Retorn a la Casa Blanca

Melania Trump, el misteri torna a la Casa Blanca

Aparicions comptades i sonors silencis caracteritzen la faceta pública de Melania Trump, la model eslovena nascuda en el comunisme que ha acabat sent la primera dama dels EUA menys convencional

Melania Trump fent un discurs amb el seu marit al darrere
10 min

BarcelonaRes en queda del nom original de Melania Trump, nascuda fa 54 anys sota el règim comunista a Sevnica, un petit poble eslovè de 5.000 habitants que aleshores formava part de la República Federativa Socialista de Iugoslàvia. Al llarg de la seva atzarosa trajectòria vital, la dona que dilluns ocuparà per segona vegada el càrrec de primera dama dels Estats Units de la mà de Donald Trump ha tingut tants noms com vides. Tants noms com papers ha hagut d'exercir per poder escalar socialment. Tants noms com ha fet falta per poder deixar al més enrere possible el discret pis on es va criar, amb vistes a les fàbriques de Sevnica. Conèixer-ne tots els noms, però, no significa conèixer-ne totes les vivències, ja que hi ha importants llacunes en el relat vital de Melania que mai han estat aclarides del tot. Sobretot, perquè ella no ha perdut mai ni un moment en donar-ne gaires explicacions a pesar de l'enorme atenció mediàtica que ha rebut des que el seu marit es va postular per primer cop per presidir els EUA, el juny del 2015.

El primer nom de Melania va ser Melanija Knavs, el que li van posar els seus pares. Filla d'un representant de la firma de cotxes estatal iugoslava i d'una patronista, ella i la seva germana Ines es van criar amb les limitacions pròpies d'aquell règim, cosa que sembla que aviat van entendre però no es van voler rendir. Així s'hi referia una antiga amiga seva de l'escola a la revista People al 2016, quan Trump va guanyar les seves primeres eleccions presidencials: “Crec que puc dir que Sevnica era massa petita per a ella”. “Fins i tot de nena somiava en traslladar-se. Era una excel·lent estudiant, molt organitzada, disciplinada, amb maneres molt refinades”, explicava Mirjana Jelancic, que afegia que ja de petites ella i la seva germana aspiraven a protagonitzar una carrera en el món de la moda, una com a model i l'altra com a creativa.

Aquest somni es va començar a concretar quan Melania tenia setze anys i ja s'havia posat el seu segon nom, que era la versió germanitzada del seu nom original: Melania Knauss. Abans de traslladar-se a Ljubljana a estudiar la secundària, Melania va ser descoberta per un fotògraf que la veure desfilar en un xou escolar i la va convèncer per deixar-se fer una sessió fotogràfica i per adoptar el seu nom artístic d'inspiració teutona. “Encara recordo com n'era d'alta i de bonica, la seva figura, i també els seus cabells. No tenia cap somriure a la cara perquè era tímida i estava espantada, però la vaig animar que vingués a l'estudi", ha explicat sobre aquella Melania adolescent Stane Jerko, que li va fer el book que li va servir per fer el salt a la seva nova vida com a model d'èxit internacional, que viatjava per les setmanes de la moda més importants d'Europa. Especialment, Milà i París, on es va acabar instal·lant.

Amb el seu segon nom oficialitzat i ja convertida en model professional, Melania va anar assolint algunes fites dins de la indústria de la moda. A banda de desfilar per a grans firmes europees, en mitjans impresos, va aconseguir aparèixer en portades tan rellevants com la de Sports Illustrated o la de Harper's Bazaar. Però aproximadament una dècada després d'haver fet una típica carrera de model i ja residint a París de manera fixa des dels 23 anys, l'any 1995 es va creuar en una festa a Milà amb Paolo Zampolli, copropietari de l'agència de models nord-americana Metropolitan Models. L'italià, que havia vingut a Europa a buscar nous talents per a la seva agència, li va oferir creuar l'Atlàntic i instal·lar-se a Nova York, on ell li faria de representant. Melania va acceptar l'oferiment sense poder imaginar res del que li esperava a Manhattan ni de com Zampolli seria de determinant per a ella en el futur més pròxim.

