El viatge

Viatge a Hong Kong: el ritme frenètic d'una ciutat que no dorm mai

Descobrim aquesta urbs moderna que no renuncia a les seves tradicions i creences mil·lenàries i on la dominació britànica ha marcat la història recent

Lucas Vallecillos
5 min
Una parella a l'avinguda de les estrelles amb l'skyline de Hong Kong al fons.

Hong KongLa vida a Hong Kong és ràpida i inquieta, amb més de set milions d'habitants, el mateix nombre de cotxes i gratacels que superen els 400 metres d'altura. Tanmateix, la tradició també hi és molt present, als temples budistes i als carrers, on sobretot a primera hora del dia es pot veure molta gent practicant arts marcials, sols o en grup. És emocionant observar com persones de totes les edats practiquen taitxí o kungfu amb espases. Com a visitant, pots emular els locals exercitant-te al matí i després prenent un congee, un esmorzar clàssic que consisteix en unes farinetes d'arròs blanc que se serveixen normalment combinades amb boles de peix o fins i tot cansalada viada. Per als vegetarians hi ha l'opció d'afegir-li ceba tendra i gingebre.

Una noia pregant al monestir de Po Lin
Un grup de persones exercitant-se a Victoria Park
Un país, dos sistemes

Hong Kong és una ciutat que des del 1997 és regió administrativa de la Xina, després de ser durant més d'un segle una colònia britànica fruit del Tractat de Nanjing, al finalitzar la Primera Guerra de l'Opi, el 1841. Aquest petit port xinès va passar a dependre del Regne Unit i li va proporcionar una porta d'entrada al mercat xinès. Cent cinquanta-sis anys després ha passat a mans de la Xina, però en condicions molt especials: durant 50 anys es mantindrà el sistema capitalista en un país que formalment encara és comunista. S'ha de veure que passarà el 2047.

Un 'skyline' de somni

Aquesta ciutat és coneguda arreu del món pel seu impressionant skyline, configurat per alguns dels gratacels més alts del planeta. Vint d'ells superen els 200 metres d'altura i concentren les seus de bancs, empreses asseguradores i multinacionals que han convertit la ciutat en un dels grans centres financers de l'Àsia. La borsa de Hong Kong és la segona més important d'aquest continent, darrere de la de Tòquio.

L''skyline' de Hong Honk en un dia ennuvolat

Entre tots els gratacels que omplen la ciutat, el Two International Finance Center, amb una torre de 412 metres d'altura, destaca per sobre dels altres. És obra de l'arquitecte argentí César Pelli, té 88 pisos d'altura i la seva gràcia és que la planta 55 és de lliure visita i s'hi pot gaudir d'una espectacular vista sobre la ciutat. En altura, només el supera l'International Commerce Centre, un gratacel de 484 metres. Però de colossos n'hi ha molts més en aquesta ciutat: un altre destacat és el Bank of China Tower, de 367 metres, el quart més alt i que també brinda un mirador espectacular a la planta 44, que és de lliure accés al públic, que pot contemplar tot el Districte Central. Però si el que voleu és una vista de conjunt per gaudir de tota la magnitud de la ciutat, es pot pujar fins al punt més alt: el Victoria Peak. És el millor lloc per fer-se una idea de la grandiositat de Hong Kong.

La repressió de les protestes

L’excolònia britànica havia estat un símbol de llibertat des del seu retorn, el 1997, a la sobirania xinesa, però en els últims anys la forta repressió contra la dissidència política prodemocràtica ha creat un nou escenari molt més opac i complex.

Avui en dia molts dels activistes són a la presó o a l’exili, el Parlament s’ha blindat i ja no hi ha diputats discordants amb el discurs oficial i s’han tancat els mitjans de comunicació que eren contraris al govern xinès.

Després de les violentes protestes de l’any 2019 –que van començar per la polèmica llei d’extradició a la Xina però que van convertir-se en manifestacions multitudinàries demanant democràcia per a l’excolònia– la repressió es va endurir. El Parlament xinès va aprovar una llei de seguretat que va ofegar la insurrecció i el 2023 el govern va tornar a fer una nova llei de seguretat –que va aprovar de forma exprés per evitar protestes al carrer– que amplia la ja controvertida llei del 2020 i permet ofegar qualsevol intent de dissidència.

En contrast amb la magnificència i la sensació de modernitat dels gratacels, una de les coses que més sorprenen d'aquesta ciutat són les bastides descomunals elaborades amb bambú que s'utilitzen en la construcció de tota mena d'edificis, que s'ha guanyat el sobrenom d'acer vegetal i que, en contra del que molts poden pensar, donen seguretat per la seva duresa i flexibilitat. També és un material molt més econòmic i existeixen plantacions únicament planificades per a l'ús en la construcció.  

