Diumenge 29/03/2015

Combatre l’al·lèrgia als cacauets menjant més cacauets

Un estudi amb nadons mostra que menjar des de ben petits aquesta fruita seca permetria entrenar el sistema immunitari i evitar les reaccions al·lèrgiques

Salvador Macip
3 min
Combatre l’al·lÈrgia  als cacauets menjant més cacauets

A LES ESCOLES D’ALGUNS PAÏSOS prohibeixen als nens portar fruita seca per berenar. Van començar les dels països anglosaxons, però la mesura s’està estenent, ja que cada cop és més freqüent el problema que s’intenta evitar: les reaccions al·lèrgiques. L’al·lèrgia als cacauets, per exemple, és un problema important als Estats Units, on en tenen entre un 2% i un 10% dels escolars, un percentatge que s’ha triplicat en l’última dècada. Un article publicat fa unes setmanes al New England Journal of Medicine pel grup del doctor Gideon Lark, del King’s College de Londres, diu que es fa el contrari del que és útil: la millor manera d’evitar l’al·lèrgia als cacauets seria precisament menjar-ne.

Les al·lèrgies alimentàries s’estan convertint en un problema important de salut infantil. Abans eren poc freqüents però estan augmentant progressivament. Això fa sospitar que tenen a veure amb l’entorn que proporcionen les societats modernes. Es tracta de reaccions del cos contra un tipus específic de menjar. Es genera una forta resposta immunològica, similar a la que hi hauria contra una infecció, però exagerada. Els signes són molt clars: erupcions, urticària, inflamació, dolors abdominals, i fins i tot pot causar la mort en els casos més greus. Cal diferenciar-les de la intolerància a certs aliments, com per exemple a la lactosa, o de malalties com la fenilcetonúria. Mentre que això té un origen ben estudiat -normalment el resultat d’un enzim que no funciona com ho hauria de fer-, les al·lèrgies són de causa desconeguda.

MÉS CESÀRIES, MÉS AL·LÈRGIES

Alguns estudis recents han suggerit que un factor que podria contribuir a l’increment de les al·lèrgies en general és la popularització de les cesàries. Quan un nen neix sortint pel canal vaginal, adquireix una sèrie de microbis bons de la flora de la seva mare, que seran els primers a colonitzar-li el tub digestiu. La presència d’aquests bacteris des dels primers moments de vida reforçaria el sistema immunitari de cara a les al·lèrgies. Aquesta protecció també la perdríem per culpa de les millores actuals en temes d’higiene, que eviten que de petits entrem en contacte amb microbis als quals estàvem exposats en altres èpoques. A part d’aquestes hipòtesis relacionades amb l’entorn, un estudi publicat a Nature Communications a principis d’any descrivia una regió del genoma que s’associa especialment amb l’al·lèrgia als cacauets dels nens nord-americans, una prova clara que també hi ha implicat un fort component genètic.

Independentment de la causa, el doctor Lack proposa en el seu treball que, per evitar l’al·lèrgia a un aliment, la solució pot ser exposar els nens com més aviat millor als al·lèrgens que la causen. El seu equip va reclutar centenars de nens d’entre quatre i onze mesos d’edat amb probabilitat d’acabar sent al·lèrgics als cacauets (per exemple, els que ja eren al·lèrgics a altres aliments o tenien èczemes greus, que se sap que són factors de risc). Van dividir-los en dos grups: a un els van fer evitar els productes derivats del cacauet fins que tinguessin cinc anys i a l’altre se’ls va donar sis grams a la setmana de proteïna de cacauet, també fins a la mateixa edat. Quan van complir els cinc anys, se’ls va exposar a una quantitat important de cacauet i se’ls va mesurar la resposta de l’organisme. D’entre els que no havien menjat cacauets, el 14% havien desenvolupat l’al·lèrgia, mentre que a l’altre grup només eren el 2%. En el grup de més risc (els nens que ja presentaven anticossos a la sang contra les proteïnes dels cacauets quan se’ls va estudiar per primer cop), la diferència era del 35% al 10%.

Aquest estudi confirma que entrenar el sistema immunitari a reconèixer un al·lergen durant els primers anys de vida pot ser la manera d’evitar problemes importants més endavant. El treball és important perquè pot canviar les recomanacions que fins ara han estat fent els metges als nens per reduir-los les al·lèrgies alimentàries. En lloc d’intentar protegir-los, seria més efectiu tot el contrari: una exposició lleu i continuada tan aviat com sigui possible.

Salvador Macip és metge i investigador a la Universitat de Leicester.

stats