Buit al currículum sentimental

Al llarg de tota aquesta primera etapa de la vida Melania i fins arribar al moment en què va conèixer Donald Trump no hi ha pràcticament dades sobre antigues parelles. Per estrany que sembli, aquella jove model que destacava per la seva bellesa i viatjava arreu del món, no va conèixer ningú que li fes prou el pes com per mantenir-hi una relació sentimental oficial. Només un home del seu poble, anomenat Jure Zorcic i empresari de professió, consta com a exnòvio de Melania, tal com ell mateix va explicar a mitjans eslovens quan ella va debutar com a primera dama. Posteriorment, però, Zorcic no ha parlat mai més de la relació que hauria mantingut amb Melania, que segons alguns mitjans va contractar un advocat eslovè que el va convèncer perquè callés per sempre, tal com ha succeït.

La de la vida sentimental és una de les grans llacunes mediàtiques de la vida de Melania. A banda de Zorcic, no hi ha cap rastre de cap nòvio de Melania quan es feia dir Knauss de cognom. Potser per això van resultar tan rellevants les aportacions que va fer en aquest sentit el seu excompany de pis Matthew Atanian, fotògraf de Marie Claire en aquells moments. Segons recullen alguns mitjans, ella "mai va portar ningú a casa" a pesar d'estar sola a Nova York, on no l'havia acompanyat la seva germana, Ines. Sobre aquella etapa, Atanian ha explicat que Melania estava aleshores al tram final de la seva carrera de model, ja que no s'havia convertit en un a top model i ja tenia una edat en què plantejar-se aconseguir-ho no era versemblant. Diu Atanian que mentre caminava amb "pesos als peus per casa" i menjava "sis o set peces de fruita al dia", rebia algunes feines de "segon o tercer nivell", cosa que la va portar a demanar-li ajuda per aparèixer a la capçalera per a la qual treballava. En aquell context, diu que Melania no sortia de festa com les noies de la seva edat: "No estava interessada en anar a ballar a clubs. Preferia sortir a sopar al Harry Cipriani a les deu i a la una ja estava a casa. Els homes amb qui sortia acostumaven a ser més rics, de tipus europeu. Eren italians, playboys. Però anaven a sopar i ella tornava a casa abans que jo". D'aquella època, però, no es coneix el nom de cap dels seus eventuals companys.

Un casament mediàtic

Aquella absència de vida sentimental oficial va acabar en sec quan va conèixer Donald Trump. El magnat, de 52 anys, i ella, es van conèixer per mediació de Zampolli, que els va presentar en una festa. Ella tenia 28 anys i portava dos anys als EUA. Trump, que s'acabava de separar de la seva segona dona, Marla Maples, hi havia acudit amb una altra dona, però això no el va privar de demanar el telèfon a Melania. La història que ella va explicar sobre aquella primera trobada a Harper's Bazaar el 2016 és que de primeres no li va voler donar el seu número perquè Trump estava allí amb una altra dona, però que, en canvi, sí que li va semblar bé que ell li donés el seu. Al cap d'uns dies, ella va marcar un dels molts números que Trump li hava donat per assegurar-se que el trobaria. Allí va començar tot.

Al 2005 la parella es va casar amb una festa fastuosa a la qual hi van acudir 400 invitats, amb celebritats de tota mena. El lloc de la celebració va ser la seu del clan Trump, Mar-a-Lago, a Florida, on Melania va poder lluir el seu vestit de núvia de 200.000 dòlars signat per la firma francesa Christian Dior. L'anell de compromís de Melania estava valorat en 1 milió i mig de dòlars però Trump va dir que només en va pagar mig perquè l'empresa que els el va vendre, la joieria Graff, li va fer descompte per la publicitat que li donaria formar part del seu enllaç. I és que en aquell moment, Trump tenia ja un alt perfil mediàtic perquè –entre moltes altres iniciatives com ara publicacions de llibres– des del 2003 protagonitzava The Apprentice, el reality show que el va fer més famós i en el qual també es va anunciar que es casarien.

