Cada casa, un món
Diumenge 20/03/2023

Fer que un despatx anodí sigui una casa privilegiada

Casa Langdon, Palma. Estudi E. Torres Pujol

3 min
Fer que un despatx anodí sigui una casa privilegiada  Casa Langdon Arquitectura: Estudi E. Torres Pujol Palma

PalmaEls edificis com el que allotja aquest habitatge són els més comuns en totes les ciutats del país. Construccions amb força altura i no gaire qualitat, aixecades majoritàriament als anys 60 i 70 als eixamples dels nuclis urbans. També és habitual que la primera planta l’ocupi una oficina o un despatx que sol comptar amb una terrassa al darrere que aprofita el sostre del local de la planta baixa. Això és el que va trobar la família que ara viu a la Casa Langdon: aquell primer pis a l’eixample de Palma era la consulta d’un pediatre que no estava operativa des de feia una quinzena d’anys. Era un despatx anodí, d’aquells d’una certa època, molt compartimentat, fosc i no gaire ventilat, per no dir gens.

La transformació que hi ha fet l’Estudi E. Torres Pujol –un gabinet d’arquitectura i interiorisme amb seu a Palma fundat per l’arquitecte Esteve Torres Pujol– ha permès que la família de dos adults, dues nines, un ca i un moix tingui avui un habitatge singular que, a més, es pot considerar un habitatge privilegiat. I és que tirant a terra els envans, eliminant el fals sostre, redistribuint i obrint la façana cap a la terrassa, la Casa Langdon (nom del projecte) té un espai central únic per a la zona d’estar, la cuina i el menjador que, tot plegat, està obert a la gran terrassa, cosa que multiplica l’espai i la llum que hi entra. A més, s’ha aconseguit que el dormitori principal també estigui obert a l’exterior. Al costat, l’habitació de les nenes i una altra de polivalent que serveix per al jocs, l’estudi, la feina dels pares o per allotjar algun convidat.

Casa Langdon

Què la fa especial?

Al marge de la distribució, la Casa Langdon és especial perquè es va decidir deixar al sostre les empremtes dels envans enderrocats com a empremtes del passat. També ho és perquè a aquestes empremtes s’hi suma el dibuix d’una instal·lació de lluminàries dissenyades per al lloc. Ho és perquè s’han despullat els pilars i es mostra la pell del material. Ho és perquè s’ha fet una gran barra que uneix però que també defineix subtilment els espais d’estar i, a l’altre costat, els de cuinar i menjar. Ho és perquè els principals mobles estan fets per a la casa. I ho és perquè les rajoles (cuina i bany) estan fetes a Mallorca, perquè la fusta té certificat de gestió forestal sostenible i perquè l’habitatge no només s’ha obert a la llum i a l’espai exterior, sinó que s’ha aïllat amb llana d’ovella. La Langdon és ara una casa funcional, confortable i amb molt d’estil, i tot això és un privilegi.

Casa Langdon
Guanyar llum i ventilació

Quan van entrar a aquell pis que havia estat anys enrere la consulta d’un pediatre, era de dia i havien d’encendre el llum. Aquella planta primera, encara que comptava amb una terrassa molt grossa, estava pràcticament tancada a la claror natural. Així que el primer que l’arquitecte Esteve Torres Pujol es va posar com a repte va ser fer un pas molt generós cap a la llum natural i que totes les noves obertures, les frontals però també una que agafa la cantonada, servissin, a més, per afavorir una ventilació creuada que abans tampoc no hi havia. Avui la casa Langdon és un lloc molt ben ventilat i un espai amb una llum natural privilegiada. La de la terrassa és una façana orientada al sud, per la qual cosa a l’hivern, quan el sol va més baix, entra fins al bell mig de l’habitatge. A l’estiu, la ventilació creuada li dona una agradable frescor. Tot plegat, menys despesa energètica i més benestar.

La majoria de peces del mobiliari de la Casa Langdon estan fetes a mida i dissenyades per l’Estudi E. Torres Pujol, responsable de la renovació i canvi de d’una consulta pediàtrica a un habitatge per a una família. Especialment concebuts i fabricats per al lloc són els mobles de la cuina, amb la gran barra i els prestatges superiors, però també alguns dels mobles de la sala i les portes amb panell fins al sostre. La fusta té una gran presència a la casa i li dona calidesa.
stats