Ingredients per fer el preferment:
- 50 g de llet
- 30 g de llevat de pastisseria
- 100 g de farina de pastisseria
Per fer la massa:
- 3 ous
- 150 g de llet
- 125 g de sucre
- 5 g de sal
- 50 g de llard
- 50 g de mantega
- 25 g d'anís
- 25 g de moscatell
- 700 g de farina
- raspadures de llimona
Per a la decoració final:
- 100 g de sucre esponjat (podeu comprar-lo ja preparat o, si no en trobeu, el podeu fer a casa remullant sucre normal amb una mica d'aigua).
- Fruita confitada
- 1 ou (per pintar la superfície del tortell)
Per al farcit
Massapà. Podeu comprar-lo preparat en una pastisseria o fer-lo a casa (la mateixa quantitat de sucre mòlt i de farina d'ametlla, i clara d'ou, que farà d'aglutinant).
Preparació:
Prepareu el preferment: desfeu el llevat amb la llet i afegiu-hi la farina. Deixeu-ho reposar en un ambient càlid fins que hagi doblat el volum.
En un bol barregeu-hi els ous, la llet, el sucre i la sal. Afegiu-hi de mica en mica la farina, i també el preferment que haureu preparat en el primer pas. Finalment, incorporeu a la massa els licors (anís i moscatell) i els greixos (la mantega i el llard).
Estireu la massa amb el corró i doneu-li forma allargada. Poseu-hi el massapà a la part de dalt. N'hi haurà prou amb uns 200 grams, repartits de manera uniforme. Aprofiteu-ho per col·locar-hi també les figures. Si ho feu en aquest pas, us serà més difícil saber on han quedat col·locades i també vosaltres participareu de la sorpresa del tall.
Enrotlleu la massa sobre si mateixa i ajunteu els dos caps per obtenir la tradicional forma rodona. Marqueu amb un ganivet la superfície del tortell a fi que, un cop cuit, es vegi el farcit de massapà. Deixeu llevar el tortell fins que dupliqui el seu volum.
Preescalfeu el forn a 200 graus.
Amb l'ajut d'un pinzell, pinteu el tortell amb l'ou. Finalment, decoreu-lo amb la fruita confitada i el sucre esponjat.
Enforneu i deixeu-ho coure uns 15 minuts aproximadament.