Diumenge MODA

Les tsarines de la moda

Són dissenyadores, models, blogueres i agitadores i unes grans consumidores d'alta costura. La nova colla d'icones russes modernes susciten l'interès occidental i marquen tendències

tsarina1
Eric Wilson / THE NEW YORK TIMES
19/08/2012
5 min

A les portes del Ritz de París, on s'acumulen els paparazzis cada vegada que arriben els famosos a la ciutat amb motiu de la Setmana de la Moda, una dona imponent amb la pell d'alabastre es deixava fotografiar mentre entrava a l'hotel. Portava un pijama de seda blau marí amb rivets blancs, un lleuger abric verd jade per sobre les espatlles, unes enormes ulleres de sol i un mocador de bàbuixka que li proporcionaven l'aparença misteriosa, gairebé com de plàstic, de les estrelles de Hollywood dels anys 50. Unes hores més tard, emergia amb un vestit blau cel amb llunes i tornava a posar per als fotògrafs. L'endemà al matí, era un vestit de Chanel de pota de gall negre amb una boina, torta, a joc.

La dona es diu Uliana Sergueienko, té 32 anys i tot i que encara no és famosa internacionalment és ben coneguda entre els dissenyadors de moda occidentals. És una de les seves millors clientes, està casada amb un multimilionari rus del món de les assegurances, ha estat model, és una estrella de les fotos i ella mateixa és fotògrafa i dissenyadora en auge. És la més exitosa del grup de joves russes d'aparença esplèndida que han arribat últimament a l'escena de la moda amb un impacte que recorda el de Rudolf Nureiev.

Poc més d'un any després d'iniciar els estudis de moda a Moscou, Sergueienko va desfilar al juny a París, enmig de la gran festa de l'alta costura, just després de Chanel. "Estic molt nerviosa", va confessar des de Moscou.

A Sergueienko, que recentment va ser designada per l'edició russa de la revista Glamour com a marcadora de tendències de l'any, li preocupava com la rebrien a París. De fet, els francesos no l'havien convidada a participar en els actes oficials del festival d'alta costura, i fer una desfilada pel seu compte suposava tot un atreviment. Però, si jutgem la presència creixent de models, periodistes, estilistes i, cosa més important, clients de nacionalitat russa, la seva desfilada extraoficial difícilment havia de passar desapercebuda. Les entrades es van esgotar i, tal com s'esperava, Natàlia Vodiànova, la supermodel, va aparèixer a la passarel·la.

Personalitat il·limitada

L'impacte que causa en el món de la moda Sergueienko i aquesta colla de russes que destaquen pel seu "estil de personalitat il·limitada" -com assenyalava la revista Vogue - és considerable. En aquest grup hi ha, per exemple, Miroslava Duma, germana d'un senador rus, editora d'una web sobre moda i tendències; Vika Gazínskaia, dissenyadora de moda amb un eclèctic ventall de pentinats geomètrics, i la model Ielena Pérminova, parella d'Aleksandr Lébedev, antic espia del KGB, multimilionari magnat de les finances i propietari dels diaris britànics The Independent i Evening Standard . Segons va escriure Style.com sobre la "Colla de la moda russa", com es coneix sovint aquest grup, ningú més en el món de la passarel·la, tret d'Anna Dello Russo, no "es canvia els conjunts amb més freqüència i amb més entusiasme que aquest grup de dissenyadores, blogueres i agitadores".

Amb les seves aparicions atrevides i el seu consum ostensible són les noves clientes d'alta costura més visibles d'aquesta generació, amb un volum de despesa molt superior al d'economies emergents com l'Índia, el Brasil i la Xina. Karl Lagerfeld ha dit que en una temporada alguns clients russos han comprat fins a 35 conjunts d'alta costura de Chanel, que normalment tenen preus de cinc o sis xifres. (Sergueienko diu que les seves comandes són força més modestes, tot i que tres dels seus vestits d'alta costura, dissenyats per John Galliano, van formar part d'una exposició recent dedicada a Dior al Museu Puixkin de Moscou.)

"Vam ser un país tancat durant molt de temps, així que durant una temporada érem com nens en una botiga de llaminadures", apunta Ania Ziúrova, directora de moda de Tatler a Rússia, una dona admirada per la seva manera de combinar, per exemple, una peça de cos de Gap amb uns pantalons de Balenciaga. "Ho volíem tot immediatament. Tot just ara, durant els últims cinc anys, el gust ha evolucionat, s'ha fet més sofisticat".

