Ada Parellada
24/11/2013
2 min

Segur que estem tots d'acord que la cuina catalana està passant un moment dolç, que està recollint el llorer de dècades de feina, esforç, dedicació i ofici. Gràcies als reconeixements i premis, el prestigi dels cuiners ha augmentat de tal manera que si vols lligar a la discoteca només has de dir que et dediques a remenar cassoles. I encara més, el que mai no s'havia vist: els cuiners tenen representant i són convidats a les festes de l'alta societat, protagonitzen portades de revistes internacionals i viuen més als avions que als infernals soterranis on s'acostumava, abans, a destinar l'espai brut de la cuina.

Ara l'escenari ha canviat radicalment i les cuines ocupen gairebé més espai que el menjador i se situen als millors metres del local. Els forns i la maquinària adequada per rostir pollastres es col·loquen als racons més assolellats, amb més bones vistes.

Amb tant glamur és normal que els vulguem emular. Ara en teniu l'oportunitat, perquè s'ha publicat un magnífic llibre, Cuina catalana per fer a casa, on catorze cuiners presenten 168 receptes il·lustrades amb més de 1.000 fotografies. Una obra mestra, amb vocació de perdurar en el temps, entre altres raons perquè té en compte les temporades. Les receptes es poden anar fent al llarg de tot l'any.

Ja sabem que els cuiners d'ara fan unes creacions gairebé miraculoses, que realment semblen màgiques, i pròpies de mans de prestidigitadors o de mestres, o de genis. Però no patiu, perquè els editors han tingut cura de fer-les accessible als usuaris, als lectors. I d'aquesta manera han demanat als cuiners i cuineres que acostin les receptes a les cuines reals de les cases, on no hi ha tanta maquinària ni equips de cuiners ni el temps per dedicar a l'elaboració dels plats. Així doncs, els plats que es presenten són d'alta cuina, de sabor excels, però d'escala domèstica. Una filigrana, aquesta sí, gràcies a les mans màgiques dels editors, l'equip d'Infima Editorial.

stats