Un submarinista recull esqueixos de Cystoseira del fons marí a l'illa grega de Gyaros, al golf Golf Sarònic .La Cystoseira és un gènere d'algues brunes, molt sensible a la contaminació de l'aigua i sovint s'utilitza com a indicador biològic de l'estat del mar.
Replantar boscos submarins per restaurar les illes gregues
Submarinistes del Centre Hel·lènic de Recerca Marina trasplanten esqueixos de Cystoseira, una alga vital per la supervivència del Mediterrani

BarcelonaL’augment de les temperatures, la pressió humana, la sobrepesca i la contaminació estan portant al Mare Nostrum a un punt de no retorn. Moltes són les veus científiques que n'alerten.
En una iniciativa similar a les que hi ha en aigues catalanes i balears, a l'illa grega de Gyaros, al golf Sarònic, un grup de científics del Centre Hel·lènic de Recerca Marina treballen en un projecte d'una dificultat extrema i una importància no menor: repoblar les roques del fons costaner amb esqueixos de Cystoseira, una espècie d'alga marró que desapareix ràpidament i que sustenta la biodiversitat costanera a la Mediterrània. El fotògraf de l'agència Reuters, Stelios Misinas, s'ha submergit amb ells per mostrar-nos, en detall, el laboriós procediment que utilitzen per recollir, cultivar i finalment reimplantar l'alga.
Maria Salomidi, ecòloga marina del Centre Hel·lènic de Recerca Marina recol·lectant Cystoseira per cultivar-ne esqueixos al laboratori.
L'oceanògrafa Andrea Ramirez, prepara solucions de nutrients per al cultiu de Cystoseira, al laboratori del Centre Hel·lènic d'Investigació Marina (HCMR), a Anavyssos, prop d'Atenes, Grècia
Els esqueixos de Cystoseira són manipulats al laboratori. l'espècie d'alga està desapareixent ràpidament i és de vital importància revertir la situació perquè és clau en el manteniment de la biodiversitat costanera a la Mediterrània,.
Esqueixos de Cystoseira es col·loquen sobre rajoles d'argila per al seu cultiu en laboratori, al Centre Hel·lènic d'Investigació Marina (HCMR). La cystoseira és un dels gèneres d'alga més àmpliament distribuïts en les regions temperades de l'hemisferi nord, com el Mediterrani i proporciona un hàbitat essencial per a moltes espècies d'invertebrats i peixos.
Un cop preparades les plantes, els submarinistes transporten els esqueixos de Cystoseira de nou al mar, per poder ser replantats. És una feina complicada i extremadament difícil tenir èxit un cop es perden els boscos.
Investigadors del Centre Hel·lènic de Recerca Marina (HCMR) perforen la roca costanera per preparar-la per al trasplantament de Cystoseira, a Grècia, el 3 de juny de 2025.
Un submarinista cargola una rajola d'argila utilitzada per al cultiu de Cystoseira sobre una superfície de roca sota l'aigua durant l'operació de trasplantament.
Un bosc submarí, replantat de Cystoseira, a l'illa grega de Gyaros, al golf Golf Sarònic, 21 de maig de 2025.