Info/gràfica
Diumenge 25/10/2020

L’escala Scoville: un tema molt picant

Has tret mai foc per la boca? Un plat mexicà o indi ben picant o un pebrot de Padrón d’aquells que et deixen la boca coent... Aquesta picantor és mesurable gràcies a l’escala Scoville, que classifica la família dels pebrots, bitxos i xilis segons la capacitat que tenen d’agitar els nostres receptors tèrmics de la pell a través d’una substància anomenada ‘capsaïcina’

2 min
Scoville Infografica Obertura Ilustració

Nom del pebrot

Rang de SHU (Scoville Heat Units)

País d’origen

pepper x (xili x)

3.180.000 - 3.180.000

Estats Units

El Pepper X està esperant la verificació del ‘Llibre Guinness dels Rècords’ per ser oficialment el pebrot més picant del món

carolina reaper

1.400.000 - 2.200.000

Estats Units

Vigent rècord Guinness al pebrot més picant del món des del 2018

komodo dragon

1.400.000 - 2.200.000

Regne Unit

7 pot douglah

923.889 - 1.853.986

Trinitat i Tobago

infinity chili

1.067.286 - 1.250.000

Regne Unit

Trinidad Scorpion

Butch T

800.000 - 1.463.700

Trinitat i Tobago

Bhut jolokia

(bitxo fantasma)

800.000 - 1.041.427

Índia

Xili habanero

100.000 - 350.000

Mèxic

chocolate

habanero

300.000 - 577.000

Jamaica

xili ull d’ocell

(pebrot tailandès)

50.000 - 100.000

Tailàndia

madame jeanette

100.000 - 350.000

Surinam

Cheiro roxa

60.000 - 80-000

Brasil

siling labuyo

80.000 - 100.000

Filipines

piquín

40.000 - 60.000

Mèxic

dundicut

30.000 - 65.000

Pakistan

xili d’arbre

15.000 - 30.000

Mèxic

black cobra

20.000 - 40.000

Veneçuela

japonès

15.000 - 30.000

Japó

serrano

10.000 - 23.000

Mèxic

bishop’s crown

5.000 - 30.000

Brasil

puya

5.000 - 8.000

Mèxic

Pebrot d’Alep

10.000 - 10.000

Síria

xili de jalapa

2.500 - 8.000

Mèxic

espelette

500 - 4.000

França

rocotillo

1.500 - 2.000

Perú

Pebrot de

Padrón

500 - 2.500

Espanya

anaheim

500 - 2.500

Estats Units

black hungarian

100 - 2.500

Hongria

bitxo

1.000 - 2.000

Espanya

El nord-americà Wilbur Scoville poc abans de crear l’escala que ens permet mesurar la picantor

poblano

1.000 - 2.000

Mèxic

peperoncino

100 - 500

Itàlia

shishito

20 - 200

Japó

xili banana

0 - 500

Sud-amèrica

El pebrot més dolç, sense capsaïcina. El coneixem bé perquè vulgarment l’anomenem pebrot vermell, tot i que no sempre sigui d’aquest color

tangerine dream

0 - 100

Estats Units

Pebrot morro

de bou

0 - 0

Mèxic

Nom del pebrot

Rang de SHU (Scoville Heat Units)

País d’origen

pepper x (xili x)

3.180.000 - 3.180.000

Estats Units

El Pepper X està esperant la verificació del ‘Llibre Guinness dels Rècords’ per ser oficialment el pebrot més picant del món

Vigent rècord Guinness al pebrot més picant del món des del 2018

carolina reaper

1.400.000 - 2.200.000

Estats Units

komodo dragon

1.400.000 - 2.200.000

Regne Unit

7 pot douglah

923.889 - 1.853.986

Trinitat i Tobago

infinity chili

1.067.286 - 1.250.000

Regne Unit

Trinidad Scorpion

Butch T

800.000 - 1.463.700

Trinitat i Tobago

Bhut jolokia

(bitxo fantasma)

800.000 - 1.041.427

Índia

Xili habanero

100.000 - 350.000

Mèxic

chocolate

habanero

300.000 - 577.000

Jamaica

xili ull d’ocell

(pebrot tailandès)