Una bastida elaborada amb bambú al centre de la ciutat

La fusió entre Orient i Occident que hi ha als carrers de Hong Kong, fruit de la passada presència britànica, resulta molt atractiva. Per exemple, gratacels de disseny futurista construïts amb les bastides de bambú que hem mencionat anteriorment o temples budistes a pocs passos de centres comercials amb traços visionaris. Un esperit captat perfectament per una de les frases més cèlebres de Bruce Lee, nascut a San Francisco però molt lligat a Hong Kong, lloc de procedència dels seus pares i on es va instal·lar des de molt petit. "Be water", deia l'actor fent al·lusió a la facilitat que tenen els fluids per adaptar-se a qualsevol modificació. I els hongkonguesos semblaen posar aquesta idea en pràctica cada dia, davant la constant evolució d'una societat ultramoderna, amb un ritme de vida asfixiant, però sense perdre de vista els seus ancestres.

El carrer comercial Lockhart Road
El temple Man Mo
Queen's Road Central

El temple budista Man Mo és el santuari més gran de Hong Kong. Es desconeix amb certesa la data exacta de la seva construcció, encara que s'estima que va ser pels volts del 1841. Cada dia s'hi congreguen els creients per resar i seguir els seus costums mil·lenaris. A l'exterior hi ha un forn on cremen bitllets com a ofrena en honor a Buda, perquè els concedeixi favors. A l'interior pengen de tot el sostre nombroses espirals d'encens amb forma piramidal, de les quals emana un fum que dota el lloc d'una olor i una atmosfera especial. Aquí és on els fidels col·loquen ofrenes en bols i resen. Tot el conjunt transmet una pau majestuosa. Durant els dies més assenyalats del calendari sagrat budista els fidels porten porc rostit com a ofrena. A uns 500 metres hi ha el mític restaurant Yung Kee, que des del 1942 brinda la millor cuina clàssica cantonesa de la ciutat i connecta els sabors del passat amb el present. 

La meca dels compradors

Un dels grans atractius que ofereix aquesta ciutat són els seus tradicionals mercats de carrer. Hong Kong és la meca dels compradors. Anar al mercat nocturn del carrer Temple és una de les experiències més autèntiques. Regatejar és del tot normal i és senzill aconseguir una rebaixa d'entre un 20% i un 40% del preu inicial d'un producte. És un dels millors llocs de la ciutat per degustar la cuina tradicional local: marisc, arrossos, fideus, truites d'ostres i sopes variades són algunes de les delícies que ofereixen les parades. El mercat Ladies, a Kowloon, és un altre dels més populars entre els viatgers. En tots dos mercats es poden trobar les millors còpies de rellotges i bosses de marques exclusives, al costat de tota mena de souvenirs.

El mercat de Kowloon al vespre

Un dels carrers comercials més concorreguts de Hong Kong és Nathan Road, que s'ha convertit en tot un atractiu turístic. Va de nord a sud des de la zona de Tsim Sha Tsui fins a la de Mong Kok. És la cara més bulliciosa d'aquesta urbs on es concentren un gran nombre de turistes. De fet, és el lloc amb més hotels i hostals a bon preu de tota la ciutat. Nathan Road i els seus carrers adjacents són de passeig obligat. S'hi troben tota mena de botigues, preferentment les dedicades a l'electrònica i a l'audiovisual. Aquesta àrea està plena de molt bons restaurants, com el The Point Tsuen Wan o el Ru Chinese Restaurant, on gaudir de receptes excel·lents de la cuina hongkonguesa, complementada amb sabors cantonesos i, en alguns llocs, amb tocs de cuina occidental, vietnamita i coreana. Imprescindibles els dim sum o l'oca rostida.

L'estàtua de Bruce Lee a l'Avenue of Stars

Hi ha moltes maneres d'acomiadar-se d'aquesta preciosa ciutat, però poques tan fascinants com visitar l'Avenue of Stars al capvespre. És un ampli passeig per als vianants que rendeix culte a les estrelles cinematogràfiques locals, on destaca una escultura que reprodueix la figura de Bruce Lee en posició de combat. Aquest emplaçament, a més de proporcionar una posta de sol meravellosa sobre la badia de Kowloon, és la millor opció per gaudir de l'espectacle de llums diari que té lloc quan cau la nit: el Symphony of Lights, que il·lumina tot l'skyline de Hong Kong amb llums de colors que dansen al ritme de la música a l'Avenue of Stars. 

stats