Melania K.

Entre que va arribar a Manhattan –el 1996, amb 26 anys– i es va casar amb Trump, Melania no va deixar de treballar. I després del casament, encara va treballar més, ja que la fama que li va concedir ser parella del magnat va repercutir positivament en el seu flux de contractes. Un d'aquests va ser el reportatge que l'any 2000 va protagonitzar per a l'edició britànica de GQ, en la qual apareixia despullada i a l'avió privat del que seria el seu marit. El signava encara amb el seu nom de model. Tot i això, un altre nom de la model havia estat publicat uns anys abans per un treball també suggerent. És un reportatge de caire eròtic que va protagonitzar per a la revista francesa per a homes Max Magazine, en la qual la presentaven com Melania K. El reportatge fotogràfic, de temàtica lèsbica, es va publicar el 1996 amb unes fotos que el fotògraf francès Alé de Basseville va explicar que li havia fet només arribar a Manhattan.

Tots dos reportatges han estat una llosa per a la quarta Melania, ara coneguda com Melania Trump, que ha hagut d'encarnar el paper d'esposa d'un presidenciable que ha de guanyar unes eleccions per a un partit conservador i després el d'esposa d'un president dels EUA. Quan al 2016 Trump es va presentar a les eleccions nord-americanes, aquests antics treballs de Melania van ser usats pels seus detractors per desgastar-lo políticament a ell i intentar denigrar-la a ella. Molts van posar en dubte el suposat conservadorisme de Trump, casat en tres ocasions, l'última amb una dona que havia exposat el seu cos públicament.

De fet, la relació de Melania amb el seu treball també ha estat polèmica des d'una altra vessant: la legal, que és una de les altres grans llacunes de la seva història oficial. Sempre han existit sospites sobre el fet que Melania, que va arribar als EUA com a immigrant, va treballar per primer cop al país que el seu marit vol blindar a la immigració amb un visat de turista l'any 1995. Ella, a través d'un advocat, va negar sempre aquesta situació i va donar una versió oficial que diu que la sessió de fotos es va fer el 1996, amb un visat B1, que sí que permet treballar. Després, afirma, va tenir visats de treball fins que l'any 2000 es va nacionalitzar. Els últims en nacionalitzar-se van ser els pares de Melania, també amb certa polèmica l'any 2018. Com que estan jubilats, només poden haver entrat al país per haver estat reclamats per la seva filla. Van ser assenyalats perquè aquest mètode d'immigració als EUA és molt criticat per Trump, que menysprea el terme "reunificació familiar" i utilitza el d'"immigració en cadena".

Primera dama atípica

Malgrat aquest context advers, Melania Trump va arribar a la Casa Blanca el gener del 2017. El seu paper com a primera dama ha estat descrit per especialistes com "atípic" i "escàs" en comparació amb les seves predecessores modernes. Melania, que ha impulsat el projecte Be Best contra el ciberassetjament i l'abús dels opioides, ha viatjat pel món per defensar-lo, però ha quedat molt eclipsat per les polèmiques que va protagonitzar quan era primera dama. Per exemple, rebutjar la mà del seu marit en públic, portar roba completament inadequada en contextos oficials, eliminar un jardí de roses que Jackie Kennedy havia creat a la Casa Blanca o haver copiat quan feia campanya pel seu marit en les seves primeres eleccions un discurs de Michelle Obama.

