Info/gràfica
Diumenge 11/06/2021

Santes, patrons i altres tradicions

El 13 de juny en molts indrets se celebra la festa de Sant Antoni de Pàdua, un dels sants més populars del santoral i invocat per trobar parella. A casa nostra hi conviuen sants i santes que ajuden des de fa segles els més devots i que han generat tota mena de costums populars. Aquests són alguns dels més venerats

4 min
Santes,  patrons  i altres  tradicions

Sant Antoni de Pàdua,

l’èxit d’una relació sentimental

“Sant Antoni, aquest ciri és meu perquè em feu trobar un bon hereu”, diu la dita. I és que segons la creença popular, sant Antoni de Pàdua, representat amb l’hàbit de frare franciscà amb el Nen Jesús en un braç i un lliri blanc a l'altre, és l’intercessor més adient a qui pregar per l’èxit d’una relació sentimental. 

Què diu la tradició? Les noies joves encenien una espelma el dia de la festa de Sant Antoni de Pàdua (13 de juny, el dia de la seva mort) i li resaven una oració per trobar marit. 

És el patró dels treballadors del sector de la construcció, que l’invoquen contra les caigudes i altres accidents. 

___________________________________

Santa Rita,

l’amor impossible

Representada amb l’hàbit agustinià i amb una espina clavada al front, la llegenda diu que durant el segle XIV va patir maltractaments per part del seu marit i que quan va voler entrar en un convent no la van acceptar perquè estava casada, però per demostrar la seva bondat va fer florir un roser a l’hivern. 

Què diu la tradició? El dia de Santa Rita al Convent de Sant Agustí de Barcelona els feligresos veneren les restes de la santa i li porten roses vermelles. Diuen que si guardes un pètal beneït (o el regales a algú) es compliran les peticions a la santa encara que semblin molt difícils d’aconseguir, com un amor impossible. 

Patrona dels venedors ambulants de flors i de les coses impossibles. A banda de santa Rita, sant Judes també és invocat en situacions desesperades o de solució impossible. La seva festa és el 28 d’octubre. 

___________________________________

Sant Pancraç,

salut i feina per al nostre braç 

Vestit de soldat romà, amb capa i sandàlies, els seus atributs són la palma del martiri, una espasa i un llibre obert on es pot llegir en llatí: “Veniu a mi i us donaré tota classe de béns”. Joan Amades deia al Costumari català que sant Pancraç s’ha d’invocar per a la feina i també per gaudir de la salut i l’energia necessàries per fer-la. També diuen que la relació prové de la semblança fonètica entre Pancraç i pencaràs. 

Què diu la tradició? La figura de sant Pancraç, que s’ha de regalar i no comprar, s’ha de tenir a casa o al negoci amb un vas amb aigua i julivert a prop i una moneda foradada (de les de vint-i-cinc pessetes) al dit que té estès. 

___________________________________

Sant Sebastià,

protector de les epidèmies

Representat amb tot el cos ple de fletxes, va ser un militar romà convertit al cristianisme i mort com a màrtir al no voler renunciar a la seva fe. 

Què diu la tradició? Arreu d'Europa, durant l'Edat Mitjana i l’Edat Moderna va ser invocat com a advocat i protector contra la pesta. Això va fer que fos proclamat patró de moltes viles i ciutats. Les festes dedicades a sant Sebastià en moltes zones del territori, pels volts del 20 de gener, serveixen per invocar-lo i protegir les poblacions de les epidèmies i altres desgràcies. 

Patró de Palma i dels homosexuals Diuen que una relíquia seva va servir per aturar un brot de pesta negra a Palma. El sant també ha esdevingut una icona de la comunitat LGTBIQ+. 

___________________________________

Santa Àgata,

defensora de les dones

Representada amb una palma i una safata on hi ha els dos pits que li van tallar durant el suplici al qual va ser sotmesa. Santa Àgata (o Àgueda) actualment és invocada per les dones per demanar protecció davant dels maltractaments i el càncer de pit.

___________________________________

Sant Cristòfol,

defensor davant dels accidents de trànsit

La tradició li atribueix haver prestat serveis a viatgers i vianants i haver portat el Nen Jesús a l’altra banda del riu. El 10 de juliol cotxes, motos i bicicletes passen davant diverses esglésies del territori per ser beneïts. 

Patró dels automòbils i protector dels viatgers.

___________________________________

Sant Antoni Abat,

protector dels animals  

Monjo cristià pioner de l’eremitisme, la llegenda explica que va ser un gran amic dels animals. És el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics.

Què diu la tradició? La tradició mana que el 17 de gener es beneeixin els animals per protegir-los de malalties i accidents. 

___________________________________

Santa Llúcia

Per conservar la vista 

Representada portant un plat amb els seus dos ulls, és invocada per conservar la vista. Segons la llegenda, va ser sotmesa a diverses tortures, incloent-hi l’extracció dels ulls, tot i que va continuar veient-hi. Els devots que necessiten tenir bona vista li demanen protecció contra els mals d’ull.

Protectora dels cecs i els oculistes, també ho és dels estudiants i les modistes i d’altres oficis que necessiten veure-hi bé. 

___________________________________

Sant Ramon Nonat

La tradició l’anomena Nonat, que no ha nascut, perquè va ser extret del cos de la seva mare, que havia mort el dia anterior, fent servir la daga d’un caçador. Per les circumstàncies del seu naixement, sant Ramon Nonat és el patró de les embarassades, de les parteres i dels parts.

___________________________________

Sant Blai

"Sant Blai gloriós, deixa el xiquet i agafa la tos"

L’hagiografia de sant Blai explica que durant el seu martiri va ser colpejat amb un bastó, torturat amb instruments de cardar la llana i finalment decapitat. S’explica que va salvar la vida d’un infant que s’havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare ja li havia portat mort, per això ajuda les persones que pateixen mal de coll. 

 Què diu la tradició? El 3 de febrer cal elaborar tota mena d’aliments per portar-los en ofrena al sant i un cop beneïts menjar-se'ls a casa per evitar el mal de coll durant tot l’any. 

___________________________________

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: ‘El gran llibre dels Sants’, de Roger Costa Solé i elaboració pròpia
stats