Igual que els agents immobiliaris d'alt nivell de Manhattan es dirigeixen als multimilionaris russos amb ofertes espectaculars, els dissenyadors de París intenten seduir clients russos. Fa dos anys, Jean Paul Gaultier va portar una desfilada d'alta costura a Moscou i l'any passat els dissenyadors de Valentino, Maria Grazia Chiuri i Pier Paolo Piccioli, van treure una col·lecció expressament inspirada en Rússia. Al juliol, Domenico Dolce i Stefano Gabbana van demanar als editors de Tatler que convidessin els clients russos a assistir a la desfilada que van fer a Sicília.

A moltes d'aquestes dones els sorprèn l'atenció que estan rebent. Quan Vogue va descriure Ziúrova, llicenciada en estudis eslaus al University College de Londres, com a gamine , ella va dir que va haver de buscar la paraula per assegurar-se que no era cap insult. Atès que la seva arribada va coincidir amb l'auge dels blogs dedicats a celebrar el vestuari dels devots de la moda, moltes d'elles s'han fet famoses a Rússia i a l'exterior, i amb molta més rapidesa que no pas predecessores seves, com Daixa Júkova, ara directora de la revista Garage , o l'exmodel Tatiana Sorokko, que ha mostrat la seva col·lecció a Rússia i als Estats Units. Després de sortir en webs com Jak & Jil i The Sartorialist , Miroslava Duma va aparèixer en una campanya d'anuncis per a la botiga de roba Symphony de Dubai. Duma va començar la carrera com a redactora de l'edició russa de Harper's Bazaar, però com que no podia sortir a la resta de revistes va decidir treballar per compte propi i el juliol passat va posar en marxa una web anomenada Buro 24/7 .

L'interès rus per la moda internacional s'intensifica, diu Duma, en part perquè la indústria del disseny a Rússia, des de la perestroika , encara no ha crescut gaire, mentre que la riquesa ha augmentat desproporcionadament. Segells més obvis i vistosos, com Versace i Dolce i Gabbana, es van fer populars durant els anys noranta, però des d'aleshores els gustos s'han diversificat fins a reflectir un ampli ventall d'estils com Prada, Celine, Stella McCartney i noms joves com Cristopher Kane i Proenza Schouler. "Vam passar 70 anys sense res de res i quan la gent va fer molts diners amb el petroli, va sorgir un gran interès per la moda", diu Duma. El que diferencia els joves russos d'altres consumidors, afegeix, és la tendència a córrer riscos i, en efecte, les components d'aquest grup apareixen sovint com a exemple de notícies de tendències que parlen d'estampats extremats, pijames, turbants i bufandes. Com diu Ziúrova: "Res no és massa estirat i mudat. Res no és massa vistós".

Fa uns anys, Araks Yeramyan, dissenyadora nord-americana d'origen armeni, mostrava les seves creacions a alguns editors quan algú va assenyalar que la protagonista de moltes fotos era Vika Gazínskaia. Gazínskaia havia portat els seus dissenys a les desfilades de París, on li feien fotografies en què apareixia amb vestits misteriosos amb dibuixos brillants d'aire infantil. Actualment, les seves col·leccions es venen en botigues com Fivestiry, de Nova York, i Colette, de París. "Aleshores, jo ni tan sols sabia qui era", ha dit Yeramyan. "Té una desimboltura que resulta sorprenent venint de Rússia". El mateix valdria per a les col·leccions de Sergueienko, que combinen elements propis de l'exèrcit rus, de les babuixki , dels relats fantàstics i dels dibuixos animats soviètics.

Originària d'Ust-Kamenogorsk, al Kazakhstan, Uliana Sergueienko va créixer en una família de lingüistes i afirma que s'inspira en personatges literaris. Tot i que el seu marit, Daniïl Khatxtúrov, que ocupa el lloc 634 de la llista de multimilionaris de la revista Forbes , ha donat suport a la seva empresa, Sergueienko es mostra satisfeta: "No ens hem limitat a utilitzar els seus diners". "Som una firma independent petita, però molt forta", diu. Ningú no infravalora el seu talent. Segons explica Ziúrova, és tot un estil en la manera de fer. "Els Estats Units tenen Jackie O [Jackie Kennedy], i el món té Audrey Hepburn; però Rússia mai no ha tingut la icona del moment", diu. "Potser això és el que passa ara mateix: estan naixent les icones russes modernes".

stats