No obstant, una de les controvèrsies més virals del pas de Melania Trump per la Casa Blanca va ser la filtració d'un àudio seu en què mostrava una cara molt diferent de la de la discreta i continguda primera dama dels actes oficials als quals acudia. La seva antiga amiga i col·laboradora a la Casa Blanca Stephanie Winston Wolkoff, que va escriure un llibre dedicat a Melania el 2020, quan de la seva amistat ja no en quedava res, va filtrar un àudio de Melania en què se la sentia parlar amb molt poca cura dels menors separats per Trump a la frontera i de la decoració nadalenca de la Casa Blanca que ella havia presentat amb un somriure anys anteriors. "Estic treballant... trencant-me el cul planificant el Nadal [...] Saps, a qui importen una merda les coses i les decoracions nadalenques?", deia la primera dama. Sobre els menors immigrants separats del seus pares i ficats en cel·les per la policia deia sense gaire empatia: "Els nens diuen: «Tindré el meu propi llit? Dormiré al llit? Tindré un armari per a la meva roba?». És molt trist sentir-ho, però no tenen això als seus països, allà dormen a terra".

Una família de cartró-pedra

Al llibre de la seva amiga, anomenat Melania and Me: The Rise and Fall of My Friendship with the First Lady, donava detalls de la personalitat de Melania, amb qui havien estat amigues durant quinze anys i per a la qual va treballar a la Casa Blanca durant dos anys. Winston la va descriure com una dona "pragmàtica" i amb "pell de cocodril" que sap molt bé amb qui està casada perquè no es va immutar quan va filtrar-se el "grab them by the pussy" de Donald Trump sobre les dones. Diu que una de les seves màximes més habituals és "complaure els altres no és la meva prioritat", si això implica fer algun esforç extra, i que en la seva arribada a la Casa Blanca va tenir com a prioritat boicotejar la filla gran i més mediàtica de Donald Trump, Ivanka Trump, a la qual qualifica irònicament de "princesa". Diu que en la cerimònia de proclamació de Trump, que Winston va organitzar, Melania va ordenar que Ivanka no aparegués de fons en els plans que els càmeres feien. Per desig seu, aquest va ser l'element central per organitzar la posterior realització de l'esdeveniment.

Melania, que no es va instal·lar ràpidament a la Casa Blanca el 2017 al·legant que el seu fill Barron –l'únic que té ella i l'únic que Trump té amb ella– havia d'acabar el curs escolar a Nova York –llavors el nen tenia deu anys–, diu que va tardar a acudir a la seva residència oficial perquè va exigir reformes a la Casa Blanca. “No em traslladaré a DC fins que la residència sigui remodelada i redecorada, començant per una nova dutxa i vàter”, diu Winston que va dir la seva examiga i excap, a la qual els fills previs de Trump han batejat com "el retrat" perquè mai parla en presència seva.

Nou lliurament?

Del primer pas per la Casa Blanca de Melania n'ha quedat un llarg rastre de tinta que ha projectat ombres sobre el paper de primera dama que amb tant zel va intentar que Ivanka no eclipsés. Potser per una inclinació pel silenci que va portar massa lluny o potser perquè sent que, com va dir la seva amiga, no deu cap explicació a ningú, els seus detractors li van acabar guanyat finalment molt de terreny en l'àmbit del relat. Deu ser per aquest motiu que ara tornarà al càrrec amb la feina feta: una biografia ja publicada en la qual intenta rentar-se les mans d'antigues polèmiques i un reality show a Amazon Prime que encara s'està rodant i que promet "una història autèntica" sobre la primera dama. Potser aquesta obra intenta modular la imatge que ha quedat de la primera Melania. En principi, li hauria de sortir bé, ja que juga a casa. Amazon Prime és propietat de Jeff Bezos, multimilionari amic de Trump que ha donat milions a la seva última campanya.

Melania ha estat la segona primera dama de la història dels EUA nascuda fora dels EUA, la primera que no tenia l'anglès com a llengua materna, la segona de religió catòlica –el seu pare la va batejar d'amagat perquè era membre del partit comunista– i la primera naturalitzada com a ciutadana dels EUA. Conscient que el seu perfil és molt atípic, la flamant primera dama dels Estats Units torna amb la lliçó apresa i després d'haver sabut marcar perfil propi recentment quan va qualificar de "monstre" l'home que va atemptar contra Trump però haver plantat cara als més conservadors posicionant-se a favor de l'avortament en la seva biografia. Serà Melania Trump l'últim nom de Melania?

stats