Les receptes de bolets d'Ada Parellada
La cultura catalana és micòfila: adorem els bolets, i ens agrada tant collir-ne commenjar-ne. En aquest aplec de receptes casolanes i senzilles hi trobareu una bona manera de preparar el que porteu al cistell (o el que trobeu al mercat, tant se val) i fer lluir els bolets a taula

XAVIER BERTRALEls que adorem els bolets, que som, més o menys, tots els catalans, ens delim tant per anar-los a buscar com per menjar-nos-els. Hi ha tant interès a collir-los com a cuinar-los. I en som tan devots que no podem comprendre i, fins i tot, menyspreem aquells que no volen saber res dels nostres estimats fongs.
I és que la passió pels bolets, malgrat que ens sorprengui, no és universal. De fet, la majoria de les cultures són micòfobes. Perquè aquest fruit de la terra, aparentment tan innocent, porta associada tota una colla de desgràcies i llegendes negres segons la mitologia de cada contrada. Els bolets eren el producte de les fades dolentes del bosc, i de tant en tant segrestaven les ànimes dels que en menjaven. Les bruixes també n'eren unes grans consumidores, en feien pocions màgiques que transformaven el caràcter de les persones i aconseguien que els enverinats acatessin totes les ordres.
Està clar que les cultures preservaven la salut dels seus congèneres atorgant tota mena de malediccions als pobres bolets. Era un sistema barat i segur.
Els catalans, els francesos (en menor mesura) i els russos, en canvi, som cultures micòfiles: tenim afiliació als bolets o més aviat adoració. M'hi jugo un xampinyó que si existís una Mare de Déu del Rovelló (o de la Llenega o del Moixernó) el nombre de feligresos catalans a les esglésies augmentaria considerablement. Els catalans som tan fanàtics dels bolets que intentem convèncer la parròquia que tots són comestibles, com a mínim una vegada...
El gust original
Bromes a banda, tenim realment una cultura molt arrelada al bosc i, encara més, al sotabosc. Busquem, remenem i si trobem el xollo, en forma d'ou de reig, pinetell, pebràs o rossinyol, l'alegria és tan immensa com quan trobem un xef que ens els cuina conservant tot el seu gust original, el que ens emociona, perquè ens transporta a la nostra infància, als orígens, al diumenge de tardor que acompanyàvem l'avi a buscar bolets, amb cistell, bastó i navalla; a l'aplec amb els amics al voltant d'unes graelles on es torraven els esclata-sangs. Cadascú conserva un record que, més aviat, és un tresor. El tresor guardat dins unes espores.
En les següents pàgines hi trobareu un seguit de receptes casolanes i senzilles per fer lluir els bolets a taula. No patiu si el que hi ha dins el cistell no coincideix amb el bolet suggerit. Feu servir el bolet que teniu a l'abast i...que vagi de gust!
Canelons mini amb botifarra negra i xiitakes
Ingredients
20 unitats de 'rigatoni' grans
2 botifarres negres
300 g de xiitakes
1 ceba
1 gotet de vi blanc
200 g de formatge parmesà ratllat
100 g de nata líquida
Preparació
Bullim els rigatoni , seguint les indicacions del paquet, i els refresquem immediatament. Els guardem untats en oli (perquè no s'enganxin). Pelem, trinxem i coem la ceba a foc lent amb una mica d'oli i hi afegim els xiitakes tallats petits. Ho deixem coure fins que quedi transparent, remenant-ho de tant en tant. Si veieu que queda sec, afegiu-hi una mica de vi blanc. Desfem la botifarra negra al foc i afegim la ceba sofregida amb els xiitakes a la barreja. Ho deixem refredar i farcim amb aquesta barreja els rigatoni . Coem a foc molt baix la crema de llet i hi afegim el parmesà ratllat. Quan la salsa s'hagi homogeneïtzat la reservem. A l'hora d'emplatar, escalfem els rigatoni al microones tapats amb un altre plat, perquè no s'assequin, o al forn (tenint la precaució d'humitejar-los una mica perquè no s'assequin), i hi afegim la salsa.
Múrgoles amb crema de foie
Ingredients
500 g de múrgoles
500 g de crema de llet
200 g de 'mousse' de foie
Un polsim de nou moscada
Sal i pebre blanc
Preparació
Saltem les múrgoles en una paella amb un raig d'oli, sal i pebre. Quan siguin rosses, hi afegim la crema de llet -procurant que no sigui freda-, també una mica de nou moscada i la cullerada de mousse de foie. Ho deixem reduir fins que agafi una textura espessa. Si cal, ho rectifiquem de sal i pebre.
