Armes espanyoles al millor postor
La indústria militar espanyola no pateix la crisi ni les retallades. Espanya és el setè exportador mundial d’armes. El govern de Madrid no fila gaire prim a l’hora d’autoritzar vendes a països on es vulneren els drets humans reprimint la seva pròpia població o que participen en guerres que violen el dret internacional. Cinc grans ONG han denunciat 13 operacions de venda d’armes que consideren “especialment preocupants” i exigeixen que s’aturin
Entre els anys 2011 i 2015 Espanya va ser el setè exportador mundial d’armes, amb el 3,5% del volum total. Segons les últimes dades disponibles, la legislatura passada el govern de Madrid va autoritzar exportacions per valor de 18.503 milions d’euros. A més, es van fer efectives vendes d’armes a d’altres països per valor d’11.527,4 milions. És un 28,3% més que la legislatura anterior, un bon pessic per a les empreses líders del sector, com Navantia, Indra o Airbus. El recompte inclou tant material militar com d’antiavalots, armes de caça i esportives i material de doble ús. Amnistia Internacional, Fundipau, Greenpeace i Oxfam Intermón, que monitoritzen semestralment les vendes d’armes espanyoles, han alertat de 13 operacions de venda d’armes a països que cometen greus violacions dels drets humans o del dret internacional. Ho denuncien a l’informe Llicències per matar? És l’hora d’avançar en el control i la transparència del comerç d’armes.
Aràbia Saudita
El regne petrolier del Golf vulnera la llibertat d’expressió, empresona defensors dels drets humans, discrimina la dona i les minories... I, a més, protagonitza una devastadora campanya de bombardejos aeris al Iemen en què s’han documentat crims de guerra i violacions del dret internacional humanitari.
Bahrain
Després d’haver massacrat a sang i foc els manifestants de la plaça de la Perla de Manama, Bahrain continua reprimint brutalment tota forma de dissidència. A més, participa també en la coalició àrab que bombardeja el Iemen.
Brasil
Les denúncies de tortures i assassinats a mans de la policia contra joves negres de les faveles no deixen de succeir-se. També els casos d’execucions extrajudicials i un ús desproporcionat de la força per part de la Policia Militar en ciutats com la ja exolímpica Rio de Janeiro. Les ONG volen saber quin tipus de material es ven des d’Espanya i a quines unitats.
Colòmbia
Fins a l’històric acord de pau entre el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC, el país patia un conflicte sagnant en què les forces de seguretat, els grups guerrillers i els paramilitars han sigut acusats de tota mena d’atrocitats.
Egipte
El cop d’estat del juliol del 2013 va obrir una etapa de brutal repressió que ha deixat milers de morts i desenes de milers de presoners i desapareguts. Sota el govern militar s’ha recuperat la repressió de les protestes i les vagues i no es tolera cap mena d’oposició. Les ONG reclamen que se suspengui la venda d’armes al règim d’Abdel Fattah al-Sissi, que també està acusat de vulneracions a la península del Sinaí, el Iemen i Líbia.
Iraq
Les forces de seguretat i les milícies aliades del govern estan acusades d’atacs indiscriminats, execucions extrajudicials, detencions il·legals i tortures. El preu entre la població civil és elevadíssim i el sectarisme creix. El caos al país també ha facilitat que l’Estat Islàmic aconseguís bona part del seu arsenal.
Israel
Les ONG alerten dels assassinats i detencions de palestins a Cisjordània, l’avenç de les colònies als territoris ocupats i les severes restriccions a la llibertat de circulació de la població palestina, en un context d’escalada de violència en què hi va haver atacs palestins contra civils israelians i aparents execucions extrajudicioals de les forces israelianes. També denuncien com a política de càstig col·lectiu el bloqueig militar a la franja de Gaza. Reclamen que el Consell de Seguretat de l’ONU imposi un embargament d’armes global a Israel, Hamàs i els grups palestins armats.
Mèxic
El país centreamericà té uns 27.000 desapareguts i és un dels llocs més perillosos del món per als periodistes i els defensors dels drets humans. Els abusos als immigrants sense papers també estan a l’ordre del dia, així com la violència contra les dones, amb una elevada taxa d’homicidis, la majoria comesos amb armes de foc.
Pakistan
El país està implicat en un conflicte intern amb els talibans que s’ha traduït en atacs indiscriminats de les forces armades: les minories religioses també estan perseguides, igual que els defensors dels drets humans.
República Centreafricana
L’any passat es va descobrir el desviament de material de caça i tret esportiu fabricat a Espanya que va ser venut al Camerun i d’allà introduït a través del contraban a la veïna República Centreafricana, que pateix un dels conflictes més ferotges del continent. Segons el Conflict Armament Research, les milícies Antibalaka i civils armats fan servir cartutxos d’escopeta de 12mm fabricats a Espanya, Itàlia i el Camerun. Les ONG ho qualifiquen de “cas palmari del fracàs del sistema de control d’exportació espanyol”.
Tunísia
L’únic país de la Primavera Àrab que ha aconseguit la transició de la dictadura a la democràcia parlamentària encara té problemes seriosos, pel que fa sobretot a les seves forces policials. Les tortures i la repressió de les protestes protagonitzades sobretot per joves decebuts amb els governs conservadors estan a l’ordre del dia. Espanya exporta a Tunísia material antiavalots.
Turquia
Després que el procés de pau entre el govern de Recep Tayyip Erdogan i els kurds del PKK saltés pels aires, Ankara ha protagonitzat una forta repressió al moviment kurd, a més d’atacar la premsa independent i el poder judicial. Després de l’intent fallit de cop, el contracop victoriós imposa encara més retallades de llibertats.
Ucraïna
Des de l’esclat del conflicte entre Kíev i les regions pro-russes de l’est del país s’ha disparat la venda d’armes espanyoles petites i de caça i tret esportiu a Ucraïna. Les ONG reclamen que se suspenguin aquestes exportacions.