25/11/2022

El QR deixarà obsolets els cúters

2 min
Una persona escanejant el codi QR del certificat digital covid de la UE

Durant la pandèmia de covid-19, la recomanació d’evitar el contacte físic amb persones i objectes –que després es va demostrar injustificada– va impulsar una revifalla dels codis QR com a mitjà per publicar informació. Sobretot, per facilitar l’accés a les edicions digitals dels documents més diversos, des de manuals de procediments administratius fins a menús de restaurants. També els certificats de vacunació van adoptar la forma d’un codi QR, que quan hem pogut tornar a viatjar ha conviscut al telèfon amb el de la targeta d’embarcament.

Aquest ús generalitzat dels QR ha arribat a Occident força més tard que a Àsia, principalment a la Xina, on fa anys que són el procediment habitual per fer tota mena de transaccions, com pagar als comerços o verificar identitats digitals. I tant allà com ara aquí, la seva popularitat es deu a un factor trivial en aparença, però que en realitat no ho és gens: la incorporació a les aplicacions de càmera dels smartphones d’algoritmes capaços de reconèixer automàticament que allò que estem enquadrant no és un dibuix que volem fotografiar, sinó un codi QR que cal descodificar per accedir a la informació que conté, generalment una adreça web.

La naturalitat amb què ara escanegem codis QR amb el telèfon també presenta un risc de ciberseguretat: quan en captem un, no sabem si la web on ens portarà és legítima o no. Això no sol ser un problema quan el QR està enganxat a la taula del restaurant (tot i que es coneixen casos de codis maliciosos enganxats a sobre dels autèntics) però cal ser prudent amb els que trobem en cartells pel carrer.

Malgrat això, sembla que els codis QR ja seran sempre amb nosaltres. Entre altres motius, perquè els seus tradicionals usos industrials són cada dia més visibles per al públic: aviat els farmacèutics podran deixar de retallar amb el cúter el codi de barres de cada capsa de medicaments subvencionada que despatxen per poder acreditar-ho al sistema públic de salut: gràcies als avenços en els sistemes d’etiquetatge, bona part d’aquestes capses ja porten un QR únic i irrepetible que les identifica.

Albert Cuesta és analista i expert en tecnologies mòbils
stats