Set excursions fàcils per gaudir dels nostres rius
Et proposem diverses passejades aptes per a tota la família per descobrir els paisatges fluvials de Catalunya
En bicicleta, a peu, de baixa dificultat i arreu del territori, us proposem set excursions per fer durant el cap de setmana:
- Artiga de Lin i Uelhs deth Joeu, afluent de la Garona
- La Noguera Pallaresa a Gerri de la Sal
- El congost de Mont-rebei
- El Parc de la Mitjana de Lleida
- El meandre de Flix a l’Ebre
- Via verda de Cal Rosal a Pedret
- Riera de les Gorgues i la Foradada
La Garona, l’únic que desemboca a l’Atlàntic
Neix al pla de Beret, a uns 1.870 metres sobre el nivell del mar, molt a prop del naixement de la Noguera Pallaresa, però en lloc d’encaminar-se cap al Mediterrani, es dirigeix cap a l’oceà Atlàntic, on finalment desemboca.
1. Artiga de Lin i Uelhs deth Joeu, afluent de la Garona
L’excursió més habitual és una ruta circular senzilla de poc més d’una hora que inicia el recorregut al pàrquing de Uelhs deth Joeu. L’itinerari, que està senyalitzat, arriba fins a les fonts del riu i remunta per un camí ben definit fins al pla de l’Artiga i el refugi de l’Artiga de Lin. Des d’allà es desvia fins a la cascada de Pomèro. La baixada es fa des d’una pista forestal asfaltada que torna a l’origen.
Les ‘Nogueres’, els més repetits
Hi ha quatre rius catalans que porten la denominació ‘Noguera’: la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, la Noguera de Cardós i la Noguera de Tor.
2. La Noguera Pallaresa a Gerri de la Sal
El nucli de Gerri de la Sal està situat al costat dret orogràfic del riu Noguera Pallaresa, en un petit eixamplament de la vall entre el congost d’Arboló, al nord, i el congost Collegats, al sud, que fa de divisió natural entre el Pallars Sobirà i el Jussà. Una excursió senzilla per recórrer el sender paral·lel a la Noguera Pallaresa des del municipi és anar fins al santuari de la Mare de Déu d’Arboló. La ruta permet veure també el monestir de Santa Maria de Gerri i el pont penjant sobre el riu.
3. El congost de Mont-rebei
El forma el riu Noguera Ribagorçana al travessar la serra del Montsec. El congost el travessa un camí parcialment excavat a la roca, amb parets que arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical. Un dels itineraris més clàssics és el que comença al punt d’informació i està senyalitzat i marcat com a GR-1.
El Segre, el més llarg
Es tracta del riu català que neix a més altitud respecte al nivell del mar. També és el que travessa més capitals de comarca: Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Balaguer i Lleida.
4. El Parc de la Mitjana de Lleida
Una de les millors localitzacions per gaudir del Segre és el Parc Municipal de la Mitjana de Lleida, on es poden fer diversos recorreguts. Un dels més recomanats per a tots els nivells és anar fins a la Bassa Gran i tornar a l’inici pel pont del Príncep de Viana. La Mitjana és ideal per passejar, fer esport i observar la fauna i flora d’aquesta zona humida de tipus fluvial amb una superfície aproximada de més de 90 hectàrees.
L’Ebre, el més cabalós
Neix a la serralada Cantàbrica i té la categoria de ser el segon riu més llarg i cabalós de la península Ibèrica. També és un dels rius que aporta més aigua al mar Mediterrani.
5. El meandre de Flix a l’Ebre
Els trams interiors del riu Ebre ofereixen una sèrie de tresors naturals com aquest. Els camins del meandre de Flix recorren els gairebé 5 quilòmetres de l’Ebre al seu pas per Flix. Un indret espectacular que es pot fer a peu per un itinerari fàcil i pràcticament sense desnivell.
El Llobregat, el més treballador
Ha estat el nervi de Catalunya arran dels seus aprofitaments energètics i perquè la seva conca, des de Castellar de n’Hug fins al delta, és el territori més densament poblat, urbanitzat i comunicat de Catalunya.
6. Via verda de Cal Rosal a Pedret
Ruta lineal de 10,5 km (d’anada i tornada) que transcorre al costat del riu Llobregat a prop de Berga. S’inicia a l’antiga colònia tèxtil de Cal Rosal i resegueix el curs del riu per l’antiga via del ferrocarril fins al pont de Pedret. Es tracta d’un recorregut fàcil i apte per a tots els públics.
El Ter, el més llegendari
Existeix una llegenda de Joan Amades que remunta al 1936 que explica com es va originar aquest riu de manera màgica a Ulldeter.
7. Riera de les Gorgues i la Foradada
La roca Foradada, enmig de la riera de les Gorgues, un afluent del riu Ter, és un paratge captivador. Es tracta d’un gorg vorejat de roca, al qual s’accedeix després d’una excursió accessible per a tots els públics des del municipi de Cantonigròs. Una excursió ideal per gaudir del Ter amb tota la família de no més de mitja hora d’anada i tres quarts de tornada.
-
Xarxa Pirineus Occidentals - Ebre
Està formada pels rius que neixen al Pirineu i desemboquen a l’Ebre (la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana i el Segre). Són els rius que duen més aigua al llarg de l’any, gràcies a les pluges i nevades de les capçaleres.
-
Xarxa Pirineus Orientals - Mediterrani
Està formada pels rius que neixen al Pirineu i desemboquen a la mar Mediterrània (el Llobregat, el Ter i el Fluvià). Són menys cabalosos que els que desemboquen a l’Ebre.
-
Xarxa Serralades Litorals - Mediterrani
Està formada pels rius que neixen a la serralada Prelitoral i desemboquen a la mar Mediterrània (el Francolí, el Gaià, el Foix, el Besòs i la Tordera). Són molt curts, tenen poc cabal i sofreixen llargs estiatges.
-
Xarxa Atlàntica - Conca de la Garona
Els rius catalans, llevat de l’Ebre, són curts i poc cabalosos. Gairebé tots formen part del vessant mediterrani. Només la Garona, que neix al massís de Beret (la Vall d’Aran), desemboca prop de Bordeus, al mar Cantàbric, després de recórrer 647 quilòmetres.