Ni un dia a casa
Diumenge 08/05/2021

Obra de frare

2 min
Roger Vallés i David Gaya a la sala de Cal Frare.

Som a l’antic convent de Maians on l’any 1981 un veí de Barcelona i una dona d’Igualada van fer el primer pas per convertir-lo en restaurant. Ara, quaranta anys més tard, David Gaya i Roger Vallés lideren un referent intercomarcal del Bages i l’Anoia: Cal Frare. L’emplaçament ja mereix una visita per si mateix, però quan se li afegeix la teca es converteix en una parada obligatòria. La masia que acull el restaurant consta de dues sales ben acollidores i d’una terrassa amb vistes.

El David, més enllà de ser un emprenedor amb un lideratge indiscutible, és un bon relacions públiques. Des del primer moment et fa sentir com a casa. Li demanem alguna recomanació i majoritàriament li fem cas.

Com a introducció a l’àpat comencem amb l’històric i conegut pa al pinzell. Aquesta especialitat de Cal Frare és un pa de pagès amb un oli d’oliva fet a Maians de la varietat arbequina de primera premsada i macerat en botes de fusta amb divuit tipus d’herbes diferents, all, sal i pebre. Un bé de Déu per al paladar! La vostra debilitat si sou panarres.

Cal Frare ofereix una carta de cuina catalana tradicional. Comencem amb un plat de foie micuit amb poma, seguim amb uns canelons 100% fets a la masia i acabem el primer acte amb uns caragols Helix aspersa (nom científic del caragol bover), que és la raça o varietat que tradicionalment es fa servir a Catalunya per cuinar a la llauna. Aquests mol·luscs gastròpodes són de la granja de Cal Jep del mateix Castellfollit del Boix. Ens estem llepant els dits i no tenim gens d’interès en dissimular-ho.

Ens havien parlat molt bé tant del foie com de la carn, així que ens decidim a harmonitzar-ho demanant un filet amb foie, cosa que demostra la nostra poca originalitat, tot i que hi ha clàssics que no passen de moda. També compartim un majestuós entrecot a la pedra que fa cantar els àngels. Aquests plats han d’anar molt ben regats, per això triem un vi plantat a la vall de Grevalosa de la varietat cabernet franc del 2018 anomenat Entrebosc.

Estem tips i la fem petar mentre esperem el gintònic que ens prendrem a la terrassa. Un cop satisfeta la nota demanem al David si ens pot parlar una mica del present i del futur de Cal Frare.

Aquest és un projecte de dos socis que coneixen i estimen l’ofici. Saben fer feliços els clients i fer-los sentir com a casa. El David i el Roger lideren un equip en el qual també destaca Emili Galdino, que ofereix una cuina catalana feta a casa, sense grans pretensions, però que satisfà el paladar dels seus clients i aconsegueix donar un bon producte a un bon preu. No és fàcil, i aquí és on recau part de l’èxit de Cal Frare.

Per acabar, recordeu que, com diuen en altres contrades, una “obra de frare” és una obra sòlida i de llarga durada. Això és el que han construït el David i el Roger, i molts dels seus clients els hi agraïm.

Cal Frare

Maians, afores s/n (Castellfollit del Boix, Bages)

Carta: catalana i de producte

Must’: canelons

Vi: catalans i de la casa

Servei: eficient

Local: masia espaiosa amb terrassa

Preu final per persona: 40 €


stats