Benestar
Diumenge 29/03/2023

Teletreballar és menys saludable del que sembla

Moure'ns cada dia no només ens fa sentir millor, sinó que és un dels tipus de medicina preventiva més eficaços

Jordan Metzl
4 min
'Teletreballar és menys saludable del que sembla'.

Nova YorkMentre les empreses tenen dificultats per trobar l'equilibri adequat entre la feina presencial i la remota, i els treballadors lluiten per la seva autonomia, el debat sobre el retorn a treballar presencialment s'ha centrat en la productivitat. Si els treballadors són igual de productius en entorns remots, ¿per què caldria demanar-los que tornin a l'oficina? En igualtat de condicions, treballar a distància és més barat i còmode que desplaçar-se a la feina.

Tot i que la productivitat és important, no hem parat prou atenció als possibles efectes negatius del teletreball sobre la salut d'algunes persones. Alguns treballadors que tenen el luxe de treballar des de casa s'han adonat que teletreballar pot tenir efectes negatius en el seu benestar mental i físic.

Una recent recopilació d'estudis basats en evidències sobre els efectes mentals i físics del teletreball té resultats contradictoris. Alguns treballadors prosperen en l'entorn remot i expliquen que tenen més temps per fer exercicis saludables i establir vincles amb la família, mentre que altres asseguren que s'han tornat menys actius, s'han engreixat i tenen sentiments d'aïllament i depressió.

Gran part d'això sembla que està relacionat amb la biologia evolutiva. Tot i els canvis que es produeixen al nostre entorn, els nostres cossos continuen sent els mateixos. El cos humà té la seva forma actual des de fa uns 300.000 anys. I necessitem moure'ns. Hi ha evidències sòlides que correlacionen el moviment amb una reducció del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com la hipertensió i el colesterol alt, malalties cròniques com la diabetis i certs tipus de càncer i trastorns mentals com la depressió i l'ansietat.

La importància de moure'ns

Com més ens movem, més sans estem. Moure'ns cada dia no només ens fa sentir millor, sinó que és un dels tipus de medicina preventiva més eficaços i de més abast. A més, una activitat sedentària està estretament relacionada amb malalties. Estar més estona asseguts i fer menys moviment al llarg del dia pot fer que una persona estigui menys sana. Una inactivitat prolongada afecta de manera negativa tant l'esperança de vida (la vida útil) com el perfil de salut (la durada de la salut).

Tot i els increïbles avenços tecnològics, el cos humà en essència ha necessitat la mateixa quantitat de moviment per a una salut preventiva durant més de 100.000 anys. Per desgràcia, la tecnologia i la comoditat sovint funcionen en contra de la nostra salut. Amb cada victòria tecnològica, des del cavall i la calessa fins al cotxe, l'avió, l'ordinador i ara el mòbil, ens movem menys. En el món actual, pots demanar menjar, relacionar-te amb persones o fins i tot treballar sense fer ni un sol pas. Estudis d'esquelets d'edats similars exhumats abans de la Revolució Industrial –quan la gent caminava i es movia més– mostren menys artritis de genoll que els genolls d'avui en dia.

Els últims tres anys aquesta tendència s'ha accelerat amb rapidesa. Les dades sobre el recompte de passos durant la pandèmia mostren una disminució en el comportament NEAT (sigles en anglès de termogènesi per activitat sense exercici), en els passos diaris de la vida quotidiana. No són passos d'exercici, són passos d'anar caminant a menjar, pujar escales a la feina i caminar fins al metro o per aparcar. Tot i que es presta molta atenció a l'exercici com una manera d'evitar l'envelliment, els comportaments NEAT també estan relacionats amb la prevenció de malalties. Els passos de fons se sumen al llarg dels dies, les setmanes i els mesos. Tot i que l'exercici diari és part d'un perfil de moviment saludable, les activitats NEAT són les brases que mantenen calent el foc metabòlic.

I, en aquest moment, molts de nosaltres no fem prou passos. Si en voleu una prova, busqueu una manera de mesurar els vostres passos, com l'aplicació de salut del telèfon. Si treballeu en un entorn híbrid, comproveu els vostres passos els dies que us desplaceu fins a la feina. És probable que siguin molts més que els dies que treballeu des de casa, asseguts al costat de la vostra principal font d'aliment, la nevera.

Som animals socials

Una altra consideració important del teletreball és la salut mental. L'ésser humà és un animal social. Igual que amb l'imperatiu biològic de moure'ns, també necessitem interactuar. Tot i els avenços tecnològics, els nostres cervells prosperen amb les relacions en persona. Quan estem davant d'altres persones, aprenem a llegir el llenguatge corporal, a entendre els matisos no explícits de la comunicació i a treballar de manera més eficaç amb altres persones. Els estudis han demostrat un augment en les taxes de depressió i ansietat durant el teletreball. Es desenvolupa una sensació d'aïllament quan la comunicació real entre persones se substitueix per una interacció virtual, encara que aquesta sigui més senzilla. Diversos estudis han revelat que les interaccions cara a cara produeixen connexions psicològiques més fortes i duradores que les virtuals.

Això no vol dir que tots els que treballen des de casa afrontin una crisi de salut. Hi ha moltes persones que han guanyat qualitat de vida gràcies al teletreball. Els pares amb fills tenen més temps per estar amb les seves famílies, i n'hi ha que tenen més temps per passejar el gos i a vegades fins i tot per fer exercici.

A la meva consulta he tractat pacients que aprofiten al màxim el fet d'estar més temps a casa i porten un estil de vida més actiu i saludable. Tanmateix, també veig pacients que han desenvolupat mal d'esquena i coll i s'han tornat menys sans en els últims anys. Les tendències a escala nacional ho confirmen.

D'alguna manera, el teletreball ha arribat per quedar-se. Si observem les dades dels últims tres anys, hi ha avantatges i desavantatges en el fet de treballar des de casa. La millor manera d'avançar podria ser un híbrid entre la feina presencial i a distància per garantir la socialització i el moviment diari. Si treballes totalment a distància, organitza reunions i moments específics per fer exercicis que et mantinguin disciplinat i connectat. Si la teva empresa t'exigeix que tornis a la feina presencialment, almenys a mitja jornada, reconeix que això és bo per la teva salut a llarg termini.

Copyright The New York Times. Jordan D. Metzl és metge especialista en medicina esportiva
stats