50.000 - 100.000

Tailàndia

madame jeanette

100.000 - 350.000

Surinam

Cheiro roxa

60.000 - 80-000

Brasil

siling labuyo

80.000 - 100.000

Filipines

piquín

40.000 - 60.000

Mèxic

dundicut

30.000 - 65.000

Pakistan

xili d’arbre

15.000 - 30.000

Mèxic

black cobra

20.000 - 40.000

Veneçuela

japonès

15.000 - 30.000

Japó

serrano

10.000 - 23.000

Mèxic

bishop’s crown

5.000 - 30.000

Brasil

puya

5.000 - 8.000

Mèxic

Pebrot d’Alep

10.000 - 10.000

Síria

xili de jalapa

2.500 - 8.000

Mèxic

espelette

500 - 4.000

França

rocotillo

1.500 - 2.000

Perú

Pebrot de

Padrón

500 - 2.500

Espanya

anaheim

500 - 2.500

Estats Units

black hungarian

100 - 2.500

Hongria

bitxo

1.000 - 2.000

Espanya

poblano

1.000 - 2.000

Mèxic

peperoncino

100 - 500

Itàlia

El nord-americà Wilbur Scoville poc abans de crear l’escala que ens permet mesurar la picantor

shishito

20 - 200

Japó

El pebrot més dolç, sense capsaïcina. El coneixem bé perquè vulgarment l’anomenem pebrot vermell, tot i que no sempre sigui d’aquest color

xili banana

0 - 500

Sud-amèrica

tangerine dream

0 - 100

Estats Units

Pebrot morro

de bou

0 - 0

Mèxic

Nom del pebrot

Rang de SHU (Scoville Heat Units)

País d’origen

pepper x (xili x)

3.180.000 - 3.180.000

Estats Units

El Pepper X està esperant la verificació del ‘Llibre Guinness dels Rècords’ per ser oficialment el pebrot més picant del món

carolina reaper

1.400.000 - 2.200.000

Estats Units

Vigent rècord Guinness al pebrot més picant del món des del 2018

komodo dragon

1.400.000 - 2.200.000

Regne Unit

7 pot douglah

923.889 - 1.853.986

Trinitat i Tobago

infinity chili

1.067.286 - 1.250.000

Regne Unit

Trinidad Scorpion Butch T

800.000 - 1.463.700

Trinitat i Tobago

Bhut jolokia (bitxo fantasma)

800.000 - 1.041.427

Índia

chocolate habanero

300.000 - 577.000

Jamaica

Xili habanero

100.000 - 350.000

Mèxic

madame jeanette

100.000 - 350.000

Surinam

xili ull d’ocell

(pebrot tailandès)

50.000 - 100.000

Tailàndia

siling labuyo

80.000 - 100.000

Filipines

Cheiro roxa

60.000 - 80-000

Brasil

piquín

40.000 - 60.000

Mèxic

dundicut

30.000 - 65.000

Pakistan

xili d’arbre

15.000 - 30.000

Mèxic

black cobra

20.000 - 40.000

Veneçuela

japonès

15.000 - 30.000

Japó

bishop’s crown

5.000 - 30.000

Brasil

serrano

10.000 - 23.000

Mèxic

Pebrot d’Alep

10.000 - 10.000

Síria

puya

5.000 - 8.000

Mèxic

xili de jalapa

2.500 - 8.000

Mèxic

espelette

500 - 4.000

França

rocotillo

1.500 - 2.000

Perú

Pebrot de Padrón

500 - 2.500

Espanya

anaheim

500 - 2.500

Estats Units

black hungarian

100 - 2.500

Hongria

bitxo

1.000 - 2.000

Espanya

poblano

1.000 - 2.000

Mèxic

peperoncino

100 - 500

Itàlia

xili banana

0 - 500

Sud-amèrica

shishito

20 - 200

Japó

tangerine dream

0 - 100

Estats Units

Pebrot morro de bou

0 - 0

Mèxic

El pebrot més dolç, sense capsaïcina. El coneixem bé perquè vulgarment l’anomenem pebrot vermell, tot i que no sempre sigui d’aquest color

El nord-americà Wilbur Scoville poc abans de crear l’escala que ens permet mesurar la picantor

Nom del pebrot

Rang de SHU (Scoville Heat Units)

País d’origen

pepper x (xili x)

3.180.000 - 3.180.000

Estats Units

El Pepper X està esperant la verificació del ‘Llibre Guinness dels Rècords’ per ser oficialment el pebrot més picant del món

carolina reaper

1.400.000 - 2.200.000

Estats Units

Vigent rècord Guinness al pebrot més picant del món des del 2018

komodo dragon

1.400.000 - 2.200.000

Regne Unit

7 pot douglah

923.889 - 1.853.986

Trinitat i Tobago

infinity chili

1.067.286 - 1.250.000

Regne Unit

Trinidad Scorpion Butch T

800.000 - 1.463.700

Trinitat i Tobago

Bhut jolokia (bitxo fantasma)

800.000 - 1.041.427

Índia

chocolate habanero

300.000 - 577.000

Jamaica

Xili habanero

100.000 - 350.000

Mèxic

madame jeanette

100.000 - 350.000

Surinam

xili ull d’ocell

(pebrot tailandès)

