Diumenge EL VIATGE

Fèroe: les illes que ningú no sap situar al mapa

Perdudes al bell mig de l'Atlàntic nord, les Fèroe són unes illes farcides de cascades i penya-segats i envoltades de certa aura misteriosa. Antic fortí d'aguerrits vikings, aquesta contrada allunyada del món està habitada sobretot per aus i ovelles

Vista de les formacions rocoses que formen el port de Gjogv, a l’illa d’Eysturoy, la segona en població i grandària de l’arxipèlag
Ignacio G. Balcázar
13/04/2014
6 min

Pocs viatgers decideixen visitar les illes Fèroe. I si alguna ànima intrèpida finalment s’anima a fer-ho, sol topar-se amb la mirada desconcertada de família i amics. Perquè gairebé ningú no sap situar aquestes illes en el mapa. Molts creuen que les Fèroe són una destinació tropical ubicada a l’oceà Índic. Pensen en palmeres, mar en calma i platges infinites de sorra blanca. A d’altres, els més futbolers, els sonen les Fèroe perquè hi ha un equip amb aquest nom que juga els partits de classificació per a l’Eurocopa. Dedueixen (encertadament) que si juguen el campionat d’Europa, per força aquestes misterioses illes han d’estar situades al Vell Continent. Però on són exactament les Fèroe? A l’oceà Atlàntic, al nord, molt al nord. Concretament a 62° de latitud nord, per damunt d’Escòcia, entre Noruega i Islàndia.

Des de fa uns anys la companyia aèria Atlantic Airways ofereix a l’estiu un vol setmanal i directe entre Barcelona i Vágar, l’únic aeroport de les illes. Aquest any 2014 han ampliat l’oferta i disposarem de línia directa amb les Fèroe cada diumenge des de mitjans de maig fins a mitjans d’octubre. La majoria dels vols els fan servir els mateixos feroesos, que els aprofiten per visitar el sud d’Europa, ja que habitualment només disposen de vols directes a Dinamarca, Noruega, Islàndia i Londres. Però en algunes ocasions es poden veure alguns turistes que fan el viatge en sentit contrari. I realment val la pena. En poc més de tres hores l’avió d’Atlantic Airways ens transporta a un lloc diferent de tot el que havíem vist abans.

Un país amb autogovern

Per viatjar a les Fèroe és necessari portar el passaport perquè les illes no pertanyen a la Unió Europea. Es tracta d’un país amb autogovern, especialment per a tots els temes locals, amb un primer ministre i un Parlament, però pertanyent al regne de Dinamarca, que en conserva les competències de defensa, relacions exteriors, policia, justícia i política monetària. Els feroesos tenen una llengua i una identitat pròpies i van aconseguir gran part de la seva autonomia després de la Segona Guerra Mundial, ja que mentre que Dinamarca va ser envaïda pels nazis, les Fèroe pels britànics.

Els gairebé 50.000 habitants que viuen a les Fèroe es reparteixen en 18 illes perfectament comunicades entre si. Moltes, a través de túnels construïts sota el mar. Unes altres, les més allunyades, estan unides per un sistema de ferris i helicòpters que compleixen els horaris escrupolosament sempre que les condicions meteorològiques els hi permetin. Perquè el temps en aquestes latituds pot canviar ràpidament. En qüestió de poques hores, o fins i tot minuts, es pot passar d’un dia assolellat a un de plujós. També són freqüents les boires i el vent. La temperatura mitjana a l’estiu és de 12°C i les nits, com que les Fèroe estan situades tan al nord, no duren més de cinc hores.

La manera més còmoda per moure’s per les illes Fèroe és llogar un cotxe, ja que amb cotxe es pot arribar en poc temps a gairebé qualsevol punt del país. En alguns moments és millor deixar-se portar sense rumb fix. D’aquesta manera es pot acabar per casualitat tastant un deliciós estofat en un indret com el Pubbin, un pub de Suduroy, l’illa més meridional el país. Ubicat al port de Tvøroyri, el Pubbin està allotjat en un dels edificis més antics de l’illa i té una decoració-museu farcida de curiositats, com per exemple l’inexplicable diploma de l’Exposició Universal de Barcelona del 1929 que penja sense cap afany de protagonisme en una paret. L’allotjament a les Fèroe tampoc és gaire difícil. Hi ha gran varietat d’opcions: hotels, hostals, bed and breakfast i fins i tot l’estada en cabanyes de fusta i amb sostres d’herba que imiten l’estil dels vikings, els avantpassats dels feroesos.

