Art

L’art del desig que ens converteix en ‘voyeurs’

'The art of the erotic', un estudi de l’art eròtic que arriba fins a l’actualitat

L’art del desig que ens converteix en ‘voyeurs’
Israel Punzano
22/10/2017
2 min

Una copa atenenca pintada a mà de l’any 470 aC en què apareix un home madur tocant els genitals d’un adolescent és la primera obra que veiem a les pàgines de The art of the erotic, un estudi de l’art eròtic que arriba fins a l’actualitat (l’última de les 170 obres ressenyades és del 2016: Hysterical sexual, de l’escultor Anish Kapoor). La portada del llibre, publicat aquesta setmana per Phaidon en una luxosa edició, s’inspira en els suggeridors talls de les pintures de Lucio Fontana. Moltes imatges de l’art grec, com la de la mencionada copa, avui aixecarien una gran polèmica. Aquest és, precisament, un dels aspectes més interessants de The art of the erotic, que a més de l’evolució dels cànons de bellesa, permet contemplar un libidinós retrat social de la sexualitat i de les pulsions més fosques d’èpoques diverses. Només cal pensar en l’impacte de Freud en artistes de tot Europa. L’autora del pròleg, Rowan Pelling, exdirectora d’ Erotic Review, no esquiva el debat sobre la frontera entre l’erotisme i la pornografia. Pelling defensa que les claus de l’erotisme són la imaginació i la capacitat evocadora i fa un repàs al paper omnipresent que ha jugat en la història de l’art, des de ser l’expressió d’una fantasia sexual fins a presentar-se com un gest subversiu. O, en definitiva, com va dir Picasso: “Sexe i art són el mateix”.

L’art homoeròtic, poblat sovint per fantasies lèsbiques a càrrec d’artistes com Max Ernst o George Grosz, ha trobat en la fotografia un filó per explorar imaginaris diversos. Referents com Robert Mapplethorpe es donen la mà al llibre amb fotògrafs com Pierre et Gilles, reis del kitsch que en aquesta obra transformen l’actor Staiv Gentis en Orestes.
La representació de l’erotisme a l’art no és només una qüestió de pell i d’amants cara a cara. L’impacte de les xarxes socials i del sexe a internet també són presents en les obres d’artistes contemporanis. L’alemany Thomas Ruff, per exemple, va crear aquesta obra, titulada Nudes ru 05 (Nud 053), a partir d’una imatge trobada online amb una model amb l’estètica del món de les làtex dominatrixs
stats