José Antonio Coderch és l'arquitecte de l'any de la nova edició del festival d'arquitectura 48h Open House Barcelona, que torna a obrir les portes de més de 150 espais i edificis de la ciutat els dies 23 i 24 d’octubre. Es podran fer visites guiades dissabte i diumenge en vuit de les obres més emblemàtiques de l'arquitecte (cal estar atents perquè algunes requereixen inscripció prèvia) a Barcelona, Sant Feliu de Codines i Sitges.
Els inicis professionals de Coderch, precisament, van passar per la vila de Sitges, on va ser arquitecte municipal. I enguany aquesta vila s’incorpora a la programació del festival com a ciutat convidada i com a exemple de ciutat intermèdia mediterrània que va passar de la pagesia a l’activitat portuària (època medieval i moderna), i que va créixer gràcies al comerç amb les colònies americanes i més tard amb l’arribada del turisme.
A banda de destacar l’obra de José Antonio Coderch, la programació del festival se centra en l’arquitectura mediterrània, una tradició arquitectònica vernacular, d’arrels populars i anònima que s’ha interpretat i adaptat a les noves realitats.
Més de 250 propostes arquitectòniques
L’organització del 48h Open House Barcelona ha dividit els equipaments visitables a la ciutat en 15 zones, que no sempre coincideixen amb els seus districtes. Horta-Guinardó està diferenciat entre Horta i el Guinardó; Sant Martí té la zona del Fòrum a part; i a l’Eixample han fet el mateix amb els edificis que trobem dins la categoria Diagonal. A banda, també hi participen espais de Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sitges. En total, hi ha més de 250 propostes arquitectòniques per descobrir.
L'edició 48h Open House Barcelona del 2021 és la segona que s'organitza en pandèmia, però aquesta vegada amb menys restriccions. Només el 8% de les activitats requereixen inscripció prèvia.
Per Maria Labró