Cada casa, un món
Diumenge 31/12/2021

Obrir arcs i trencar amb els usos habituals

Penthouse Adrián Jurado Arquitecte (en col·laboració amb P-M-A-A) Barri del Raval, Barcelona

3 min
Penthouse Adrián Jurado Arquitecte (en col·laboració amb P-M-A-A)
 Barri del Raval, Barcelona Obrir arcs i trencar amb els usos habituals

Era un espai estrany, difícil d’habitar a la manera contemporània. A aquest pis, situat a la darrera planta d’un edifici plurifamiliar del barri del Raval, s’hi accedeix just pel mig, concretament per un punt on un pati de llums estrangula l’habitatge i el divideix en dos espais separats. D’una banda, l’única estança que dona al carrer. De l’altra, un espai quatre vegades més gran però dividit per una successió de murs de càrrega paral·lels a la galeria porticada que dona a la façana del darrere. Un espai tan compartimentat no té gaire sentit, sobretot quan es tracta, com és el cas, d’un habitatge per a una sola persona o, com a molt, per a una parella.

L’arquitectura contemporània ens ha demostrat que l’obertura dels espais no només ens permet moure’ns amb més facilitat i comoditat per la llar, no només flexibilitza els usos de cadacun dels espais segons les necessitats o els desitjos que tinguin els usuaris en cada moment, sinó que també resulta molt més saludable. Obrir significa facilitar el pas de la llum natural i dels corrents d’aire. I això, obrir, és el que va fer l’arquitecte Adrián Jurado, que, amb la col·laboració de l’estudi P-M-A-A, és el responsable de la reforma que ha fet d’aquest pis un lloc més lliure i agradable per viure-hi.

Pentahouse

Va ser precisament la façana porticada del darrere la que va donar a l’arquitecte la idea de com obrir l’espai per aconseguir unificar-lo i convertir-lo en una estança única que inclou tota la zona d’estar, la de dormir, el bany i lloc per a l’estudi. Entre els arcs oberts en els murs de càrrega, en un efecte multiplicat pel revoltons del sostre, tot pintat de blanc en contrast amb una gruixuda moqueta verda o amb zones que conserven les rajoles originals, tot va trobant el seu lloc. Fins i tot les plantes, que ara es veu com creixen generoses en grosses pasteres al mig de la casa, altres caient des de les altures o ocupant qualsevol racó.

Lliurement

Cada cosa troba el seu lloc, de manera ben lliure, tot trencant els usos convencionals dels espais. En aquest pis del Raval, per exemple, la dutxa és, com qui diu, al bell mig de la casa, oberta com ho està tot; només unes cortines i unes plantes altes d’acompanyament. A una passa del llit, a una passa del sofà. Al seu costat, un volum cúbic fet de mirall engrandeix l’espai de l’entrada a l’habitatge i, a dintre, multiplica fins a l’infinit la intimitat -notablement verda- del bany.

Pentahouse

De fet, amb la creació de la successió d’arcs i de les zones de miralls s’ha aconseguit que convisquin la sensació que dona l’obertura amb la que donen els racons d’intimitat. Les perspectives que es visualitzen entre, per exemple, el gran sofà i el llit que queda gairebé darrere seu potencien l’atmosfera de confortabilitat. Troben el seu espai els llibres, la música i els objectes que acompanyen la vida i que, en aquesta casa, es van situant amb llibertat, un signe de vitalitat. Fins i tot la galeria porticada, ara incorporada a l’interior de l’habitatge, és un lloc per a una estada càlida i ben il·luminada.

Parlem de diferents zones d’estar, però l’arquitecte Adrián Jurado ha propiciat que, així i tot, l’espai que té més vida a la casa sigui la cuina, l’estança separada de la resta, a l’altra banda de l’entrada, l’única que dona al carrer. És el vertader espai públic de la casa. Aconsegueix donar-li vida amb una gran taula, amb elements mòbils i amb uns fogons i uns tubs d’extracció que prenen un lloc protagonista a la mateixa taula. En aquest espai és on es cuina, es menja, es parla i es comparteixen bones estones amb els amics. Just a sobre, l’arquitecte ha aprofitat l’alçada de l’espai per trobar un lloc per a un altre llit o, en un moment donat, per canviar d’ambient. Una escala de mà forada el sostre de la cuina i hi dona accés.

Pentahouse
stats