Cassola de llenegues i cigrons
Ingredients
4 talls de costella de porc
4 talls de carn magra de porc
400 g de llenegues blanques
500 g de cigrons cuits
Dues cebes grosses
Un pebrot a trossets
Dues pastanagues a rodanxes
Un gra de pebre negre
Dos fils de safrà
Dues nous i 15 ametlles torrades
1/2 litre de caldo de carn
Un tomàquet madur
Orenga i una branca de farigola
1/2 got de conyac i un raig de xerès
Oli d'oliva
Preparació
Posem una cassola al foc amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan estigui una mica calent hi posem la carn, prèviament salada i enfarinada. L'enrossim i la reservem. Tot seguit posem a la cassola la ceba, la pastanaga, el pebrot, l'orenga, la farigola i el pebre. Ho remenem bé per garantir una cocció homogènia. Quan estiguin a mig coure hi afegim el conyac i el xerès i ho deixem coure lentament fins que perdi tot el líquid. Llavors hi afegim el tomàquet ratllat. Tapem la cassola i ho fem coure a foc lent fins que quedi ben confitat (uns deu minuts).
Mentrestant, en un morter, posarem les ametlles, les nous, el julivert, el safrà i una llesca de pa fregit. Ho matxaquem i ho aclarim amb el mig litre de caldo. Aboquem la picada a la cassola. Ho deixem bullir 10 minuts més i ja hi podem afegir les llenegues i la carn. Ho deixem bullir uns 20 minuts, tapat i a foc lent i remenant-ho de tant en tant, perquè no s'agafi. Passada l'estona, hi barregem els cigrons cuits i ho deixem coure 10 minuts més. Abans de treure-ho del foc ho tastem i, si cal, ho rectifiquem de sal.
Carpaccio de ceps amb escopinyes
Ingredients
4 ceps
2 llaunes d'escopinyes de qualitat
150 ml d'oli
Unes fulles d'alfàbrega fresca
Un grapat generós de pinyons
Flor de sal
Preparació
Amb l'ajut d'un ganivet ben esmolat, tallem els ceps en làmines molt fines i els disposem en un plat.
Colem les escopinyes i, quan estiguin ben escorregudes, les col·loquem per sobre dels ceps.
Triturem les fulles d'alfàbrega amb l'oli i una mica de sal, a fi d'aromatitzar-lo.
Torrem els pinyons.
Amanim els ceps amb l'oli d'alfàbrega i acabem amb una mica de flor de sal.
Llagostins saltats amb carreretes i verdures
Ingredients
16 llagostins
1 escalunya
1 pastanaga
1 carbassó
200 g de coliflor
200 g de bròquil
200 g de mongeta tendra
150 g d'espàrrecs verds
300 g de carreretes fresques o 40 g de seques (en aquest cas s'han de posar prèviament en remull)
8 tomàquets secs
200 ml d'oli d'oliva de 0,4 graus
Aigua
Sal
Preparació
Tallem les verdures de la següent manera: la pastanaga, a tires o cintes; el carbassó, a cintes; l'escalunya, a làmines; la colifor, ben menuda; les mongetes tendres, en juliana; piquem l'all. Pelem els espàrrecs i els tallem per la meitat.
Escaldem la mongeta tendra durant un minut en aigua bullint (també ho podem fer al microones, tapades: un minut a potència màxima). Per separat, també escaldem la coliflor i els espàrrecs verds. Triturem els tomàquets secs amb l'oli d'oliva.
En una paella amb una mica d'oli, comencem saltant els bolets, a foc mitjà, juntament amb l'escalunya. Hi afegim les verdures cuites i les crues. Sacsegem la paella, hi afegim una mica de sal i els llagostins, que només han de canviar de color. Acabem amb l'oli de tomàquets secs i servim immediatament.
Crema de fredolics amb ou de guatlla
Ingredients
800 g de fredolics
4 escalunyes
1 nap
1 dl d'oli d'oliva
1 l de brou de verdures
1 cullerada de porradell picat
4 ous de guatlla
Pebre i sal
Preparació
Piquem i coem lentament les escalunyes en una cassola, amb un raig d'oli, procurant que quedin blanques: és important que no es torrin. Hi afegim el nap pelat i tallat a daus i els bolets trossejats, reservant-ne uns quants per a l'hora de servir el plat. Ho cobrim amb el brou de verdures i ho salpebrem. Ho deixem coure a foc suau 30 minuts.
Ho triturem tot plegat i ho passem pel colador xinès. Fem els ous de guatlla a la paella. Servim la sopa de fredolics calenta, amb els ous de guatlla i uns quants fredolics saltats, a la paella, a foc mitjà, amb una mica de sal i pebre.
