Diumenge Ara Tu 06/01/2013

Àpats de contenció per després de festes

S'han acabat els menjars carregats d'hidrats de carboni, proteïnes animals i sucres. Ara, contenció en la dieta. El cuiner Isma Prados, responsable del NONONO, un 'bistrot' de productes de la terra, proposa recuperar el gust del peix blau, de les verdures i de la fruita

Trinitat Gilbert
3 min
Isma Prados (38 anys), del Restaurant Nonono | CÈLIA ATSET

Fotos: CÈLIA ATSETS'han acabat els àpats formals amb la família, en què s'emplaten les racions una a una. Toca menjar plats lleugers, però també que l'amfitrió no estigui esclavitzat a la cuina i al servei. La manera d'aconseguir-ho és amb un bufet. "És la meva proposta perquè es posin tots els plats a taula de cop, en una safata, juntament amb una glaçonera amb els vins, el cava i l'aigua, i que cadascú se serveixi", diu el cuiner Isma Prados, del restaurant NONONO, de Barcelona.

El format, pica-pica, o "bufet", com repeteix l'Isma, treu pressió a la cuina, cosa impensable en els àpats de Nadal. Després, el menjar. Primera tapa: peix blau, de propietats sempre saludables i el preu del qual no esguerra cap butxaca. S'hi poden posar des de sardines fins a anxoves, seitons i arengades. "Les sardines hi van la mar de bé, perquè les marino amb oli d'oliva i les acompanyo amb verdures", enfila el cuiner. "Pensa que les verdures són les grans sacrificades dels dies festius". És injust que no hi tinguin cabuda quan tenen tanta diversitat i riquesa a un preu raonable.

Esclar que les verdures arrosseguen mala premsa. "No les hem sabut cuinar". Ara tot ha canviat. Al restaurant NONONO, de "cuina de mercat radical", com s'autoanomenen, les verdures les preparen primer al vapor i després les acaben saltant al wok. "A casa també s'han de combinar les dues opcions; deixeu de bullir-les, que s'hi dissolen tots els minerals mentre ho feu". Isma Prados parla així: cada frase està trufada de consells, els mateixos que explica als llibres que té publicats. I els que difonia també al programa Cuina per a solters, de TV3.

La cuina de mercat radical, a casa. "Hem de cuinar amb els productes de temporada i ja està". Al NONONO han apadrinat un hort a Canet de Mar, de nom Can Gallina, amb què segueixen el calendari de l'any. "La carta la preparem amb el que surt de l'hort, i fent-ho així tens sorpreses, perquè aquest estiu, per exemple, teníem dotze varietats de tomàquets". Per això afirma: "Som radicals perquè només cuinem amb el que prové de l'hort; res més".

L'Isma continua amb els consells. El wok i el vapor, indispensables, però també el microones. Al restaurant no en tenen, però l'Isma pensa que cal saber-lo fer anar. "Les mongetes tendres al microones queden amb una textura cruixent si s'hi cuinen en un bol recobertes amb paper film i s'hi posa, amb les mongetes, una mica d'aigua".

Les patates també es poden preparar al microones, amb la mateixa tècnica, en un bol, recobertes de paper film, però tallades a làmines amb una mica de vinagre blanc i oli per sobre. Si no es té vinagre blanc, també s'hi pot posar aigua. Així doncs, patates laminades, amb una mica d'aigua i oli, recobertes de paper film, i uns vuit minuts de potència mitjana al microones.

Les patates poden ser l'ingredient d'una altra tapa postnadalenca, l'ensalada russa, una excusa universal per fer menjar verdura a tothom sense que es queixin. L'Isma la fa amb bacallà esqueixat en comptes de tonyina, que resulta més suau i elegant. El problema d'aquesta tapa és la maionesa, ja que l'ou i l'oli converteixen aquesta salsa en altament calòrica. El cuiner recomana fer servir el tsasiki grec, fet amb iogurt, per no carregar l'àpat de greix innecessari, donar-hi un matís original i saborós i respectar la presència de les verdures (hi posa patates, carbassa violí, api, naps negres o grocs, cogombrets agredolços, ceba tendra, cibulet, volves de fonoll i mongetes tendres).

Fruites cuites en infusió

Per acabar, les postres. "Feu fruites cuites amb infusions, com ara amb camamilla o amb te de roca". Els cítrics, com les taronges i els kiwis, necessiten una altra tècnica, perquè queden millor marinats, però les pomes i les peres queden perfectes amb infusions.

I si no, "atreviu-vos amb el codony", diu el cuiner. Escaliveu-lo al forn durant una hora i mitja. Prèviament embolcalleu-lo amb paper de plata, que no es traurà fins que el codony hagi sortit del forn i s'hagi refredat.

Un cop fred, la pell del codony surt tan fàcilment com la d'un tomàquet escalivat. Amb la polpa resultant tenim unes postres que combinen el gust dolç (especial per als llaminers) i l'àcid. I a gaudir dels bons aliments.

stats