Info/gràfica

ABBA, 50 anys del seu triomf a Eurovisió

Un cercle perfecte. Això és el que experimentarà Eurovisió aquest any. El 2024 marca el 50è aniversari de la victòria d’ABBA al festival de la cançó amb 'Waterloo' i, com si tots els astres s’haguessin alineat perquè l’efemèride fos més èpica que mai, l’edició d’enguany se celebrarà l'11 de maig a Suècia, el país de la banda pop més colorista. Considerada la millor cançó de tota la història del festival, Waterloo transcendeix Eurovisió perquè va ser la guspira que va enlairar la carrera d’ABBA, nom creat a partir de les inicials dels quatre integrants del grup.

ssss
Info/gràfica

Els integrants del grup

Björn Ulvaeus

iiii

El membre més gran d’ABBA va començar la seva carrera musical amb el grup de folk Hootenanny Singers, que va ser molt popular a tot Escandinàvia. Durant el rodatge d’un especial televisiu, Björn va conèixer Agnetha Fältskog, que llavors tenia 19 anys i la seva pròpia carrera musical. La seva relació i la seva amistat amb Benny Andersson i Anni-Frid Lysngstad, també parella, va portar a la formació d’ABBA. Ulvaeaus i Fältskog van estar 8 anys casats i es van divorciar el 1980. El fracàs del matrimoni el va inspirar a escriure una de les cançons més populars de la banda, The winner takes it all. Tot i el trencament del grup, ell i Andersson han continuat col·laborant musicalment. Les seves nombroses inversions immobiliàries l’han convertit en un dels grans propietaris de Suècia. Te una fortuna personal de 300 milions de dòlars que inclou els seus guanys amb ABBA i altres projectes personals.

Agnetha Fältskog

anne

Agnetha treballava com a telefonista d’una firma de cotxes quan el grup de música dance en el qual cantava es va fer popular. Això li va fer deixar la feina i dedicar-se en exclusiva a la música i, posteriorment, sumar-se a ABBA. Un cop trencat el grup, va editar cinc discos en anglès en solitari. Durant anys va tenir por de volar, un temor que es va agreujar quan durant un vol que els portava a Boston l’avió va fer curt de fuel, va xocar amb un tornado i va haver de fer un aterratge d’emergència. La cantant es va haver de sotmetre a teràpia per superar aquesta por i durant la seva carrera en solitari sempre es desplaçava en autobús. Te una fortuna personal de 200 milions de dòlars.

Benny Andersson

ggg

Amb 15 anys va deixar l’escola per dedicar-se a la música i tocar en clubs per a joves. Durant la gira d’un dels seus primers grups va conèixer Björn Ulvaeus i van començar a escriure cançons junts. El seu camí i el d’Anni-Frid Lyngstad es van creuar el 1969, quan Andersson va presentar una cançó al Melodifestivalen, el concurs on Suècia elegeix el representant per a Eurovisió. Poc temps després la parella va formar ABBA al costat de Björn Ulvaeus i qui llavors era la seva nòvia, Agnetha Fältskog. Més enllà d’ABBA, Andersson ha escrit música per a pel·lícules i televisió i va crear tres musicals al costat d’Ulvaeus: Chess, Kristina Från Duvemåla i el super popular Mamma Mia. Actualment segueix actuant amb la Benny Andersson Orkester. Te una fortuna personal de 230 milions de dòlars.

Anni-Frid Lyngstad

fff

Filla de mare noruega i d’un soldat alemany i considerada una de les més de 12.000 criatures que van néixer del pla nazi per expandir la raça ària. Ella i la seva mare van emigrar a Suècia per fugir de l’ostracisme que patien les persones sospitoses d’haver tingut contacte amb alemanys i, de fet, la cantant no va conèixer el seu pare fins que ja era una dona adulta. Aquell retrobament li va provocar una depressió. Lyngstad ha tingut una carrera com a cantant abans i després d’ABBA, grup del qual va formar part al costat de la seva parella, Benny Andersson, amb qui va tenir una relació d’11 anys i hi va estar casada 2. Te una fortuna personal de 300 milions de dòlars.

Els àlbums

Ring Ring (1973)
Waterloo (1974)
ABBA (1975)
Arrival (1976)
The Album (1977)
Voulez-Vous (1979)
Super Trouper (1980)
The Visitors (1981)
Voyage (2021)
Gracias por la música (1980) Recopilatori en castellà que inclou versions de Dancing queen i de Gimme, gimme, gimme (a man after midnight)
Abba Gold (1992) Àlbum recopilatori del qual es van vendre 30 milions de còpies
Cançons més populars (vendes físiques i streams)

Dancing queen

Super trooper

Knowing you knowing me

Take a chance on me

Fernando

The winner takes it all

Mamma mia

The name of the game

Chiquitita

Gimme, gimme, gimme (a man after midnight)

Més enllà dels discos

1999: S’estrena al West-End de Londres el musical Mamma Mia. Benny Andersson i Björn Ulvaeus participen en el desenvolupament de l’espectacle des de l’inici i Anni-Frid Lyngstad hi inverteix econòmicament.

2008: S’estrena l’adaptació cinematogràfica i es converteix en un èxit mundial. La pel·lícula, amb un pressupost de 52 milions de dòlars va recaptar a taquilla gairebé 695 milions a tot el món.

2018: S’estrena la seqüela Mamma Mia! Here we go again. Costa 75 milions de dòlars i en recapta 402 milions.

dd
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia
stats