Crema de coliflor i trompetes de la mort
Ingredients
500 g de trompetes de la mort
1 coliflor
1 ceba
100 ml de crema de llet
1 l de brou de pollastre o vegetal
sal
pebre
oli
Preparació
Posem un raig d'oli i una nou de mantega en una cassola al foc i hi sofregim a foc suau, durant uns deu minuts, la ceba tallada menuda. Hi afegim la coliflor tallada, apugem lleugerament el foc i ho remenem una mica. Ho cobrim amb el brou de pollastre i ho fem coure fins que la coliflor estigui ben tova, uns 20 minuts. Ho triturem bé, ho salpebrem i hi afegim la crema de llet. Saltem a la paella les trompetes amb una mica d'oli i sal, a foc mitjà, fins que perdin la rigidesa. És important que no quedin dures. Si són molt dures s'han de coure lentament, a foc lent, fins a estovar-les.
Conill amb rovellons
Ingredients
1 conill tendre
300 g de rovellons
1 ceba
1 tomàquet
Alls i julivert
Ametlles torrades
2 galetes Maria o pa torrat
Un grapadet d'herbes aromàtiques (per exemple, podeu fer servir farigola, sajolida, etc.)
Sal i oli
Pebre negre
Vi blanc
Mitja llimona o una mica de vinagre
Una rajola de xocolata negra
Preparació
Trossegem el conill (si ho preferiu, ja el podeu comprar tallat) i el salpebrem.
En una cassola ampla hi posem un bon raig d'oli, un raig de llimona o vinagre i uns quants grans de pebre negre. Quan estigui calent, hi fregim el conill i el retirem.
En aquest mateix oli hi enrossim la ceba, a foc lent, fins que agafi un to torradet. És el moment d'afegir-hi el tomàquet ratllat i les herbes aromàtiques. Quan veiem que queda confitat, hi afegim el conill i un raig generós de vi blanc.
Tapem la cassola -si ho creiem convenient hi afegim una mica d'aigua- i ho deixem coure 10 minuts a foc lent.
Posem al morter els alls, el julivert, les ametlles torrades, una rajola de xocolata negra i les galetes Maria. Ho piquem tot plegat procurant que ens quedi una picada molt fina. Posem els rovellons nets i la picada a la cassola, deixem que cogui cinc minuts més i ja es pot menjar.
Filet de bou amb barreja de bolets i formatge 'brie'
Ingredients
4 filets de bou nets i preparats
300 g de formatge 'brie'
400 g de bolets variats
1 gra d'all
Oli i sal
Preparació
Netegem els bolets. Els saltegem en una paella, a foc mitjà, amb el gra d'all picat, un raig d'oli i sal, fins que hagin perdut tota l'aigua.
Tallem el brie a llenques.
Encenem el gratinador del forn.
Salpebrem els filets i els coem a la planxa, el temps just per marcar i caramel·litzar els dos costats. Els posem en una safata de forn engreixada. A sobre hi posem un tros de formatge brie . Introduïm la safata al forn cinc minuts, només perquè es fongui el formatge (també podem daurar el brie amb el bufador).
I ja ho podem servir, acompanyat amb els bolets.
Col farcida de bolets i llagostins
Ingredients
Una col
250 g de barreja de xampinyons i gírgoles
8 llagostins
1 ceba tendra
Mig api-rav (el bulb de l'api, també anomenat 'céleri')
1 ceba
8 grans d'all
2 tomàquets
1 nyora
400 ml de brou de peix
1 branca de romaní
1 fulla de llorer
1 raig de conyac
1 cullerada de farina
Oli
Sucre
Sal i pebre
Preparació
Per fer la salsa, en una olla amb un raig d'oli enrossim els caps i les pells dels llagostins, l'all, el llorer i el romaní. Hi afegim la ceba tallada, la sofregim a foc baix i ho salpebrem. Hi posem els tomàquets tallats i una mica de sucre i ho fem sofregir uns 10 minuts. Hi afegim la polpa de la nyora remullada i un bon raig de conyac. Esperem que s'evapori. Hi posem una cullerada de farina, hi fem un parell de remenades perquè cogui bé. Ho cobrim tot amb el brou de peix i ho deixem bullir quinze minuts. Ho colem. Ho refresquem amb aigua i gel. Per fer el farcit, coem els bolets, nets i tallats, en una paella amb un raig d'oli, a foc mitjà. Quan hagin perdut l'aigua els reservem. Saltem l'api-rave pelat i tallat a daus. El reservem. Piquem la ceba tendra i la sofregim. Hi afegim els llagostins i els bolets. Ho barregem. Escaldem les fulles de col en aigua bullint amb un pessic de sal, menys d'un minut. Les estirem i les farcim fent un paquetet, i ho servim amb la salsa ben calenta.