50.000 - 100.000

Tailàndia

siling labuyo

80.000 - 100.000

Filipines

Cheiro roxa

60.000 - 80-000

Brasil

piquín

40.000 - 60.000

Mèxic

dundicut

30.000 - 65.000

Pakistan

xili d’arbre

15.000 - 30.000

Mèxic

black cobra

20.000 - 40.000

Veneçuela

japonès

15.000 - 30.000

Japó

bishop’s crown

5.000 - 30.000

Brasil

serrano

10.000 - 23.000

Mèxic

Pebrot d’Alep

10.000 - 10.000

Síria

puya

5.000 - 8.000

Mèxic

xili de jalapa

2.500 - 8.000

Mèxic

espelette

500 - 4.000

França

rocotillo

1.500 - 2.000

Perú

Pebrot de Padrón

500 - 2.500

Espanya

anaheim

500 - 2.500

Estats Units

black hungarian

100 - 2.500

Hongria

bitxo

1.000 - 2.000

Espanya

poblano

1.000 - 2.000

Mèxic

peperoncino

100 - 500

Itàlia

xili banana

0 - 500

Sud-amèrica

shishito

20 - 200

Japó

tangerine dream

0 - 100

Estats Units

Pebrot morro de bou

0 - 0

Mèxic

El pebrot més dolç, sense capsaïcina. El coneixem bé perquè vulgarment l’anomenem pebrot vermell, tot i que no sempre sigui d’aquest color

El nord-americà Wilbur Scoville poc abans de crear l’escala que ens permet mesurar la picantor

Mesurant la picantor

L'escala Scoville és una mesura de la picantor dels pebrots. Aquests fruits del gènere ‘Capsicum’ contenen capsaïcina, una substància que estimula els receptors tèrmics de la pell, especialment a les membranes mucoses. El nombre d'unitats Scoville (SHU, de l'anglès ‘Scoville heat units’) indica la quantitat present de capsaïcina en el producte.

La prova organolèptica

L’escala va ser creada als Estats Units pel farmacèutic Wilbur Scoville, que va desenvolupar la prova organolèptica Scoville el 1912. Simplificant, aquesta prova consisteix en diluir extracte de pebrot picant en aigua ensucrada fins que el picant ja no pot ser detectat per uns examinadors. Aleshores se li assigna una puntuació d’SHU segons les vegades que s’ha hagut de diluir.

Imprecisió humana

La gran debilitat de la prova organolèptica recau en la seva imprecisió, perquè la prova depèn de la subjectivitat humana. Avui dia, però, ja no s'utilitza i existeixen nous mètodes d'anàlisi quantitativa com la cromatografia, un dels més habituals. No obstant això, s'ha mantingut el nom de la unitat de mesura del picant en honor a Scoville.

Pebrots, bitxos i xilis

En català, algunes varietats picants del pebrot s'anomenen ‘bitxo’, ‘coent’, ‘coentet’, ‘pebrot de Caiena’, ‘pebrot de Tabasco’, etc. Fins i tot hi ha gent que utilitza el neologisme ‘xili’ per influència de l'anglès ‘chilli’ o ‘chili’. L’anglès obté la paraula del castellà ‘chile’, que a la vegada ve de la paraula del nàhuatl ‘chilli’ (la llengua indígena més parlada de Mèxic).

'Uns pican e outros non'

El grau de picant a l'escala Scoville també és imprecís perquè les mateixes espècies tenen variacions depenent del cultiu, el clima o el sòl. Això ho tenen ben present els que mengen pebrots de Padrón, ja que “uns piquen i altres no”, de la famosa frase en gallec ‘Os pementos de Padrón, uns pican e outros non’. Quan s'interpreta un quocient de l'escala, s'ha de tenir present aquest factor.

Gastronomies picants

Històricament, els reis del picant són Mèxic, Tailàndia i l’Índia, tot i que durant els últims anys aquest tipus de gastronomia s'ha popularitzat i estès arreu. Es calcula que en aquests tres països s’ingereixen entre 25 i 200 mil·ligrams de capsaicinoides al dia; una xifra que crida l'atenció si la comparem amb el consum mitjà diari Europeu, que baixa fins als 1,5 mil·ligrams.

Més enllà dels pebrots

La capsaïcina pura està al voltant de les 16.000.000 SHU, i diversos capsaicinoides (substàncies relacionades amb el compost químic) arriben fins als 8 o 9 milions. Aerosols o gasos pebre com els utilitzats per la policia i els antiavalots també contenen capsaïcina i tenen entre 2.000.000 i 5.300.000 SHU, cosa que supera el pebrot comestible més picant conegut.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Viquipèdia, TasteAtlas i Pepperscale
stats