Cada casa, un món
Diumenge 05/02/2021

Dos espais i un jardí al mig de la ciutat

Sant gervasi, a Barcelona. Obra d'Scala Studio (interiorisme) i A. Spalletta (arquitectura)

Cristina Ros
3 min
Dos espais i un jardí al mig de la ciutat  Sant gervasi Scala Studio (interiorisme), A. Spalletta (arquitectura) Barcelona. José Hevia

“Estava en obres i anava destinat a ser una oficina. Quan el nou propietari ens va contactar perquè l’ajudéssim a convertir l’espai en el seu habitatge i el vam anar a visitar, el lloc ens va fascinar tant per la seva arquitectura com per les possibilitats que tenia. Els sostres alts, les motllures d’època, els finestrals i l’espai exterior ens facilitaven molt la feina. Per si mateix ja era espectacular”. Ho expliquen Anna Raventós i Lea Viscasillas, interioristes de Scala Studio, que amb la intervenció de l’arquitecte Antonio Spalletta i sobretot amb la col·laboració del propietari són les responsables de la transformació d’una planta baixa al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

Les integrants d’aquest estudi de disseny d’interiors barceloní saben que, bàsicament, hi ha dos tipus de clients: els que deleguen tot el procés de l’obra als arquitectes i interioristes i els que s’hi impliquen d’una manera molt estreta, com és el cas del d’aquest habitatge. “Aquí hem gaudit d’un client molt implicat en tot el procés creatiu. Sabia com volia que fos casa seva, té un estil elegant i desenfadat i en tot moment ens ha transmès la seva il·lusió”, confessen.

Certament, aquesta planta baixa oferia moltes possibilitats, sobretot perquè disposa d’un jardí, que esdevé un espai de quietud i de natura enmig del soroll de la gran ciutat. A més, el fet que a l’altra banda del jardí hi hagués una caseta obria la possibilitat de repensar la distribució d’una casa que es podia girar gairebé tota cap a la intimitat, la pau, el verd i l’aire de l’espai exterior. És un luxe difícil de trobar al centre de la ciutat.

A banda i banda del pati

Va ser una premissa del propietari aprofitar la caseta del pati per dividir l’habitatge en dues zones: la més social i la més íntima. Així com la planta baixa de l’edifici principal seria el lloc de la vida diürna, sobretot amb la sala d’estar i la cuina menjador -un espai molt important per al propietari, que treballa en la restauració-, la caseta es va concebre com a contenidor de la vida nocturna i personal, amb dos dormitoris i els banys respectius.

D’aquesta manera, i gràcies a tres grans vidrieres que es van fer noves, tant la cuina menjador com la sala -amb xemeneia i més recollida rere uns arcs perfilats amb fusta antiga- s’obren a través d’una galeria a una connexió directa amb el jardí. També són generoses les vistes que els dos dormitoris de la caseta tenen d’aquest exterior, en què una vegetació continguda, de cactus, plantes enfiladisses i un gran arbre, deixa lliure l’espai central amb una gran flexibilitat d’usos.

La calidesa i la confortabilitat defineixen l’atmosfera d’aquesta casa de Sant Gervasi, tot i les diferències de concepció de les dues zones. Per a la part més diürna, les interioristes de Scala Studio, així com el propietari, tenien clar que “s’havia de respectar l’encant del que s’hi va trobar”, i fins i tot potenciar encara més la història que quedava del local. Per fer-ho va ser essencial recuperar un parquet de fusta provinent d’una serralleria croata dels anys 60 i que mai s’havia col·locat enlloc. Però també va ser important conservar les velles motllures dels sostres i d’un gran portal de fusta que s’obre a la galeria. I ho va ser, així mateix, aprofitar els mobles de disseny senzill que tenia el propietari a l’habitatge anterior, sovint trobats en encants o botigues vintage. D’aquesta manera s’ha aconseguit una curiosa convivència entre la noblesa dels materials originals de la casa o recuperats i un mobiliari ple de senzillesa i d’encant natural.

En canvi, a la caseta del jardí tot estava per fer, així que es va optar per una distribució i un mobiliari molt funcionals, a més de fer-hi un terra de ciment polit i pintat a sobre que unifica els espais. Cadascun dels dos dormitoris, de dimensions amples, tenen el seu propi bany incorporat, la qual cosa garanteix la independència de les persones que els habiten.

Per tot plegat, aquella planta baixa que havia de ser una oficina és avui una casa amb jardí, d’uns 200 m, que disposa de tots els avantatges de la vida al mig de la ciutat i de l’espai per poder abstreure-se’n.

La cuina, un lloc per compartir múltiples experiències

El propietari d’aquesta casa al barri de Sant Gervasi es dedica a la restauració. Per a ell, doncs, la cuina havia de ser un lloc important, l’espai central de l’habitatge, propiciador de múltiples vivències, tot sol o amb la família i els amics. El mateix fet d’obrar als fogons va ser concebut -en decisions fruit de l’estreta col·laboració entre el propietari i l’equip d’interioristes de Scala Studio- com un acte per compartir, i per això se situen a la gran illa central, per evitar cuinar de cara a la paret. En acer inoxidable, el seu aspecte industrial contrasta amb la calidesa del terra de fusta antiga que entra sense complexos a una cuina que potencia la relació del tot oberta amb el menjador. Tampoc es tanca a la sala d’estar, sinó que es deixa veure entre els dos portals -sempre oberts- d’una gran paret pintada d’un blau intens, com si fos el teló d’una funció que en qualsevol moment pot tornar a començar.

stats