Orada al forn amb carbassa i ceps
Ingredients
4 orades o una de grossa
2 porros picats
800 g de carbassa
800 g de ceps
Oli d'oliva
Sal i pebre blanc
Martini blanc
Aigua
Preparació
Piquem la part blanca dels porros i ho sofregim en una paella amb una mica d'oli a foc lent. Quan sigui transparent ho escampem en una safata ampla. Encenem el forn a 200 graus. Pelem la carbassa i la tallem a llenques primes, i les col·loquem sobre el llit de porro. Ho salpebrem, hi posem un fil d'oli i un vaset d'aigua. Tapem la safata amb paper d'alumini i la introduïm al forn durant deu minuts. Netegem els ceps, els tallem a làmines i les posem sobre els porros. Ho cobrim amb els filets d'orada salats, amb la pell cap amunt. Ho amanim amb un fil d'oli i un rajolí de Martini i ho tornem a posar al forn, sense tapar, fins que estigui cuit (uns 8 minuts, vigilant que no s'assequi).
Llom de porc farcit de ceps
Ingredients
Una canya de llom sencera
4 cebes grosses
500 g de ceps
Licor d'avellana
200 g de greix de porc
Sal i pebre
Preparació
Piquem la ceba a la juliana. Obrim el llom com si fos un llibre. El farcim amb els bolets. Ho salpebrem. El lliguem perquè no perdi la forma. Marquem el llom en una cassola, amb un raig d'oli, a foc fort. El posem en una cassola, cobert de la ceba, amb greix de porc i abundant licor d'avellana. Ho coem al forn durant 30 minuts. Traiem el llom del forn i continuem coent la ceba (afegint-hi més licor), fins que quedi caramel·litzada. Tallem el llom i el servim amb la ceba per sobre.
Crema de patata amb bolets i tòfona
Ingredients
4 patates
250 ml de llet
Mantega
Oli de tòfona
400 g de mousse de foie
300 g de bolets de temporada
1 gra d'all
Unes fulles de julivert
Preparació
Fem bullir a la llet les patates pelades i tallades. Quan estiguin cuites, triturem el conjunt, ho salpebrem i hi afegim una nou de mantega i l'oli de tòfona. Rentem els bolets i els saltem en una paella, a foc mitjà, juntament amb l'all i el julivert picat. Ho salpebrem. Aquesta preparació la portarem a taula en una copa o en un got. A la base hi posarem la mousse de foie, a sobre la crema calenta de patata i finalment els bolets saltats.
Pop amb patates i rossinyols
Ingredients
1 kg de pop
1 kg de patates
200 g de rossinyols petits
1 fulla de llorer
Una ceba pelada
Uns quants grans de pebre negre
Un polsim de pebre vermell
Sal
1 branca generosa de julivert
150 ml oli d'oliva
Un rajolí de vinagre de cava
Pebre vermell
Preparació
Procurem comprar el pop net i congelat perquè ens estalvia molta feina. Fem bullir aigua en una olla prou gran perquè el pop es cogui amb comoditat. Submergim el pop en l'aigua bullint i l'enretirem immediatament. Aquesta operació l'hem de repetir tres vegades. Deixem que l'aigua bulli una altra vegada i hi afegim la resta d'ingredients del brou. Tornem a posar el pop a l'olla, el cobrim amb aigua i deixem que es cogui a foc lent fins que el pop quedi tendre. El traiem de l'aigua i el deixem refredar. El tallem a trossos no gaire prims. Bullim les patates amb pell, en força aigua i sal, ben bé mitja hora, fins que siguin tendres; ho sabrem punxant-les i comprovant que el ganivet s'hi introdueix amb facilitat. Un cop colades i refredades, les podrem pelar fàcilment amb els dits. Les tallem a rodanxes. Saltem els rossinyols en una paella, a foc mitjà, amb un rajolí d'oli i sal, fins que estiguin cuits. En un plat hi posem les patates, el pop i els bolets, i ho acabem amanint amb oli, el vinagre de cava i una miqueta de sal i pebre vermell.
Pappardelle amb bolets
Ingredients
500 g de pappardelle
2 cebes tendres
2 tomàquets
2 alls tendres
400 g de bolets de temporada
200 g de pernil
50 g de formatge parmesà
Orenga, sal i pebre
Oli d'oliva
Preparació
Fem una incisió a la base dels tomàquets i els escaldem en aigua bullint, 30 segons. Els pelem, retirem les llavors i els tallem en daus petits. A foc mitjà, saltem la ceba tallada a làmines, en una paella, amb un raig d'oli. Hi afegim els alls tendres i els bolets, nets i tallats a trossos, l'orenga i el pernil. Ho saltem, sacsejant, a foc mitjà, fins que els bolets hagin perdut tota l'aigua. Hi afegim el tomàquet i continuem saltant amb determinació. Bullim els pappardelle en abundant aigua amb sal, uns deu minuts. Els colem i els passem a la paella. Hi fem un parell de voltes, sacsegem la paella i hi afegim el formatge parmesà ratllat.