Diumenge 29/11/2015

Per saber fer bons regals també cal molta ciència

Dani Arbós / Màrius Bellés
2 min

PA CIÈNCIA, LA NOSTRALA CIÈNCIA NO NOMÉS busca desllorigar grans enigmes, també s’ocupa de coses a priori més banals però que ens poden ser molt útils en la vida quotidiana, per exemple, durant l’època de Nadal. Ens agradi o no, aquestes dates de pau i de concòrdia van estretament lligades a comprar i comprar i comprar per regalar. Hem de fer regals a la parella, als familiars propers, als petits de la casa, a alguns amics i, fins i tot, sempre hi ha algú de la feina que s’anima a organitzar un “amic invisible” perquè ens veiem amb l’obligació de comprar una cosa més. Doncs bé, la ciència pot ajudar-nos en aquesta dura tasca perquè no morim en l’intent.

Per exemple, què és millor, fer un únic regal o més d’un? Un estudi publicat a The Journal of Consumer Research té la resposta: si l’obsequi consta de només un objecte, la persona que el rep el valora més que si l’acompanyem d’una altra cosa més petita. El regal de poc valor, de farciment, l’únic que aconsegueix és acabar devaluant l’altre.

Sempre volem fer un regal inoblidable, únic, que sigui el més original que rebi el destinatari. Volem impressionar-lo, demostrar-li que hem recorregut desenes de botigues, que ens hem entaforat en locals plens a vessar on el sentit comú ens deia que no hi poséssim els peus, que hem regirat prestatges, calaixos, hem perdut la paciència entre empentes i l’hem fet perdre a dependents desesperats. Oblideu-vos-en. D’una banda, un grup de psicòlegs assegura que és una conducta de narcisistes, que volen sentir-se especials i fer-se notar. De l’altra, ens pot dur a comprar coses extravagants i inútils. Diversos estudis demostren que, encara que no tinguin la mateixa màgia, els regals més valorats són els objectes pràctics, o aquells que us ha demanat explícitament la persona que l’ha de rebre. Fins i tot la gent prefereix diners abans que un trasto estèril.

Òbviament, sou lliures de no seguir aquests consells i fer el regal que considereu més oportú. Això sí, passat festes no passeu per un Cash Converters, ja que potser us el trobeu allà, a la vista de tothom, perquè la persona a la qual li heu regalat no té el mateix exquisit gust que vosaltres.

stats