15/04/2022

L’anunci que se’t pixa a sobre

3 min
L’anunci que  se’t pixa a sobre

A Londres han instal·lat un enorme anunci al carrer, de sis metres de llarg, d’aquells que estan penjats en una façana. A la imatge hi apareix una dona normal i corrent ajupida intentant aixecar unes enormes peses que aguanta sobre l’espatlla. Manté la postura típica dels campions d’halterofília just quan han de fer l’esforç de posar-se drets. La singularitat és que, quan algun vianant passa per sota l’anunci, d’entre les cames de la model hi cau aigua i la gent es mulla com si la dona de la foto gegant se t’hagués pixat a sobre. “Les pèrdues passen” pots llegir en el gran rètol quan aixeques la mirada per comprovar d’on ha caigut l’aigua que t’ha mullat. I aleshores prens consciència que aquell esquitx està pensat per anunciar-te un giny tecnològic per tractar les pèrdues d’orina en les dones. La model és una dona de Cornwell, mare de dos fills, que pateix aquest problema a la seva vida real després de parir. I és només el principi d’una sèrie d’històries reals que la marca utilitzarà per promocionar aquest petit artefacte. La idea la van tenir després que a una influencer del món del fitness molt popular a TikTok la plataforma li retirés el vídeo que havia penjat on ensenyava les pèrdues d’orina que patia quan aixecava peses. Es veia com l’orina sobreeixia de les seves malles per al fitness. TikTok ho va considerar un contingut “excessivament gràfic”. Tenint en compte els centenars de milers de vídeos que corren per aquesta xarxa on múltiples influencers expliquen tota mena de malalties i problemes de salut, és obvi que es tracta d’una censura per raons més estètiques que no pas ètiques.

I per combatre la censura digital no hi ha res més segur que la publicitat tradicional. Segons ha explicat Aoife Nally, la directora de màrqueting de la marca que fabrica aquest aparell, aquesta iniciativa publicitària de mullar els vianants com si se’ls fessin pipí a sobre pretén animar les dones a compartir els seus problemes sobre les pèrdues d’orina i buscar ajuda per solucionar-los. També ha afegit que esperen que aquesta estratègia serveixi per empoderar les dones, la paraula màgica per justificar tot el que tingui a veure amb el gènere femení.

L’aparell s’introdueix a la vagina, es connecta a un dispositiu mòbil via Bluetooth i convida a fer els clàssics exercicis de Kegel de tota la vida però seguint unes pautes i ritmes de contracció pelviana que va proposant l’aplicació del telèfon. És com si matessis marcians però en comptes de prémer botons ho fas contraient la vagina. Ja cal que empoderin les dones, sobretot per poder pagar els dos-cents euros que val el giny.

L’anunci que se’t pixa a sobre no és que sigui gaire realista. Aboca aigua de tal manera que més que una pèrdua d’orina sembla que la dona hagi trencat aigües i tingui una cascada permanent entre les cames. Han convertit la petita incontinència amb una mena de xàfec que deixa regalims de brutícia fastigosos a la paret quan l’aigua de l’anunci es barreja amb la contaminació de Londres. Just el que cal per divulgar aspectes tabús de la intimitat femenina. Un pas més de la indústria publicitària a l’hora d’estigmatitzar les dones.

stats