Info/gràfica

Ulleres de pel·lícula: així són els models més icònics del cine

Des de Will Smith fins a Audrey Hepburn, us presentem una selecció de 12 models d’ulleres que s’han convertit en 'best-sellers' gràcies al seu paper en films mítics

i
Anna Gonçalves Cerqueira
6 min
Ule

Qui no recorda les mítiques ulleres d'aviador que un jove Tom Cruise lluïa muntat en una Kawasaki a Top Gun? O la muntura negra de les triades pels Blues Brothers? Tots, en algun moment, ens hem volgut assemblar als nostres personatges de ficció preferits. Abans de la irrupció de les xarxes socials (i els cicles de tendència inevitablement efímers), era habitual acudir a la “gran pantalla” a la recerca d'inspiració. Les ulleres són un complement fonamental en la construcció del personatge, des de l’època daurada de Hollywood, per la seva funcionalitat de donar a l’actuació un toc peculiar. En aquests casos, les ulleres adequades han robat el protagonisme i han perpetuat el lloc dels personatges en la història del cinema.

1.
Breakfast at Tiffany’s

Audrey Hepburn, 1961

03 danish breakfast at tiffanys

Breakfast at Tiffany’s va marcar l’ascens de Hepburn com a autèntica icona de la moda dins i fora de la pantalla. La peça clau de l’armari del seu personatge són unes ulleres de sol d’estil ull de gat amb lents de color verd fosc d’Oliver Goldsmith que va utilitzar durant tota la pel·lícula per amagar deliberadament la seva veritable naturalesa mentre ascendeix en l’escala social de Manhattan. La pel·lícula va ser el punt de partida per a les dives de Hollywood per emmarcar les seves cares amb ulleres grosses i de lents fosques, anteriorment considerades un complement més que insignificant.

2.
Lolita

Sue Lyon, 1962

Lolita

Gairebé 60 anys després de l’estrena de la pel·lícula, no hem oblidat les atrevides ulleres de sol amb forma de cor de Dolores Lolita Haze. Moltes marques han reinterpretat aquest model des de llavors, però ens quedem amb el model New Wave SL 181 Loulou de Yves Saint Laurent. Les ulleres ajuden a definir la seva aparença juvenil i innocent, la qual cosa contribueix a la manipulació del seu personatge per part d’Humbert Humbert, el protagonista i narrador de la història. Representen la innocència perduda de Lolita i la seva vulnerabilitat davant les forces adultes que l’envolten. A mesura que avança la trama i la relació entre Lolita i Humbert es torna més complicada i pertorbadora, les ulleres també reflecteixen la seva creixent desil·lusió i confusió emocional.

3.
Harry el brut

Clint Eastwood, 1971

Dirty Harry

Clint Eastwood podria ser un dels principals precursors en convertir les ulleres de sol en un article de moda, a través de Harry el brut. Harry Callahan, el famós detectiu de la policia de San Francisco conegut per la seva actitud desafiadora, el seu estil directe i el seu desdeny per l’autoritat, gairebé no se separa de les seves Ray-Ban Balorama 4089, amb muntura fosca i lents grans, que contribueixen a la seva imatge de tipus dur i descurat.

4.
Superman

Christopher Reeve, 1978

Clark Kent

Quan es tracta de Clark Kent, l’alter ego terrenal de l’heroi Superman, Reeve fa servir les Anglo American Optical Oversize, unes ulleres de muntura gruixuda i lents transparents que contribueixen significativament a la seva transformació visual de periodista ordinari en superheroi. Aquestes ulleres es converteixen en un símbol distintiu de la dualitat d’identitats que caracteritza el personatge de Superman. Quan Kent les porta posades, adopta una postura més tímida i reservada, i oculta la seva veritable força i poders sobrehumans. Aquest complement ha deixat una marca duradora en la cultura popular, reconegudes com un element emblemàtic de l’icònic personatge de Superman.

5.
Blues Brothers

Dan Aykroyd, 1980

blues brothers

Parlem dels germans “Joliet” Jake i Elwood Blues, el duo musical que va néixer al programa The Saturday Night, l’èxit del qual es deu a la pel·lícula que es va estrenar en 1980, interpretats per John Belushi i Dan Aykroyd. Amb les seves mirades atrinxerades darrere de les Ray-Ban Wayfarer negres, van portar a la fama aquest model de muntura plàstica que va suposar una ruptura amb les tradicionals muntures metàl·liques. La pel·lícula les ha convertit en una veritable icona de la cultura pop, tant que és molt difícil imaginar a músics, artistes i celebritats sense aquestes mítiques ulleres. Actualment, és un dels models d’ulleres més venuts i imitats de la història.

