Diumenge EDITORIAL

"Pensar en l'home del demà"

Tot un 'Rar' dedicat al genial artista Joan Miró

Miró sentia debilitat per l’artesania popular i anònima. Siurells mallorquins, figuretes de pessebre, joguines velles o peces trobades en la natura s’acumulaven als seus tallers com a font d’inspiració
i Ricardo Feriche
03/04/2016
2 min

Director creatiu del 'Rar'Hi ha setmanes que el ‘Rar’ adquireix una dimensió diferent. Et trobes amb una oportunitat única per aprofundir en un personatge de gran significat, en aquest cas una personalitat clau en el món de l’art.

La terra, el Mediterrani, el treball, els objectes, les pedres, els colors. És absurd dir tot això, s’ha dit tantes vegades, però, certament, Miró va saber donar sentit a aquests elements i convertir-los en icones gràfiques del nostre temps. La Barcelona del disseny, la que preparava la candidatura dels Jocs Olímpics, estava fonamentada en una estètica clarament mironiana. Recordem el logo de 'Barcelona més que mai' o el dels Jocs Olímpics. El vermell, apassionat, el groc del sol, de la llum, i el blau del mar i el cel, però també del pensament i la constància. I tot això traçat a mà, per transmetre una imatge creativa, expressiva i lliure. De fet, la mateixa expressivitat que l’estrella de La Caixa, que és, al cap i a la fi, una imatge gràfica emblemàtica dels nostres temps. L’any 2012 vam tenir el plaer de treballar en el llibre i l’exposició que la Fundació Miró va fer de la figura de Joaquim Gomis, reconegut fotògraf, primer president de la Fundació i gran amic de Joan Miró. Avui publiquem algunes imatges que van sortir de la seva càmera, joies que ens acosten a la figura del pintor d’una manera íntima i que ens ajuden a assaborir el seu univers. Com també els objectes seleccionats que ens porta Jean Marie del Moral, amb una mirada sensible i refinada.

Coneixerem i reconeixerem un munt de personatges, viatjarem, però, per sobre de tot i gràcies a Josep M. Rovira, farem una 'visita d’obres' i descobrirem com va ser concebuda arquitectònicament la Fundació. “Pensar en l’home del demà”, va dir Miró a l’arquitecte Sert. A continuació, gaudirem de l’evolució del projecte i de com va passar de la idea a la realitat. Per a mi és difícil de veure, però per l’estudi diuen que aquest 'Rar' és de col·leccionista. No ho sé... Jo, per si de cas, en guardaré un parell dins d’una carpeta. Com originals.

stats