Vinyetari es podrà comprar per 24,90 euros als quioscos amb l’ARA de l’11 al 23 de juny i també a través de la botiga online del diari. Després, a partir del 25 de juny, també es podrà adquirir a les llibreries. El volum, de 272 pàgines, inclou 18 historietes de no-ficció d’un total de 24 autors.
'Caritat del Río': revolucionària, espia i una dona fascinant
Avancem tres pàgines de la historieta de Pep Brocal guanyadora del Premi ARA de Còmic, inclosa a l'antologia ‘Vinyetari’
BarcelonaPer trobar personatges històrics fascinants i complexos però encara poc coneguts no cal anar gaire lluny. Caritat del Río ha passat a la història per ser la mare de Ramon Mercader, el català que va cometre un dels crims polítics més sonats del segle XX, l'assassinat de Trotski. Però aquesta dona no va ser només una nota a peu de pàgina de la història del segle XX, sinó una de les seves protagonistes: emblema propagandístic del PSUC –la Passionària de Catalunya, li deien alguns–, activista revolucionària, espia soviètica i la primera dona estrangera a rebre l'Orde de Lenin.
Tot això va atreure Pep Brocal a l'hora de dedicar-li la historieta que va acabar guanyant la primera edició Premi ARA de Còmic, però també la “complexitat” del personatge i la seva evolució vital. “Caritat del Río estava destinada per naixement a ser una dona burgesa i a viure entre el Paral·lel, l'hipòdrom i el Liceu –explica Brocal–. Però alguns factors externs i també interns la porten a freqüentar ambients marginals i a flirtejar amb els anarquistes, un món que està als antípodes del seu. Després abraça el comunisme com a ideal de vida, fins al punt d'implicar-hi també els fills, però de gran li cau tot aquest fervor idealista i s'adona que ha hipotecat la seva vida i la dels fills”.
A la historieta de 14 pàgines, Brocal s'aproxima a la vida de Caritat del Río amb curiositat, coneixement, empatia i un punt d'ironia. Amb el seu dibuix dinàmic i caricaturesc, ple de solucions narratives personals, Brocal es confirma com un autor en plena maduresa que a principis d'any rebia també el premi ACDCómic de la crítica per la novel·la gràfica Inframundo (Astiberri, 2020). La historieta guanyadora del Premi ARA, a més, suposa el debut de Brocal en el gènere de la no-ficció. “Crec que he obert una porta que m'agradarà tornar a transitar per explicar alguna cosa històrica, potser biogràfica”, assegura el dibuixant terrassenc.
Una antologia pionera
L'ARA publica aquest diumenge dos extractes de Caritat del Río: la primera pàgina de la historieta i les dues en què Brocal recrea l'assassinat de Trotski a mans de Mercader. L'obra completa es publicarà al llibre Vinyetari, editat per Norma Editorial, un volum que recull l'obra guanyadora del premi, les dues finalistes i 15 de les millors historietes rebudes en la convocatòria. Publicat amb el suport de la direcció general de Política Lingüística, es tracta de la primera antologia de còmic de no-ficció en català i reuneix autors com Berta Cusó, Ferran Vidal, Conxita Herreros, Arnau Sanz, Ed Carosia, Pablo Ríos, Nadar i l'última guanyadora del premi de la crítica a la millor l'autora emergent, Nadia Hafid. També hi participen autores literàries que debuten en el còmic com Bel Olid i Maria Climent.