Info/gràfica
Diumenge 19/06/2021

Més enllà de la pólvora: què amaguen els petards i els focs artificials

S’acosta la nit de Sant Joan i l’inici de la temporada de revetlles, que comporta un increment de l’ús de material pirotècnic. Aquestes són algunes de les curiositats i consells d’ús sobre els coets, petards i bengales per gaudir de la nit més màgica (i sorollosa) de l’any

3 min
Els colors dels focs artificials s'aconsegueixen gràcies a la combinació de diferents elements químics
Una mica d’història...

200 aC

Tot va començar a la Xina. Els xinesos van descobrir que al cremar canyes de bambú podien provocar un soroll molt fort i ho utilitzaven per espantar animals salvatges. També creien que era una manera de mantenir allunyats els esperits malignes.

600-900

Va arribar la pólvora. Buscant crear la recepta de l'elixir de la immortalitat, uns alquimistes xinesos van barrejar per accident nitrat de potassi amb sulfur i carbó i van crear la pólvora. Tot i que l'ús d'aquesta barreja explosiva en armament data de l'any 1046, ja s'utilitzava amb anterioritat en celebracions culturals i recreatives.

1830

El color va venir d'Itàlia. La majoria de focs artificials moderns es construeixen en carcasses amb forma de con de gelat i van ser desenvolupats per pirotècnics italians a finals del segle XIX. Ells van descobrir els focs tal com els coneixem.

Les xifres del 2021

Enguany, es calcula que hi ha 1.000 casetes de venda obertes arreu de Catalunya, una xifra similar a la del 2020 però un 23% inferior a la de l’any 2019. El juny és el mes de l'any en què les pirotècnies fan més caixa gràcies a les festes de Sant Joan i l'inici de la temporada d'estiu. Les previsions de les pirotècnies xifren en 17 milions d’euros la facturació estimada en aquesta campanya en la venda de petards, una xifra similar a la del 2019. L’any passat la facturació va ser de 13,5 milions d’euros.

Els focs artificials són pura química

La pirotècnia necessita tres components clau per funcionar: un oxidant, un combustible i una barreja química per produir colors. L'oxidant fa que el dipòsit en el qual es troba la barreja de químics es trenqui i es barregi amb el combustible, i alliberi d'aquesta manera tota l'energia emmagatzemada.

Per iniciar aquest procés químic només fa falta una mica de foc, ja sigui en forma de metxa per endarrerir l'explosió o amb la flama directament, cosa que resulta molt més perillosa. A més, els colors s'aconsegueixen gràcies a la combinació de diferents elements químics.

Quins tipus de petards hi ha? I quins puc comprar?

Cal tenir en compte les categories de risc dels articles pirotècnics i les edats recomanades per tirar-los. Per exemple, els que s'inclouen en la categoria F3, que tenen el màxim risc dins l’escala de perill, no estan autoritzats per als menors de divuit anys.

Pautes per a un bon –i segur– funcionament

Quan i on anar-ne a comprar?

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats i en un establiment autoritzat, deixeu-vos assessorar per un professional.
 • Seguiu les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment. Si podeu comprar els petards en línia i recollir-los a la botiga amb cita prèvia, podeu evitar aglomeracions.

Abans de manipular els petards

 • No us guardeu mai els petards a les butxaques. Si per un accident s’encenguessin, no els podríeu treure a temps i us podríeu fer molt mal.
 • Cal llegir detingudament les instruccions de cada article pirotècnic abans d’encendre’l per no endur-nos sorpreses.

A l’encendre els petards

 • No subjecteu els petards amb les mans. No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè tingueu temps d’enretirar-vos.
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre els petards: metxes i similars.

On encendre’ls amb seguretat?

 • No tireu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses.
 • No tireu mai petards contra ningú, ni en el mobiliari urbà (contenidors, papereres, etc.).
 • No encengueu cap petard dins les cases, ni en manipuleu des de balcons o finestres.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
Infografia al paper de l'ARA Diumenge

Font: Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i elaboració pròpia

stats