Paradís per als senderistes

Les Fèroe són un destí especialment adequat per a les persones interessades en el senderisme. A cada illa hi ha mil rutes diferents per caminar, i cadascuna millor que l’anterior. No solen ser gaire llargues perquè, per la geografia, és impossible estar mai a més de cinc quilòmetres de distància de l’oceà. Però en els seus pendents suaus i sempre verds es concentren cascades, rierols, llacs i penya-segats que poden omplir, sense que te n’adonis, la targeta de memòria de la càmera de fotos.

També és sorprenent la quantitat i varietat d’aus que habiten a la zona. I és que encara que les Fèroe no són un destí gaire popular entre el públic general, sí que són a la llista de llocs imprescindibles que ha de visitar qualsevol ornitòleg que es preï. Existeixen excursions especials en vaixells per poder-se acostar als precipicis a contemplar els llocs on les aus solen construir els nius. Una de les més populars és la que recorre les imponents roques de Vestmanna.

Si les aus són les grans protagonistes de les Fèroe, les ovelles tampoc no es queden enrere. Es calcula que aproximadament unes 70.000 pasturen als prats de les illes. És força normal trobar-ne passejant parsimoniosament per les carreteres, però gairebé mai provoquen accidents: es limiten a mirar amb indiferència els conductors i apartar-se ràpidament de la via. La presència massiva d’ovelles aquí queda reflectida fins i tot en el mateix nom de les illes: “Feroe ” significa “illa de xais” en feroès.

Mykines, l’illa dels frarets

Si hi ha algun lloc que justifica per si sol la visita a les Fèroe és, sens dubte, l’illa de Mykines. Es tracta d’un indret sense carreteres i cotxes, al qual normalment només es pot accedir amb vaixell. I no sempre. Les condicions meteorològiques i les ones poden fer impossible el trajecte, o almenys aconseguir que no sigui del tot agradable.

Però una vegada hi arribes tot canvia. Les capes de basalt el converteixen en un lloc geològicament molt interessant, que mostra l’origen volcànic de les illes. Poc més d’una desena de persones viuen de manera permanent a l’illa i això contrasta amb els centenars de milers d’aus que han decidit fer-hi la seva llar. Entre totes, destaquen els frarets i els mascarells. Resulta tot un espectacle contemplar-los mentre es llancen des dels penya-segats al mar agitant histèricament les ales a la recerca d’aliment per a les seves cries i per a ells.

Una de les excursions més habituals a Mykines és la que porta al far: travessant precipicis i ponts, pujant i baixant, per arribar al final i contemplar una vista de l’oceà que fa tallar la respiració. El vent, que aquí bufa amb una potència inusitada, ens acompanyarà durant tot el camí. Al final de la jornada de senderisme, podrem recarregar piles al Kristianhaus, un petit alberg que allotja una cafeteria on, a més de hot dogs i xocolata calenta, també serveixen plats típics de les illes.

Caçadors de balenes

A més de per la seva selecció de futbol, les Fèroe han aparegut alguna vegada als mitjans de comunicació per la caça de balenes. Algunes vegades a l’any -no gaires-, els habitants de les illes acorralen amb els seus vaixells unes quantes balenes en alguna badia i les maten, i a continuació reparteixen la carn entre els veïns. A causa de les protestes dels ecologistes, sempre tracten de fer-ho de manera discreta. De fet, si preguntes en algun centre d’informació o a alguna persona a l’atzar, segurament et dirà que no sap res del tema. En realitat, però, molts feroesos guarden algun tros de balena al congelador per degustar-lo en ocasions especials.

Vol directe

La companyia aèria Atlantic Airways ofereix un vol directe entre Barcelona i Vágar, l’únic aeroport de les Fèroe, cada diumenge des de mitjans de maig fins a mitjans d’octubre.

Fred a l’estiu

A l’estiu la temperatura mitjana és de 12°C, i les nits -com que les illes estan situades tan al nord- no duren més de cinc hores. Cal portar roba d’abric o deixar-se seduir pels jerseis de llana feroesa, que, teixits a mà, trobareu a gairebé totes les botigues de moda de les Fèroe.

Allotjament viking

Una de les alternatives més divertides i econòmiques per pernoctar a les illes és triar un allotjament viking. La casa d’hostes Gjáargardur, ubicada al poblet de Gjogv, ofereix la possibilitat de dormir en petits espais situats sota el sostre d’herba d’una casa vikinga.

Per a gurmets

Situat a Tórshavn, capital de les Fèroe, el restaurant Koks és el més sofisticat de les illes. Hi tastareu cuina escandinava amb un toc d’avantguarda.

Webs útils

  • www.visitfaroeislands.com
  • www.faroeislands.com
  • www.atlantic.fo
  • www.gjaargardur.fo
  • www.koks.fo
stats