Diumenge Planeta 15/04/2016

I si en realitat han sigut els russos?

La finalitat de els papers de Panamà són els noms que no surten i que poden estar sent objecte d'un xantatge de dimensions molt més elevades, segons l'economista Clifford G. Gaddy

Teresa Turiera
2 min

@TERETURII si tot plegat forma part de la guerra d’informació que mantenen els països amb més mitjans per vigilar-se de prop i controlar que no perdin quotes de poder?

Qui és en realitat John Doe, la suposada Gola Profunda que va filtrar al Süddeutsche Zeitung els 11,5 milions de documents que coneixem tots com els papers de Panamà? Només el volum de documents, però també el seu caràcter confidencial, i, per tant, suposadament ben protegit, ja fa sospitar si darrere la filtració més gran de la història no hi ha una persona sinó tota una agència d’intel·ligència amb prou recursos per tirar la pedra i amagar la mà.

Vladímir Putin va ser la imatge que acompanyava tots els titulars sobre aquesta notícia el primer dia que la va difondre el Consorci Internacional de Periodistes. Una jugada perfecta per descartar ja d’entrada que Rússia estigués darrere la filtració.

Però de Putin només es va dir que persones pròximes a ell amagaven fortunes en diverses societats gestionades des de Mossack Fonseca. Una acusació que deu haver afectat més aviat poc el líder del Kremlin. ¿Ha passat res a Rússia des de la filtració?

A Occident, en canvi, de moment ja s’ha fet trontollar destacats dirigents polítics de diferents països. L’economista Clifford G. Gaddy, investigador de la revista nord-americana Foreign Policy i expert en Rússia, conclou en un article publicat per la Brookings Institution que “els noms dels individus que ara tant comentem i que surten esmentats als papers de Panamà no eren en realitat l’objectiu de la filtració”. La finalitat de l’operació -assegura Gaddy- són els noms que no surten, i que poden estar sent objecte d’un xantatge de dimensions molt més elevades. Gaddy apunta que és molt rellevant que en 11,5 milions de documents no hi surti cap nom de ciutadans o empreses dels EUA. ¿No hi sortien o és que qui ha filtrat els papers de Panamà se’ls ha reservat per fer-ne ús en el moment que més li convingui?

stats