lluny, al Born, hi ha un altre espai d'aire bohemi que convida a submergir-se en el París més glamurós dels anys 20: és l' atelier de Natalie Capell, al carrer Carassa, que té vestits caiguts que juguen amb les transparències, amb magnífics brodats i teles vingudes de París i Itàlia (Nataliecapell.com).

D'altra banda, una de les figures que cada vegada està tenint més protagonisme en els casaments és el wedding planner , que s'encarrega del disseny i organització de l'esdeveniment. Danael Albanell, de MissMrs [Mucho Más que una Boda], que s'hi dedica des de fa dos anys, ho resumeix ràpidament: "És una manera de treure feina als nuvis, però, sobretot, de fer realitat que aquell dia sigui com ells havien somiat, una boda personalitzada i a mida". Ella, que ja ha preparat diverses cerimònies, assegura que actualment hi ha una tendència general a celebrar els casaments a l'aire lliure, al camp o en finques privades amb jardí, així com a llocs poc habituals, com graners o naus industrials. "Les parelles joves donen especial rellevància a la relació humana, més que no pas a altres aspectes que en altres temps semblaven més importants, com oferir un menú exquisit", explica (Missmrs-muchomasqueunaboda.blogspot.com).

El ram de núvia

Però, segurament, un dels grans detalls no només en la decoració del casament sinó en el look de la núvia és el ram de flors. En aquest terreny la firma Flowers by Bornay ha revolucionat el concepte del pom tradicional i s'està convertint en una referent de bon gust i de feina ben feta. El ram que va dissenyar per a Anna Ortiz en el dia del seu casament amb el jugador de futbol Andrés Iniesta va sortir en moltes publicacions i l'any passat va rebre més de 250 trucades de núvies interessades en els seus rams.

Darrere de Flowers by Bornay, que també dissenya diademes, hi ha Joan Xapelli, que després de treballar durant més d'una dècada en el sector de la flor i la planta va decidir fundar l'empresa. El Joan defineix els rams com a "petites joies", que espera que estiguin a l'altura de les expectatives de la núvia, al mateix nivell que el vestit. "Són peces úniques i treballades, que reflecteixen la personalitat de la núvia, sempre amb el filtre Bornay, esclar!", afirma. Els rams tenen un preu únic de 270 euros i les diademes de 120 euros.

stats