6.
Terminator

Arnold Schwarzenegger, 1984

Terminator

Arnold Schwarzenegger interpreta un cíborg assassí enviat des del futur per eliminar a Sarah Connor, que és crucial per a la supervivència de la humanitat en una guerra contra les màquines. Les Gargoyles ANSI Classic que utilitza Terminator, d'estil aviador, amb muntura metàl·lica i lents fosques, afegeixen un toc intimidador i ominós a l'aparença del personatge. A més, són la seva eina per ocultar els seus ulls mecànics, que revelarien la seva veritable identitat com a màquina. Són un element crucial que ajuda a establir la seva presència amenaçadora i la seva capacitat per barrejar-se entre els humans mentre persegueix el seu objectiu.

7.
Top Gun

Tom Cruise, 1986

TopGun

Pensades per als pilots dels Estats Units en 1937, les ulleres de sol Aviator Classic, amb una muntura daurada i la seva varietat de lents, s’han convertit en un model atemporal. La seva popularitat es va disparar el 1986, quan un jove Tom Cruise volava en un avió de combat com el tinent Pete Maverick Mitchell, amagant la seva seductora mirada darrere les Aviator de Ray-Ban. Aquest model també ha protagonitzat escenes mítiques dels films Taxi Driver i Retorn al futur. Se t’acut una iconografia més “pop dels 90” que aquesta?

8.
Reservoir Dogs

Tim Roth, 1992

RDOrange MAIN1

Reservoir Dogs, dirigida per Quentin Tarantino, és coneguda pels seus personatges complexos i el seu estil visual distintiu, i les ulleres de Mr. Orange (el personatge que interpreta Tim Roth) contribueixen a tots dos aspectes. Les Ray-Ban Clubmaster de Mr. Orange són un element que ajuda a definir el seu personatge com un infiltrat en un grup de criminals. A més de la seva funció pràctica, les ulleres també simbolitzen la seva vulnerabilitat i la seva doble vida. A mesura que la història avança i es desenvolupen les tensions entre els membres del grup, les ulleres es converteixen en un recordatori constant de la perillosa situació en la qual es troba el personatge.

9.
Matrix

Laurence Fishburne, 1999

Matrix

Les Blinde Morpheus són un símbol de l’autoritat i el coneixement de Morfeu (interpretat per Laurence Fishburne) en l’univers de The Matrix. El seu ús projecta en el personatge una imatge de serietat i saviesa, que ressalta el seu paper com a mentor i guia per a Neo i els altres personatges. Les ulleres també reforcen la idea que Morfeu hi veu més enllà de la realitat superficial de la matriu i comprèn la veritat oculta que hi ha al darrere. A més, ajuden a protegir els seus ulls de la intensa llum i la lluentor digital dins de la matriu, la qual cosa subratlla la naturalesa artificial i virtual del món en el què viuen els personatges.

10.
Fight Club

Brad Pitt, 1999

Fight Club

Tyler Durden, el líder carismàtic i enigmàtic d’un club de lluita clandestí, utilitza unes Oliver Peoples OP-523, d’estil vintage, amb un aire de rebel·lia i desafiament. Són un símbol de la seva actitud desafiadora i antiestablishment, així com una ajuda per ocultar la seva identitat i mantenir el seu anonimat mentre lidera les activitats del club de lluita. La seva presència en pantalla reflecteix el paper del personatge en l’exploració de temes d’identitat, masculinitat i alienació en la societat moderna. Durden ha acabat projectant en aquest complement confiança i determinació, cosa que ha atret el públic i ha provocat l’èxit d’aquest model.

11.
Men in Black I i II i Men in Black: International

Tommy Lee Jones i Will Smith, 1997 i 2002 / Chris Hemsworth, 2019

Men_In_Black_II-017 AQU120-017

Les ulleres que usen els agents (les Ray-Ban Predator 2 en el cas de Tommy Lee Jones i Will Smith o les Origins 1 SPL 872 de Police en el cas de Chris Hemsworth) en les pel·lícules de Men in Black són l’element més distintiu dels agents i exerceixen diverses funcions importants en la trama i l’estètica de les pel·lícules. A banda de la seva funció pràctica (equipades amb tecnologia avançada que els permet veure a través de les il·lusions hologràfiques utilitzades pels extraterrestres per ocultar la seva veritable aparença), representen el compromís i la dedicació dels agents per protegir la humanitat de les amenaces alienígenes i mantenir la pau a la Terra.

12.
Harry Potter

Daniel Radcliffe, 2001-2011

Harry Potter

Les ulleres de Harry Potter són un símbol icònic i recognoscible del personatge que interpreta Daniel Radcliffe. Les Saville Row Warwick, aquestes ulleres rodones amb muntura de metall, són un recordatori constant de la seva identitat com un nen comú que descobreix el seu destí com a mag extraordinari. Al llarg de la sèrie, les ulleres serveixen com a símbol de la seva connexió amb el món màgic i representen la humilitat i la modèstia de Harry com un heroi poc convencional que no busca la fama o el reconeixement, sinó que lluita pel que és correcte.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia
stats