SALUT
Diumenge  /  Ara Tu 02/02/2014

Rebost per allunyar constipats

Estem en plena temporada alta de constipats, refredats i grips

Trinitat Gilbert
3 min
Bròcoli

Estem en plena temporada alta de constipats, refredats i grips. Aquella època de l'any en què la publicitat ens convida, de manera més o menys subliminar, a automedicar-nos (sota supervisió, en tot cas, del farmacèutic de confiança) per combatre els molestos efectes del fred i els virus sobre el nostre organisme. Però, abans que sigui necessària la visita a la farmàcia, no és sobrer saber que el rebost pot ser un bon aliat a l'hora de prevenir les malalties típiques d'hivern.

Aigua, cítrics, verdura i bolets. Aquesta és la fórmula secreta per no constipar-se, assegura el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer. "L'aigua permet que les mucoses estiguin ben hidratades i, per tant, que no es ressequin". La hidratació correcta afavoreix, a més, que les mucoses del coll i el nas estiguin sanes, i que la pell estigui ben hidratada. L'efecte, però, pot ser el contrari si l'aigua ingerida és de mineralització baixa. El consell de l'expert, en aquest cas, és barrejar-la amb aigua de mar (la proporció ha de ser de dos terços d'aigua de mineralització baixa per un d'aigua de mar). L'abús de cafès, refrescos i alcohol també provoca deshidratació perquè fa augmentar la diüresi.

Vitamina C i zinc

Per prevenir grips, al rebost hi ha d'haver aliments rics en vitamina C i en zinc, que són els que fan augmentar les defenses. Els cítrics i les verdures i hortalisses de color verd fosc com la coliflor, el carbassó, el julivert i el pebrot són rics en vitamina C. Per beneficiar-nos al màxim de les seves propietats, en el cas que es preparin bullides o al vapor Verdaguer aconsella beure'n l'aigua de cocció. Per la seva banda, el zinc, que també ajuda a prevenir els constipats, es troba en el marisc, els pèsols, les faves, els espàrrecs, el julivert, l'api, el formatge i les pipes de carbassa.

Una proposta de menú per reforçar defenses podria ser començar el dia amb un got d'aigua tèbia amb llimona i mel. "La llimona alcalinitza i és rica en vitamina C, mentre que la inhibina de la mel té una funció antibacteriana, que vindria a ser com un antibiòtic natural". Una altra opció, al matí, és quefir amb un raig de mel, perquè la mel és un prebiòtic, que té nutrients dels nostres propis bacteris. I el quefir és un probiòtic, compost de bacteris sans que augmenten la immunitat. Al migdia i al vespre, es pot continuar amb una crema de verdures o unes amanides.

El cos té maneres per alertar que necessita vitamina C i zinc. "La persona que no té prou vitamina C és aquella a qui li surten blaus fàcilment, li sagnen les genives o li sagna el nas fàcilment, li surten petits puntets vermells a la pell i té falta d'energia". La falta de zinc ve indicada per puntets blancs a les ungles, caiguda de cabells, caspa-escamació, èczemes i picors, pell grassa i manca de libido.

D'altra banda, quan la grip ja ha arribat, la recomanació del psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer és prendre infusions de gingebre, regalèssia, saüc i farigola. "Si es tenen carregats els pulmons i amb mucositat, les millors infusions són de lotus, gingebre i regalèssia". Per a la febre, les preferibles són les de saüc i pròpoli. I si hi ha afonia, o queda afonia residual, "el consell màgic és tres infusions cada dia d'erísim, regalèssia i gingebre".

Els aliments que fan estovar els mocs són els que contenen l'aminoàcid cisteïna, que es troba als alls, a les cebes i als porros. Així que un caldo de ceba o una crema de verdures que porti ceba, porro i all són ideals per als vespres. I, per acabar, els xiitakes i els xampinyons són els bolets d'hivern que reforcen el sistema immunològic, augmenten la capacitat d'eradicar els virus, de manera que són recomanables tant per curar constipats com per prevenir-los.

stats