En breu

L’agricultura intensiva també influeix en el canvi climàtic... i altres curiositats

2 min

Curiositat. L’agricultura intensiva també influeix en el canvi climàtic.

ELS CULTIUS tenen un paper important en els canvis estacionals del diòxid de carboni a l’atmosfera, segons un estudi que publica Nature fet per investigadors de les universitats de Boston i Michigan. L’augment en la productivitat del blat de moro i altres aliments ha modificat significativament a l’hemisferi nord el cicle anual de CO a l’atmosfera i, per tant, també té un impacte sobre el clima. L’estudi contribueix a entendre i predir com la vegetació de la Terra influirà i reaccionarà a mesura que el planeta s’escalfi. Les plantes absorbeixen CO a la primavera i a l’estiu, quan floreixen. Després, l’alliberen a la tardor i a l’hivern, en descompondre’s. Segons els autors, però, aquests efectes estacionals s’han modificat amb l’agricultura intensiva i tenen el seu paper en l’augment dels nivells de CO, el principal culpable del canvi climàtic.

L'experiment. Micromecenatge per la recerca sobre el càncer de pulmó

INVESTIGADORS DE L’HOSPITAL CLÍNIC I DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA han posat en marxa una campanya de micromecenatge per poder tirar endavant la seva recerca entorn del càncer de pulmó. El que volen és analitzar les alteracions de cèl·lules veïnes no canceroses, anomenades fibroblasts. Es creu que aquestes cèl·lules juguen un paper inicialment protector contra el càncer. No obstant, acaben sent corrompudes per les cèl·lules canceroses per facilitar la progressió tumoral. Per fer aquests estudis l’equip ha creat una col·lecció de fibroblasts de pacients amb els principals subtipus de càncer de pulmó, que ha permès identificar alteracions moleculars específiques per a cada subtipus. La recerca permetria identificar noves dianes terapèutiques i avançar en el desenvolupament de tractaments personalitzats. La campanya de recollida de fons s’està duent a terme a la plataforma web www.goteo.org sota el nom Nous enfocaments en la lluita contra el càncer de pulmó.

Bibliografia. Com viatjar al teu cervell emocional

SOM ÉSSERS EMOCIONALS O RACIONALS? HI HA EMOCIONS INNATES? S’HERETEN? COM ENS INFLUEIXEN? Rosa Casafont, metge i neurocientífica, acaba de publicar l’edició catalana del llibre Viatge al teu cervell emocional, que s’endinsa en el món de les emocions. “Són fonamentals en el nostre comportament per crear la nostra identitat i el nostre estat de salut físic i mental”, explica l’autora en la introducció del llibre. Des dels primers mesos de vida, les emocions més primàries, com la curiositat, ens generen interès per descobrir i absorbir com esponges la informació. Les emocions influeixen en un 93% en la comunicació, a través de l’expressió facial i corporal i a través de com diem les coses.

stats